13:47:50 05.12.2022
Stiri

VIDEO // PLAGIAT? O piesă de referință din estrada moldovenească SEAMĂNĂ IZBITOR cu una maghiară

Monden 09.02.2015 12:26 Vizualizări10842 Autor: Ziarul National
VIDEO // PLAGIAT? O piesă de referință din estrada moldovenească SEAMĂNĂ IZBITOR cu una maghiară timpul.md


La sfârșitul anilor ’80, interpreta Silvia Grigore făcea furori cu piesa „Hulubul păcii” la radio și televiziune, aceasta fiind una de referință în cariera ei.

Cu un mesaj profund, cântecul smulgea lacrimi de fiecare dată când era interpretat: „S-a deschis fereastra/ Ca o rană veche/ Mama ne așteaptă/ Nopți întregi de veghe…”.

Solicitată de Ziarul NAȚIONAL, Silvia Grigore ne-a spus că muzica și versurile au fost compuse de fratele ei, Vsevolod Grigore, „iar eu am mai schimbat câte ceva”.


„Piesa s-a cântat la nebunie. Toți spuneau fie că e un cântec popular, fie e din România. L-am imprimat la radio, toți îl cântau, dar nu știau al cui este. Este cântecul meu, ce aveți voi cu el, îi întrebam. E și acum o piesă căutată. E o piesă simbol”, ne-a spus Silvia Grigore.

Numai că piesa „Hulubul păcii” seamănă foarte mult cu una interpretată de maghiarii Koncz Zsuzsa și Bródy János, numită „Ha én rózsa volnék”.

Cei doi interpreți formează un cuplu de scenă, iar această piesă a fost lansată încă în anul 1973. După ce a fost vândută pe aproape 50 de mii de discuri în Ungaria, piesa, care povestește despre credință în propriile valori și principii, a fost interzisă pe motiv că avea un mesaj anticomunist. Cântecul a fost relansat de aceiași interpreți în anul 1984 și este și astăzi una de referință în Ungaria.

Solicitat de Ziarul NAȚIONAL să spună ce crede despre cele două piese, actorul și interpretul Nicu Țărnă zice că cele două „seamănă foarte mult”. „Mda. Trist”, a fost tot ce a comentat solistul trupei „Gândul mâței”.

Iurie Badicu, textier și producător muzical, a fost mai diplomat: „Hulubul păcii este o piesă cu impact asupra societății noaste, cel puțin a fost odată, iar interpretarea sufletistă a Silviei Grigore a făcut-o inedită pentru noi. Polemizarea pe marginea subiectului plagierii ar putea fi în detrimentul nostru, al meu cel puțin, și m-ar dezamăgi. Silvia este artistul promotor al acestui gen sănătos de muzică. Această muzică, chiar și plagiată, face bine sufletului și minții omului, spre deosebire de altele”, a spus Badicu.

Silvia Grigore afirmă că i s-a mai spus că cele două piese seamănă. „Mi s-a spus, dar pe mine asta nu mă interesează. De multe ori se aseamănă un cântec cu altul. În lume, în fiecare trei minute apare o piesă nouă. Credeți că nu seamănă între ele? Poate fratele meu l-a ascultat și a fost influențat”, admite interpreta.

Potrivit Silviei Grigore, „cei care răscolesc sunt mulți, dar din cei care să facă ceva sunt mai puțini”.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
05.12.2022 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simion vrea să placă...

02.12.2022 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // România întreagă, un...

01.12.2022 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino: Dodecalogul românilor b...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că „Gazprom” are motive întemeiate pentru a reduce livrările de gaze către R. Moldova cu 56,5% pentru luna decembrie, contrar contractului semnat cu „Moldovagaz”?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md