12:25:47 27.10.2021
Stiri

VIDEO // Partidul „ȘOR” le cere deputaților să REZOLVE problema lipsei farmaciilor la sate: „Aproape 200 000 de cetățeni au semnat pentru crearea farmaciilor mobile, dar votul deputaților e determinat de interese politice...”

Actualitate 22.09.2021 17:27 Vizualizări1358 Autor: Ziarul National
VIDEO // Partidul „ȘOR” le cere deputaților să REZOLVE problema lipsei farmaciilor la sate: „Aproape 200 000 de cetățeni au semnat pentru crearea farmaciilor mobile, dar votul deputaților e determinat de interese politice...”


Fracțiunea Partidului „ȘOR” îndeamnă deputații din Parlamentul R. Moldova să nu politizeze proiectul privind crearea rețelei de farmacii sociale mobile, inițiativă legislativă pentru care au semnat aproximativ 200 000 de cetățeni. Deputații Reghina Apostolova și Vadim Fotescu și-au exprimat astăzi regretul, în cadrul unui briefing de presă, că legiuitorii, deși înțeleg importanța acestei inițiative, s-ar conduce de principii politice în loc să se gândească la binele cetățenilor.

Potrivit deputatului Reghina Apostolova, Partidul „ȘOR” a elaborat inițiativa legislativă privind crearea unei rețele de farmacii sociale, care să circule prin toate localitățile unde nu există farmacii, motivul fiind accesul redus la medicamente, care afectează peste 800 de localități rurale din R. Moldova.

„Aproape jumătate din populația țării suferă de probleme de sănătate, peste 90% dintre persoanele în etate au boli cronice. În același timp, din 2014 până în 2017 numărul de farmacii aproape s-a înjumătățit - de la peste 2000, la 1267”, a declarat Reghina Apostolova, făcând referire la datele statistice oficiale.

Deputatul Partidului „ȘOR” a mai subliniat că ocrotirea sănătății este un drept prevăzut în Constituție și că proiectul de lege pe care formațiunea îl promovează, de mai mult timp, oferă cea mai bună soluție pentru rezolvarea problemei accesului dificil la medicamente pentru persoanele vulnerabile, care nu au acces la farmacii.

Totodată, Reghina Apostolova a amintit că Partidul „ȘOR” a implementat proiectul „Farmacii sociale” în mai multe localități, iar acesta s-a dovedit a fi foarte util pentru cetățeni. „Asigurarea accesului cetățenilor la medicamente este cu atât mai importantă în contextul pandemiei cu care R. Moldova se confruntă de aproape doi ani. Farmaciile sociale din Orhei, comuna Jora de Mijloc și orașul Taraclia sunt exemple cum poate fi îmbunătățită starea de sănătate a oamenilor”, a declarat Reghina Apostolova.

Inițiativa legislativă a Partidului „ȘOR” a fost examinată în câteva comisii parlamentare, inclusiv în Comisia pentru economie, buget și finanțe, unde, potrivit lui Vadim Fotescu, au existat discuții aprinse, însă unii deputați încercau doar să găsească motive pentru a nu vota proiectul. „Deputații înțeleg importanța acestui proiect de lege, dar votul este determinat nu de importanță, ci de interese politice”, a declarat Vadim Fotescu.

Fotescu a amintit că aproape 200 000 de cetățeni au semnat în sprijinul inițiativei privind crearea farmaciilor mobile, pe care oamenii o așteaptă.

„Aceste semnături sunt o dovadă clară a dorinței oamenilor de a avea o astfel de lege și de a avea acces real la medicamente în localitățile lor, dar nu în raion sau în altă parte, iar pentru ca să ajungă acolo trebuie să cheltuie timp și bani”, a mai menționat Vadim Fotescu.

Precizăm că legea care prevede crearea rețelei de farmacii sociale mobile a fost votată de Parlament anul trecut, la insistența Partidului „ȘOR”, dar a fost anulată de Curtea Constituțională.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.10.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Șantajul și bluful G...

22.10.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Criza de logică și c...

18.10.2021 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce Natalia Gavril...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că Alexandr Stoianoglo trebuie să se întoarcă la conducerea Procuraturii Generale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md