10:26:20 26.04.2024
Stiri

VIDEO // Autoritățile de la Chișinău și București au pus bazele UNIRII digitale: „Spațiul digital comun ne va propulsa către un nou nivel administrativ și economic. Vor fi eliminate toate barierele de natură birocratică, politică și administrativă”

Actualitate 16.06.2022 15:47 Vizualizări5809 Autor: Ziarul National
VIDEO // Autoritățile de la Chișinău și București au pus bazele UNIRII digitale: „Spațiul digital comun ne va propulsa către un nou nivel administrativ și economic. Vor fi eliminate toate barierele de natură birocratică, politică și administrativă”


Autoritățile de la Chișinău și București au pus joi, pe 16 iunie, bazele unirii digitale a celor două maluri de Prut, prin crearea Comisiei mixte responsabile de implementarea Memorandumului de înțelegere în domeniul transformării digitale dintre R. Moldova și România. La ceremonia de constituire a Comisei interguvernamentale au participat vicepremierul pentru Digitalizare de la Chișinău, Iurie Țurcan, și ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării din România, Sebastian Ioan Burduja.

„R. Moldova și România au format Comisia mixtă interguvernamentală pentru cooperare în domeniul transformării digitale. Astăzi am reușit să înființăm o structură guvernamentală nouă, iar în acest sens am realizat un pas foarte important în relațiile noastre de colaborare în domeniul transformării digitale. Începând de astăzi, în cadrul celor două guverne va activa o comisie specializată în domeniul transformării digitale, care va implementa Memorandumul de înțelegere semnat pe 11 februarie curent. Acest Memorandum prevede o serie de domenii prioritare pentru R. Moldova și România. Este vorba de crearea unui spațiu digital comun în ceea ce privește crearea unor servicii digitale destinate consumatorilor de pe ambele maluri ale Prutului, schimbul de informații pentru serviciile publice și pentru procesele administrative, fortificarea capacităților de defensivă cibernetică etc.”, a explicat Iurie Țurcan, în cadrul unei conferințe de presă.

Totodată, Memorandumul mai prevede impulsionarea cooperării bilaterale, efectuarea schimbului de experiență și mobilizare a resurselor tehnice, financiare și de capital uman.

„Dezvoltarea acestui spațiu digital comun reprezintă o premieră pentru regiune, care ne va permite să ne dezvoltăm și să mergem umăr la umăr. Comisia se va axa pe implementarea proiectelor și inițiativelor comune, dezvoltarea investițiilor în sectorul tehnologiei informaționale și a comunicațiilor, în elaborarea soluțiilor digitale inovative, în interesul cetățenilor de pe ambele maluri ale Prutului. Printre domeniile principale am menționa serviciile publice electronice calitative, interoperabilitatea sistemelor informatice, automatizarea proceselor administrative, recunoașterea reciprocă a semnăturilor electronice, securitatea cibernetică, facilitarea investițiilor/antreprenoriatului și dezvoltarea afacerilor”, a subliniat vicepremierul Țurcan.

Acest spațiu digital comun va propulsa R. Moldova și România către un nou nivel administrativ și economic.

„Ceea ce putem realiza împreună este mult mai mult și mai valoros decât ceea ce am putea să realizăm fiecare în parte. Cu atât mai mult că tehnologia nu ține cont de hotare, nu are granițe și poate elimina orice bariere și impedimente. Prin crearea acestei comisii, transmitem un mesaj clar cetățenilor, autorităților de nivel național, regional, dar și internațional, precum și comunității de afaceri TIC din stânga și dreapta Prutului că acest spațiu digital comun ne va propulsa către un nou nivel administrativ și economic. România e un partener de încredere, alături de care suntem mai încrezători, mai rezilienți și mai inovativi pentru a face față provocărilor regionale și globale. Cred că în acest mandat vom reuși să creăm spațiul digital comun pentru R. Moldova și România, eliminând toate barierele de natură birocratică, politică, administrativă, ideologică și o vom face cu ajutorul tehnologiei”, a punctat Iurie Țurcan.

La rândul său, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării din România, Sebastian Ioan Burduja, a menționat că acest Memorandum va permite României și R. Moldova să se dezvolte în mod integrat. Mai mult, ministrul român a recunoscut că R. Moldova este mult mai avansată ca România și multe state ale UE în adoptarea noilor tehnologii.

„Unirea digitală înseamnă șansa dezvoltării. Digitalizarea înseamnă conectarea oamenilor la oportunități. R. Moldova, prin eforturile pe care le-a făcut, este cu mulți pași înaintea multor state din UE, inclusiv înaintea României. Guvernul de la Chișinău a înțeles că modernizarea, dezvoltarea se fac prin adoptarea unor noi tehnologii și acest lucru vrem să-l facem și noi. Podurile peste Prut, autostrăzile nu trebuie să fie doar din beton, ele se pot face mai ușor și mai repede, și mai eficient la nivel digital. Aceste tehnologii permit cetățenilor să se apropie de stat. Mulțumesc pentru această oportunitate de a vă urma exemplul, de a adopta bunele practici, de a ne lăsa inspirați de ceea ce dvs. ați făcut și faceți în tot acest timp. În această zi istorică, noi nu uităm trecutul, dar privim spre viitor. Asta înseamnă că prin această comisie avem așteptări foarte înalte de la ceea ce urmează să se întâmple. Avem șanse ca într-un termen scurt să livrăm rezultate pentru cetățeni”, a spus ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării de la București.

Oficialul a adăugat că R. Moldova și România pot avea un brand comun în fața Europei și lumii întregi.

„Un brand al transformării digitale, care se bazează pe resursa umană de excepție pe care o avem. Vrem să avem conlucrări în zona de cercetări avansate în tehnologie. În acest sens avem planuri mari, avem resurse financiare de la UE”, a conchis Sebastian Ioan Burduja.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md