09:45:39 25.04.2024
Stiri

Vicepremierul Nicu Popescu, în debutul sesiunii plenare a Dialogului Strategic R. Moldova - SUA: „Prietenia SUA ne ajută să asigurăm în continuare pacea, stabilitatea, calmul și reziliența Republicii Moldova în foarte multe domenii”

Actualitate 15.03.2023 10:23 Vizualizări932 Autor: Ziarul National
Vicepremierul Nicu Popescu, în debutul sesiunii plenare a Dialogului Strategic R. Moldova - SUA: „Prietenia SUA ne ajută să asigurăm în continuare pacea, stabilitatea, calmul și reziliența Republicii Moldova în foarte multe domenii”


Relațiile dintre R. Moldova și Statele Unite ale Americii (SUA) „nu au fost niciodată mai puternice și apreciem enorm acest lucru”, iar de această „prietenie” beneficiază toți cetățenii R. Moldova, a declarat astăzi vicepremierul Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, în debutul sesiunii plenare a Dialogului Strategic Republica Moldova - SUA.

Vicepremierul Popescu a salutat revenirea „acasă”, în R. Moldova, a fostului Ambasador al SUA, Dereck J. Hogan, asistentul adjunct principal al secretarului de stat pentru afaceri europene și eurasiatice, care conduce delegația de la Washington la reuniunea de la Chișinău.

„Frecvența întâlnirilor la nivel înalt, inclusiv întrevederea recentă a doamnei președinte Maia Sandu cu domnul președinte Joe Biden, demonstrează angajamentul comun față de consolidarea parteneriatului strategic dintre statele noastre și, evident, vizita președintei noastre la Washington în decembrie anul trecut a facilitat și a avut un impact enorm pentru dinamica relațiilor noastre. În cadrul dialogului de astăzi, ne vom axa pe patru categorii de subiecte importante. Avem patru grupuri de lucru între SUA și R. Moldova, lucrăm împreună pentru consolidarea statului de drept și a bunei guvernări, luptei împotriva corupției. O a doua categorie de subiecte ține de securitatea și apărarea noastră, stabilitatea regională, a treia - de cooperarea comercial-economică între statele noastre și tot aici sunt incluse și subiectele ce țin de securitatea și reziliența energetică atât în plan regional, cât și pentru republica noastră. Un al patrulea grup de lucru care va avea prima sa reuniune în format deplin ține de diplomația publică și dezvoltarea legăturilor între societățile noastre și aici ne vom axa pe subiecte privind comunicarea strategică”, a detaliat șeful diplomației de la Chișinău.

Nicu Popescu a subliniat sprijinul esențial acordat de SUA republicii noastre în contextul agresiunii rusești în Ucraina - peste 300 de milioane de dolari în ultimul an pentru a minimiza impactul negativ al războiului asupra R. Moldova. Totodată, vicepremierul a amintit că, recent, președinta Maia Sandu și Ambasadorul SUA la Chișinău, Kent D. Logsdon, au anunțat un nou pachet de asistență de 300 de milioane de dolari pentru R. Moldova din partea SUA, care va fi investit cu precădere în domeniul energetic „pentru a ne ajuta să ne fortificăm reziliența noastră energetică și să asigurăm electricitatea și căldura în casele noastre”.

„Mulțumim partenerilor din SUA pentru angajamentul de lungă durată în sprijinul democrației, libertății, europenității republicii noastre. Vom continua să lucrăm împreună pe toate aceste subiecte. Sprijinul și prietenia SUA ne ajută să asigurăm în continuare pacea, stabilitatea, calmul și reziliența Republicii Moldova în foarte multe domenii”, și-a încheiat discursul vicepremierul Nicu Popescu.

Dereck J. Hogan, asistentul adjunct principal al secretarului de stat pentru afaceri europene și eurasiatice, a apreciat, la rândul său, schimbările înregistrate în R. Moldova în ultimii ani, afirmând că „SUA este mândru să fie partener al progresului din R. Moldova”.

Oficialul american a adăugat, în limba română, că „este o plăcere foarte mare pentru mine să revin acasă, așa simt”, și a apreciat ajutorul oferit de R. Moldova pentru refugiații ucraineni.

„Am realizat progrese incredibile în relația noastră bilaterală, în perioada de la ultima mea vizită la Chișinău. Când cetățenii moldoveni au ales o cale îndrăzneață spre integrarea europeană și și-au asumat angajamentul de a combate corupția și de a promova reforma statului de drept, am fost alături de ei în consolidarea democrației. Când Rusia și-a lansat invazia neprovocată și pe scară largă a Ucrainei, am fost alături de moldoveni atunci, când ei și-au deschis ușile pentru sute de mii de refugiați. Când pandemia și războiul lui Putin au afectat grav redresarea economică a R. Moldova, am fost alături de Republica Moldova pentru a găsi noi piețe de export și a ajuta antreprenorii să se dezvolte. Indiferent de provocări, Statele Unite vor continua să fie alături de Republica Moldova”, a punctat Dereck J. Hogan, adăugând că „R. Moldova este un stat cu inimă mare și popor incredibil”.

Menționăm că Dialogul strategic dintre Statele Unite și Republica Moldova se desfășoară miercuri la Chișinău, după ce a fost relansat în aprilie 2022 de către secretarul de stat Antony Blinken și ministrul de Externe Nicu Popescu, la Washington. Reuniunea reprezintă o oportunitate pentru Statele Unite și Republica Moldova să intensifice cooperarea pe teme-cheie, inclusiv creșterea oportunităților economice și a rezilienței energetice, promovarea statului de drept și a bunei guvernări, combaterea amenințărilor de securitate și a celor cibernetice.

Din delegația americană, condusă de Dereck J. Hogan, asistentul adjunct principal al secretarului de stat pentru afaceri europene și eurasiatice, mai fac parte Lisa Johnson, adjunctul principal al secretarului adjunct al Biroului pentru Afaceri Internaționale pentru Narcotice și Aplicarea Legii (INL), Laura Cooper, asistentul adjunct pentru Rusia, Ucraina și Eurasia al Secretarului apărării, generalul de brigadă Daniel T. Lasica, asistentul adjunct al Administratorului USAID în cadrul Biroului pentru Europa și Eurasia, Mark Simakovsky, asistentul adjunct al secretarului de stat pentru programe academice din cadrul Biroului pentru afaceri educaționale și culturale, Ethan Rosenzweig, directorul pentru Europa din cadrul Biroului pentru democrație, drepturile omului și muncă (DRL), Tom Selinger, directorul regional al Corpului Păcii pentru Europa, Mediterana și Asia, Rebecca Sharp, precum și alte persoane din cadrul Guvernului Statelor Unite.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md