11:24:53 04.07.2022
Stiri

VIDEO // Maia Sandu, APLAUDATĂ minute în șir în PE. Șefa statului le-a cerut eurodeputaților să fie AMBASADORI ai R. Moldova. Roberta Metsola: „Vrem să găsim o cale prin care R. Moldova să nu se simtă de una singură. R. Moldova își are locul în UE”

Actualitate 18.05.2022 17:03 Vizualizări5332 Autor: Ziarul National
VIDEO // Maia Sandu, APLAUDATĂ minute în șir în PE. Șefa statului le-a cerut eurodeputaților să fie AMBASADORI ai R. Moldova. Roberta Metsola: „Vrem să găsim o cale prin care R. Moldova să nu se simtă de una singură. R. Moldova își are locul în UE”


Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a susținut miercuri un discurs istoric în plenul Parlamentului European, fiind pentru prima dată când un șef al statului nostru se adresează eurodeputaților.

Maia Sandu a pledat pentru acordarea statutului de ţară candidată pentru aderare la UE și ancorarea R. Moldova în familia europeană din care valoric face parte, spunând că o astfel de decizie ar fi „luminița de la capătul tunelului”. Șefa statului a fost aplaudată astăzi minute în șir, după ce a ținut un discurs de circa 20 de minute în fața europarlamentarilor.

Înainte de discursul Maiei Sandu, președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a dat asigurări că R. Moldova are toate șansele să fie parte a marii familii europene.

„Vă mulțumesc pentru că ați acceptat invitația de a vă adresa Parlamentului European. Este o adevărată onoare să vă vedem aici. Vă mulțumesc pentru curajul de care ați dat dovadă în timpul acestei invazii ilegale și agresive împotriva Ucrainei, care a avut un efect atât de profund asupra R. Moldova.

Vă mulțumesc pentru eforturile depuse de R. Moldova, pentru angajamentul dvs. personal de a sprijini o viziune proeuropeană a republicii dvs., în ciuda circumstanțelor neprielnice. Știm cât de mult v-a afectat pandemia COVID, criza energetică și acest război. Suntem uniți în ceea ce privește angajamentul nostru pentru a sprijini pacea în Europa. De aceea vrem să găsim o cale prin care R. Moldova să nu se simtă de una singură în ceea ce privește viitorul. Vă mulțumesc pentru efortul făcut de poporul moldovean – 500 de mii de ucraineni au tranzitat R. Moldova, iar moldovenii și-au deschis locuințele și sufletele pentru 90 de mii de refugiați care rămân pe teritoriul R. Moldova.

Trebuie și suntem gata să arătăm același grad de solidaritate față de R. Moldova. Trebuie să sprijinim în continuare R. Moldova din punct de vedere politic, financiar și cu orice fel de asistență necesară, pentru a face față urmărilor războiului din Ucraina. Suntem gata să vă sprijinim acum, când începeți acest proces de solicitare a statutului de stat candidat la aderare. Știm că R. Moldova privește către UE și fiecare țară trebuie să-și urmeze propria cale, în funcție de propriul calendar. Nu trebuie să ne temem să folosim puterea UE pentru a îmbunătăți viața oamenilor și pentru a schimba generațiile viitoare. De aceea, UE trebuie să transmită un mesaj politic clar în ceea ce privește recunoașterea aspirațiilor politice ale R. Moldova și ale eforturilor dvs. de a implementa reformele esențiale pentru a apropia de UE. R. Moldova își are locul în familia europeană”, a precizat Metsola.

Maia Sandu a afirmat că R. Moldova a ales aderarea la UE ca „un drum spre prosperitate și pace”.

„Un drum pe care merită să facem fiecare pas. Acordarea statului de țară candidată pentru Republica Moldova este decizia cea mai bună. Noi aparținem de Uniunea Europeană, suntem o țară europeană, cu o limbă europeană, cu o istorie europeană și un sistem politic european. Cel puțin o treime dintre noi suntem cetățeni europeni”, a declarat Maia Sandu, cu referire la cetățenii R. Moldova care dețin și cetățenia românească.

În aplauzele eurodeputaților, Maia Sandu le-a mulțumit acestora pentru susținerea acordată prin rezoluția votată recent privind susținerea acordării statului de țară candidată și i-a îndemnat să pledeze în continuare cauza R. Moldova.

„Vă mulțumesc că ați recunoscut alegerea europeană pe care am făcut-o. Vreau să vă cer să deveniți ambasadorii R. Moldova în țările dumneavoastră și să cereți factorilor de decizie să susțină R. Moldova pe acest drum pentru a rămâne parte a lumii libere și pentru a se alătura acestui proiect unic de pace în lume”, a spus ea, elogiind rolul UE de a crea cea mai lungă perioadă de pace din istoria Europei, de la înființarea sa.

„Nu suntem naivi să credem că această aderare se poate face peste noapte. Știm că procesul de aderare este unul lung și complex, dar nu încercăm să găsim scurtături. Pentru noi, aderarea trebuie să se facă pe meritocrație și pe rezultate și nu pe o secvențiere geografică. Respectăm acest principiu al meritelor”, a adăugat ea.

În același timp, Sandu a pledat pentru „pragmatism” și „flexibilitate politică strategică” din partea statelor membre.

„Perspectiva aderării la UE ar trimite cetățenilor din R. Moldova un semnal foarte puternic și anume că Uniunea Europeană ne susține. Pentru noi, acest statut de membru al UE este luminița de la capătul tunelului în acest moment atât de dificil. Un obiectiv clar și un mesaj politic puternic pentru a mobiliza pe toată lumea – societate, comunitate de afaceri, autorități – cu toții în jurul procesului de integrare europeană. Avem nevoie de o decizie politică care să reprezinte pentru R. Moldova farul care ne ghidează în această furtună cumplită”, a adăugat șefa statului.

„Uniunea Europeană a creat cea mai lung perioadă de pace din istoria Europei și o poate face din nou. Trebuie să extindem acest semn al păcii încă o dată pentru a găsi acel port sigur pentru care merită să luptăm”, a conchis Maia Sandu, în aplauzele europarlamentarilor, care s-au ridicat în picioare.


Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
04.07.2022 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Platforma 2, CUB

01.07.2022 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despre sancțiuni

27.06.2022 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // „Noua Românie mare” ...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că fostul președinte Igor Dodon trebuie investigat penal pentru TRĂDARE de PATRIE și CORUPȚIE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md