23:04:01 25.09.2018
 
Stiri

VIDEO // PROTEST la Ambasada Ucrainei de la Chișinău, împotriva construcției a șase hidrocentrale pe râul Nistru care ar putea lăsa FĂRĂ APĂ jumătate din populația R. Moldova

Social 14.03.2018 15:49 Vizualizări938 Autor: Ziarul National
VIDEO // PROTEST la Ambasada Ucrainei de la Chișinău, împotriva construcției a șase hidrocentrale pe râul Nistru care ar putea lăsa FĂRĂ APĂ jumătate din populația R. Moldova

Peste o sută de persoane au protestat astăzi la Ambasada Ucrainei de la Chișinău, de Ziua Internațională de Acțiune pentru Râuri, împotriva intenției Kievului de a construi încă șase hidrocentrale pe râul Nistru.

Activiștii din domeniul ecologiei atenționează că extinderea Complexului Hidroenergetic Nistrean de la Nahoreany – Naslavcea la Novodnestrovsk și construcția altor șase hidrocentrale pe Nistru în amonte de cea de la Novodnestrovsk, toate aflate pe teritoriul Ucrainei, riscă să lase fără apă la robinet circa o jumătate din populația R. Moldova și să provoace o „criză umanitară”.

Protestatarii au scandat, în limbile română și ucraineană, „Nu barajelor pe Nistru!”, „Nistru e al nostru!” și au afișat pancarte pe care era scris „Save Dnestr” și „Să salvăm Nistrul”.

Ion Efros de la Institutul de Politici Publice a declarat la protest că, dacă Ucraina își va duce la sfârșit planurile, circa patru milioane de oameni, inclusiv trei din R. Moldova și un milion din Ucraina, vor fi lipsiți de apă.

Protestatarii au depus textul petiției semnată de aproape 3 000 de oameni la Ambasada Ucrainei de la Chișinău și la Guvernul R. Moldova, dar și mai multe revendicări pentru autoritățile de la Kiev și Chișinău.

Iuliana Cantaragiu de la Centrul Național de Mediu a declarat la eveniment că printre revendicări se numără solicitarea de a stopa negocierile netransparente asupra unui Acordui bilateral între Republica Moldova și Ucraina privind funcționarea Complexului Hidroenergetic Nistrean, care ar putea aduce daune de ordinul miliardelor de dolari și ar fi împotriva intereselor R. Moldova.

De asemenea, se solicită prezentarea studiului de evaluare a impactului asupra mediului din bazinul hidrografic a fluviului Nistru în urma extinderii Complexului Hidroenergetic Nistrean și a celor șase hidrocentrale planificate a fi construite pe teritoriul Ucrainei.Vedeți mai jos textul petiției cu titlul „Salvați râul Nistru”:


„Pe harta Europei există o țară foarte mică, Republica Moldova. Este una dintre cele mai sărace țări din Europa. Țara are o mulțime de probleme: sociale, politice, economice. Există însă o problemă, nerezolvarea căreia, poate avea drept consecință transformarea ei într‐un deșert. În țară este catastrofal de puțină apă potabilă curată. Avem numeroase râuri, dar ele sunt foarte mici și intermitente, puternic mineralizate, dar, mai ales, foarte poluate și niciunul dintre ele nu este potrivit pentru alimentarea cu apă. Sursele noastre subterane, de asemenea, în cea mai mare parte, sunt poluate. Apa din fântânile Moldovei este periculoasă pentru băut, chiar și după prelucrare.

Până în prezent ne‐au salvat două râuri care curg pe la frontierele vestice și estice ale țării. Vorbim despre râurile Prut și Nistru. Dar cel mai important râu pentru moldoveni este Nistrul, anume el asigură cu apă curată întreaga regiune de est a țării și o serie de orașe mari, inclusiv, capitala Moldovei − Chișinăul. Aceasta este artera vieții țării noastre.

Relativ recent, Guvernul Ucrainei a luat decizia de a construi încă șase noi hidrocentrale pe Nistru, deși și Complexul Hidrocentralei de lângă satul Novodnestrovsk, сare funcționează încă, afectează foarte mult nivelul cursului apei, temperatura acesteia, ducînd la secarea Nistrului, consecințele fiind nefaste, spre exemplu, secetele din anii 2015‐2016. Construcția altor șase centrale hidroelectrice similare îi vor provoca daune catastrofale Nistrului și va lipsi, de facto, o mare parte de Moldovă de apă.

Încercările slabe ale Guvernului Moldovei de a negocia cu partea ucraineană nu s‐au soldat cu succes. Iată de ce noi, moldovenii, facem apel către comunitatea internațională cu rugămintea să insiste ca Guvernul, Parlamentului și personal reședintele Ucrainei să‐și revizuiască decizia privind construcția acestor obiecte pentru a preveni o catastrofă ecologică uriașă atât pentru Moldova, cât și pentru câteva regiuni ale Ucrainei. De asemenea, facem apel către Ucraina să ratifice, cât mai curând posibil, Acordul privind colaborarea în domeniul protecţiei şi dezvoltării durabile a bazinului râului Nistru, semnat de Guvernele Moldovei și Ucrainei în anul 2012, ca o cale de a rezolva toate problemele bazinului fluviului Nistru”.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.09.2018 09:25 Nicolae Negru O nouă amăgeală: politicieni noi fără...

21.09.2018 11:19 Ziarul National Maria Șleahtițchi // Pe strada Lech K...

21.09.2018 09:27 Nicolae Negru Fantoma lui Filat sau diplopie

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile locale noi din Chișinău trebuiau să fie anulate, așa cum au decis instanțele de judecată?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md