00:37:07 29.09.2020
 
Stiri

VIDEO // Situația epidemiologică în R. Moldova este GRAVĂ și putem să ajungem în situația ITALIEI. Furtună: „Piețele au fost deschise sub PRESIUNE... Spitalele vor ajunge SUPRAÎNCĂRCATE, se va spune că pe acesta îl luăm, iar pe acesta – nu”

Actualitate 02.06.2020 13:05 Vizualizări9898 Autor: Ziarul National
VIDEO // Situația epidemiologică în R. Moldova este GRAVĂ și putem să ajungem în situația ITALIEI. Furtună: „Piețele au fost deschise sub PRESIUNE... Spitalele vor ajunge SUPRAÎNCĂRCATE, se va spune că pe acesta îl luăm, iar pe acesta – nu”


Directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), Nicolae Furtună, nu este deacord cu anularea unor restricții și lasă să se înțeleagă că nu medicii iau aceste decizii. Mai mult, Furtună se așteaptă la o creștere a numărului de infecții odată cu redeschiderea piețelor din Chișinău și Bălți și nu exclude că putem ajunge chiar în situația Italiei, atunci când spitalele erau supraîncărcate, iar medicii nevoiți să aleagă pacienții care să fie spitalizați.

„Piețele au fost deschise sub presiune... Am văzut mulțimea de oameni care insista să iasă la muncă, să câștige o bucată de pâine. Eu sunt conștient că lumea este impusă de situație să iasă la muncă. Dar acum e nevoie să-ți faci niște concluzii. Dacă ai stat atât de mult acasă, atunci învață, frate, lecția și fii responsabil. Vorbesc despre purtarea măștii de protecție. Anume din acest motiv R. Moldova a făcut acest salt. Ajustarea măștii de pe nas pe gură e tocmai momentul când persoana se infectează. Vedem că aproape nimeni nu poartă masca corect”, a declarat Furtună la emisiunea „Punctul pe azi”, de la TVR Moldova.

Acesta nu exclude că piețele ar putea fi închise din nou.

„Piețele au fost deschise sub presiune, deoarece ne-am gândit că oamenii o să învețe lecția. Dacă vom continua tot așa, atunci o să ne pomenim de la o zi de miercuri sau joi că se închid din nou piețele. Dacă ar fi poziția lui Furtună separată... Poate să se sufoce sistemul de sănătate. Vedem fluxul acesta mare și nebun din Piața Centrală, vedem că nu se respectă regulile de conduită și igienă... În câteva zile, acest lucru o să fie reflectat prin împotmolirea spitalelor. Spitalele vor fi supraîncărcate și o să ajungem, oameni buni, în situația Italiei. Se va spune clar că pe acesta îl luăm, iar pe acesta - nu (vor fi selectați pacienții care să fie spitalizați - n.r.)”, a avertizat Furtună.

Totodată, șeful ANSP nu vede cu ochi buni relansarea sectorului HoReCa din 15 iunie.

„Când mergem în creștere, despre ce fel de relaxare a restricțiilor poate fi vorba? Tot ce am făcut până acum ruinăm într-o singură zi. Și mai departe ce? Până acum Chirtoacă era de „jină”, iar acum Furtună de „jină” să fie? Eu îmi asum o parte din responsabilități, dar nu pe toate. Riscul de creștere a numărului celor infectați este mare, chiar și în cazul deschiderii teraselor. Aceste terase trebuie organizate. Dacă relansăm economia cu prețul ruinării sistemului de sănătate... Un stat fără sistem de sănătate... nu știu cui îi va trebui economia. Tare nu-mi doresc să repetăm scenariul Italiei. Deci, 15 iunie pentru HoReCa nu este bătut în cuie. Dacă lucrurile continuă așa, atunci nici 20 iunie nu poate fi”, a conchis Nicolae Furtună.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Serghei 03.06.2020 08:39

Tovarase furtuna, ce vorbiti aberatii...? Mergi cu troleul sau alt transport public o singura statie si o sa vedeti voi cum se respecta normele impuse de voi.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
28.09.2020 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Președinte pe vremea...

27.09.2020 10:02 Ziarul National Alecu Reniță // Factura pentru întârz...

25.09.2020 09:04 Ziarul National Nicolae Negru // Dodon, în campanie e...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile prezidențiale, programate să aibă loc pe 1 noiembrie 2020, trebuie amânate din cauza pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md