14:57:03 04.06.2023
Stiri

Vicepremierul Oleg Serebrian speră că Rusia va sprijini formula de rezolvare PAȘNICĂ a conflictului transnistrean: Mesajul transmis reprezentanților Moscovei la OSCE și în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană

Actualitate 22.03.2023 15:40 Vizualizări1301 Autor: Ziarul National
Vicepremierul Oleg Serebrian speră că Rusia va sprijini formula de rezolvare PAȘNICĂ a conflictului transnistrean: Mesajul transmis reprezentanților Moscovei la OSCE și în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană


Tiraspolul politizează exagerat, în cadrul grupurilor de lucru sectoriale și ședințelor Comisiei Unificate de Control, majoritatea problemelor și nu contribuie la depășirea acestora din perspectiva intereselor locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului și a eliminării barierelor artificiale, a declarat astăzi vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, în cadruș întrevederii avute cu reprezentantul permanent al Federației Ruse la OSCE, ambasadorul Alexandr Lukașevici, și cu reprezentantul special al Federației Ruse în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană, ambasadorul Vitali Treapițîn.

Oficialul de la Chișinău a subliniat că este necesară „evitarea focarelor de tensiune inutile, edificarea unei ambianțe de securitate și de previzibilitate, dar și renunțarea la declarații ce răspândesc incertitudine și panică în opinia publică”.

Tiraspolul trebuie să accepte un dialog constructiv, menit să conducă la reintegrarea republicii, la soluționarea problemelor economice și sociale ale cetățenilor și la restaurarea statului de drept în stânga Nistrului, a punctat vicepremierul Oleg Serebrian.Biroul Politici de Reintegrare transmite că reprezentantul Guvernului R. Moldova și-a exprimat speranța că Federația Rusă „nu va limita mandatul de activitate al Misiunii OSCE în Republica Moldova și va sprijini și în continuare formula de reglementare pașnică și finală a conflictului transnistrean, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova, în hotarele recunoscute de comunitatea internațională”.

„Republica Moldova pledează pentru respectarea necondiționată a principiului inviolabilității frontierelor, consfințită în Acordul Final de la Helsinki. Nu pot exista alte soluții durabile și legale pentru conflictele din Europa de azi. Respectarea necondiționată a frontierelor recunoscute internațional, reglementarea pașnică a litigiilor dintre state și respectarea drepturilor minorităților etnice, lingvistice și confesionale în deplină concordanță cu rigorile Consiliului Europei și OSCE – iată principiile de care trebuie să ne conducem. Pacea și stabilitatea în Europa nu pot fi restabilite și păstrate fără respectarea acestor principii”, a spus vicepremierul Oleg Serebrian.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că R. Moldova va adera la Uniunea Europeană până în 2030?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md