13:35:46 02.10.2023
Stiri

VIDEO // Un nou schimb de REPLICI între premierul Recean și Irina Vlah. Bașcanul și-a dorit să iasă în evidență la ședința Guvernului, dar a fost întrerupt: „Să nu mai faceți politică aici”

Actualitate 22.03.2023 11:40 Vizualizări1986 Autor: Ziarul National
VIDEO // Un nou schimb de REPLICI între premierul Recean și Irina Vlah. Bașcanul și-a dorit să iasă în evidență la ședința Guvernului, dar a fost întrerupt: „Să nu mai faceți politică aici”


Bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, a avut și astăzi, în cadrul ședinței Guvernului, un schimb de replici cu premierul Dorin Recean. Vlah a vrut să afle de la ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, de ce pensiile vor fi indexate cu „doar 15 la sută” și nu în funcție de nivelul inflației, așa cum prevede legea.

„Indexarea pensiilor se face în funcție de inflație, care astăzi a ajuns la 26%. Credeți că e suficientă această indexare de 15%?”, l-a întrebat Vlah pe ministrul Buzu.

Premierul Dorin Recean a intervenit în discuție:

Recean: Eu v-am rugat colegial să nu mai faceți politică aici. Toată lumea știe resursele disponibile.

Irina Vlah: Eu pot continua…

Dorin Recean: Da, dvs. puteți continua după ce eu o să-mi termin gândul. Eu o să vă ascult, dar haideți să avem o atitudine colegială. Noi, toată UE, SUA, ne-au ajutat să suplimentăm bugetul.

Irina Vlah: Dvs. mă întrerupeți, nu este corect… Am nevoie să-mi expun poziția și să pun întrebările pe care le am.

Dorin Recean: Vă rog să puneți întrebări tehnice, punctate.

Irina Vlah: De ce mă întrerupeți?

Dorin Recean: Eu vă spun de ce și o să întrerup de fiecare dată când veți utiliza această tribună pentru a face politică.

Irina Vlah: Eu sunt membră a Guvernului…

Dorin Recean: Bine, întrebați.

Irina Vlah: Nu este o încălcare a legii și drepturilor pensionarilor la o asigurare socială echitabilă? Vreau să ascult opinia dvs.

Dorin Recean: Scurt, domnule Buzu, nu este o încălcare. Reieșind din mijloacele financiare care sunt disponibile și acest stat face tot posibilul ca să asigurăm păturile vulnerabile, să creștem pensiile, să asigurăm și să protejăm cetățenii de impactul facturilor. Mulțumesc, domnule Buzu.

De menționat că Irina Vlah avea aceeași atitudine în ședințele de Guvern și în perioada când Natalia Gavrilița exercita funcția de prim-ministru.

Din 1 aprilie curent, pensiile și alocațiile sociale vor fi indexate cu 15%, conform deciziei aprobate de Executiv, la propunerea Ministerului Muncii și Protecției Sociale. Astfel, pensia minimă pentru limită de vârstă va constitui 2 620,62 de lei, cu aproximativ 342 de lei mai mult decât în anul 2022.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a precizat după ședința Guvernului că, în comparație cu toamna anului 2021, pensia minimă a crescut cu 95%, când era 1 180 de lei.

Concomitent, va fi majorată valoarea pensiei minime de dizabilitate. Din 1 aprilie, aceasta va constitui 1 965,47 lei pentru persoanele cu dizabilități severe, 1 834,43 lei pentru persoanele cu dizabilități accentuate și 1 310,31 lei pentru persoanele cu dizabilități medii.

Coeficientul de indexare a fost stabilit în funcție de creșterea procentuală a veniturilor proprii ale bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2022 față de anul 2021 și se aplică pentru partea de pensie care nu depășește salariul mediu lunar pe economie prognozat pentru anul 2023 – 11 700 de lei.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


N-are importanta 23.03.2023 10:00

O victima imaginara la orice pas se plimba prin UE.Sunt dresorii acesteia(Vlah), care au papat decenii la rind la masa putiniana meniu prigojian.

Comentarii
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
02.10.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Druță, ideologul...

29.09.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mărul transnistrean ...

27.09.2023 08:52 Cazimir Țino Cazimir Țino // UNIREA – IDEAL NAȚIONAL

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de acord ca R. Moldova să părăsească structurile Comunității Statelor Independente (CSI)?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md