00:41:09 08.10.2022
Stiri

Vicepremierul Nicu Popescu solicită acces pe teritoriul centralei nucleare de la Zaporojie pentru experții Agenției Internaționale pentru Energie Atomică

Actualitate 15.08.2022 12:13 Vizualizări970 Autor: Ziarul National
Vicepremierul Nicu Popescu solicită acces pe teritoriul centralei nucleare de la Zaporojie pentru experții Agenției Internaționale pentru Energie Atomică


Vicepremierul Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, solicită, într-un mesaj pe Twitter, acces pentru experții Agenției Internaționale pentru Energie Atomică pe teritoriul centralei nucleare de la Zaporojie, în apropierea căreia au loc bombardamente.

Potrivit șefului diplomației de la Chișinău, transformarea celei mai mari centrale atomice din Europa într-un teatru de război comportă riscuri de scurgeri catastrofale de radiații, cu impact asupra întregii regiuni.

„Trupele ruse trebuie să se retragă și să permită acces imediat experților”, a scris Nicu Popescu pe Twitter.

Menționăm că, în total, peste 40 de ţări, inclusiv Republica Moldova, îndeamnă Federaţia Rusă să-şi retragă imediat forţele militare şi tot restul personalului neautorizat din centrala nucleară Zaporojie, din împrejurimile sale imediate şi din toată Ucraina.

„Desfăşurarea personalului militar şi a armamentului rus în instalaţia nucleară este inacceptabilă şi nu ţine cont de principiile de siguranţă, securitate şi garanţii pe care toţi membrii Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) s-au angajat să le respecte. Susţinem pe deplin activitatea AIEA şi a directorului său general de a ajuta Ucraina în domeniile siguranţei nucleare, securităţii şi implementării garanţiilor în timpul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, respectând în acelaşi timp suveranitatea deplină a Ucrainei asupra teritoriului şi infrastructurii sale”, se arată într-o declaraţie publicată pe site-ul Uniunii Europene, în care se mai menţionează că operatorul şi autorităţile ucrainene trebuie să-şi reia responsabilităţile suverane în cadrul graniţelor recunoscute internaţional ale Ucrainei.

Potrivit aceluiaşi document, comunitatea internaţională va trage Rusia la răspundere pentru agresiunea sa, iar Rusia trebuie să-şi asume întreaga responsabilitate pentru acţiunile sale ilegale în Ucraina.

Amintim că directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a declarat săptămâna trecută în faţa Consiliului de Securitate al ONU că situaţia este gravă şi a cerut acces la centrala nucleară de la Zaporojie, în legătură cu care Moscova şi Kiev se acuză reciproc că au bombardat-o.

„Situaţia este serioasă şi AIEA trebuie lăsată să îşi îndeplinească misiunea la Zaporojie cât mai rapid posibil. Ne presează timpul”, a declarat Rafael Grossi, care a vorbit printr-o intervenţie video în timpul unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate.

Centrala, cea mai mare din Europa, se află sub control rusesc de la începutul lunii martie.

Pentru a garanta securitatea sitului şi a permite o misiune de inspecţie, ONU şi Statele Unite au cerut înfiinţarea unei zone demilitarizate în jurul centralei.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
07.10.2022 09:08 Nicolae Negru Nicolae Negru // O obsesie colectivă ...

03.10.2022 09:21 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin ca Dodon

30.09.2022 09:15 Nicolae Negru Nicolae Negru // Finanțează Guvernul ...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că fostul președinte Igor Dodon trebuie investigat penal pentru TRĂDARE de PATRIE și CORUPȚIE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md