23:04:52 06.12.2022
Stiri

Verdict CEDO. Rusia, OBLIGATĂ să achite despăgubiri familiei lui Vadim Pisari

Social 21.04.2015 12:29 Vizualizări1404 Autor: Galina Munteanu
Verdict CEDO. Rusia, OBLIGATĂ să achite despăgubiri familiei lui Vadim Pisari europalibera.org


Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a pronunțat astăzi hotărârea în cauza lui Vadim Pisari, tânărul care a fost omorât de către un soldat rus din cadrul misiunii de pacificare, pe 1 ianuarie 2012, pe podul de la Vadul lui Vodă, obligând Federația Rusă să achite părinților lui Vadim Pisari despăgubiri morale de 35 de mii de euro și 5 580 de euro - costuri și cheltuieli pentru asistența juridică.

Astfel, CEDO a constatat violarea Convenției Europene - dreptul la viață. Aceasta a considerat că nu a existat o necesitate acută pentru a permite soldatului rus aplicarea forței letale. Totodată, Curtea a constatat că ancheta desfășurată de către autoritățile ruse pe marginea decesului lui Vadim Pisari nu a fost adecvată. Autoritățile Federației Ruse în repetate rânduri au refuzat recunoașterea calității de parte vătămată a părinților defunctului, ceea ce în opinia Curții este suficient să constate violarea articolului menționat.

„O problemă care apare în legătură cu incidentul din 1 ianuarie 2012 este că locul amplasării posturilor de pacificare urmează a fi revizuit astfel încât acestea să fie amplasate în zonele unde este necesară prezența lor. Or, amplasarea postului de pacificare la intrare în mun. Chișinău nu este reușită, locul postului fiind în imediata apropiere a obiectivelor militare ale regiunii”, a subliniat Alexandru Postică, avocat, directorul Programului Drepturile Omului al Asociației „Promo-LEX”.

Amintim că tânărul în vârstă de 19 ani a fost împușcat mortal de către un militar rus, la postul de control de la Vadul lui Vodă. Tânărul a plătit cu viaţa pentru că nu a răspuns somaţiilor de a opri automobilul pe care îl conducea.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
05.12.2022 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simion vrea să placă...

02.12.2022 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // România întreagă, un...

01.12.2022 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino: Dodecalogul românilor b...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că „Gazprom” are motive întemeiate pentru a reduce livrările de gaze către R. Moldova cu 56,5% pentru luna decembrie, contrar contractului semnat cu „Moldovagaz”?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md