12:14:46 10.04.2020
 
Stiri

VIDEO // Omagiu lui Grigore Vieru, care ar fi împlinit astăzi 85 de ani. Mesajele emoționante ale fiului și soției sale, la bustul de pe Aleea Clasicilor: „Este mult mai prezent fizic, mult mai printre noi decât cel mai vocal dintre politicieni”

Social 14.02.2020 10:49 Vizualizări720 Autor: Ziarul National
VIDEO // Omagiu lui Grigore Vieru, care ar fi împlinit astăzi 85 de ani. Mesajele emoționante ale fiului și soției sale, la bustul de pe Aleea Clasicilor: „Este mult mai prezent fizic, mult mai printre noi decât cel mai vocal dintre politicieni”


Numeroși admiratori ai operei marelui Grigore Vieru, pe care l-am pierdut acum 11 ani în urma unui accident rutier, s-au adunat astăzi la bustul poetului de pe Aleea Clasicilor din centrul Chișinăului pentru a depune flori, a recita poezii și cânta piese pe versurile sale.

Poetul ar fi împlinit astăzi 85 de ani, iar omagiu au venit să-i aducă până și picii de la grădiniță, în prezentța soției maestrului, Raisa Vieru, și a fiului acestora, Călin.

Președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu, s-a arătat impresionant de numărul mare de persoane venite astăzi în centrul Chișinăului, „neobligate” de nimeni, chemate de „dragostea” și „bucuria” de a-l revedea pe Grigore Vieru.

CITIȚI și VIDEO // INEDIT: Grigore Vieru interpretează propriul cântec pentru care a scris și versurile, și muzica

Potrivit lui Arcadie Suceveanu, Grigore Vieru a fost „o stâncă morală” care ieșea în fața mulțimii din Piața Marii Adunări Naționale pentru a apăra valorile noastre românești, opera sa este mereu de actualitate și poetul continuă și astăzi să influențeze direct lucrurile, cărțile sale fiind în continuare printre cele mai vândute, iar poeziile - „cântate de dimineața până seara”.

Soția poetului, Raisa Vieru, le-a mulțumit celor prezenți pentru că nu-l uită pe Grigore Vieru, iar fiul lor, Călin, s-a arătat convins că tatăl său este astăzi mult mai prezent decâți mulți de pe la microfoanele vremii.„Nu poți să mergi în lume cu membrele inferioare și cu burta înainte. Nu poți să mergi nici chiar cu legumele și fructele moldovenești, nici cu vinul, nici chiar cu petrolul din Arabia Saudită. Trebuie să mergi cu creștetul, cu fruntea și cu ceea ce se află sub ea. Toți suntem mândri că îl avem pe Grigore Vieru care astăzi, să-mi fie iertată nemodestia, este mult mai prezent fizic, mult mai printre noi decât cel mai vocal dintre politicieni, parlamentari”, a spus Călin Vieru.

Familia poetului și-a exprimat speranța că autoritățile capitalei vor găsi în sfârșit posibilități pentru o Casă-muzeu „Grigore Vieru”, deschisă la Chișinău.

Directorul de onoare al Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă” din Chișinău, Claudia Balaban, a ținut să precizeze că „Albinuța” lui Grigore Vieru a avut 18 ediții și peste 1,6 milioane de exemplare, fiind una dintre cele mai populare cărți.

Prezent la eveniment, liderul liberalilor Dorin Chirtoacă l-a parafrazat pe Mihai Eminescu, spunând că „Grigore Vieru este Luceafărul Basarabiei”, „o stâncă și un munte de om care ne poate scoate din întunericul” în care ne ține „imperiul rus”: „Așa cum a spus și poetul, trecând Prutul, ne putem salva”.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
10.04.2020 09:29 Nicolae Negru Nicolae Negru // Se ascunde Dodon în ...

06.04.2020 09:28 Nicolae Negru Nicolae Negru // Statuia mareșalului ...

04.04.2020 18:14 Ziarul National Victor Chirilă // Creditul rusesc est...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți mulțumiți de felul în care acționează autoritățile R. Moldova pentru combaterea extinderii pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md