23:46:58 22.05.2024
Stiri

Veaceslav Berbeca: „Dezvoltarea proiectelor de infrastructură, grație sprijinului României, oferă Republicii Moldova oportunități extraordinare pentru a accede pe piața UE”

Actualitate 09.02.2022 15:48 Vizualizări2155 Autor: Ziarul National
Veaceslav Berbeca: „Dezvoltarea proiectelor de infrastructură, grație sprijinului României, oferă Republicii Moldova oportunități extraordinare pentru a accede pe piața UE”


Ședința comună din 11 februarie curent a guvernelor României și Republicii Moldova, care va fi a cincea la număr și va avea loc după o pauză de patru ani de la ultima reuniune de acest fel (noiembrie 2018), va impulsiona relațiile bilaterale între ambele state și va stabili noi oportunități de cooperare sectorială.

De această părere este analistul politic Veaceslav Berbeca, potrivit căruia „dezvoltarea proiectelor de infrastructură, grație sprijinului României, oferă Republicii Moldova oportunități extraordinare pentru a accede pe piața UE”.

Analistul amintește datele Biroului Național de Statistică, potrivit cărora exporturile de mărfuri destinate țărilor Uniunii Europene au avut, în perioada ianuarie - noiembrie 2021, o pondere de 61,2% în totalul exporturilor, România fiind principala piață de desfacere, după ce peste Prut au ajuns 26,7% din produsele moldovenești.

CITIȚI și VIDEO // Premierul Natalia Gavrilița anunță unde vor fi cheltuite cele 100 de MILIOANE de euro oferite de România în calitate de GRANT R. Moldova: „Este o contribuție importantă pe care o vom folosi cu maximă eficiență”

„Apropierea dintre ambele state e firească și importantă, inclusiv pentru stimularea dezvoltării economice și asigurării unui trai decent pentru cetățenii Republicii Moldova. În acest context, Acordul de finanţare nerambursabilă de 100 de milioane de euro care urmează a fi semnat la 11 februarie are rolul important de a sprijini financiar un șir de proiecte de infrastructură, dar și de dezvoltare socială în R. Moldova”, a declarat Veaceslav Berbeca pentru Ziarul NAȚIONAL.

Menționăm că membrii Guvernului de la București vor veni vineri, 11 februarie, la Chișinău pentru a desfășura o ședință comună cu miniștrii de la Chișinău.

CITIȚI și TABEL // România, principala țară în care utilizatorii din R. Moldova consumă servicii de roaming: Ce prevede Acordul de reducere a tarifelor de ROAMING între cele două state, care va fi semnat vineri la Chișinău

Printre proiectele care vor fi aprobate și semnate în cadrul ședinței comune se numără Acordul dintre Republica Moldova și România privind implementarea programului de asistență tehnică și financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro acordat republicii noastre de către România.

Resursele financiare din grantul oferit de România vor fi cheltuite pentru proiecte în sectorul energetic, transport și infrastructură de transport, protecția mediului și combaterea schimbărilor climatice, lucrări publice și infrastructură, întreprinderi mici și mijlocii, independența mass-media, reforma administrației publice, afaceri interne, sănătate, educație, cultură și patrimoniu, cercetare și turism.

Tot vineri va fi semnat Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind reducerea tarifelor de furnizare a serviciilor de roaming internațional și a celor de apeluri internaționale între cele două state, dar și documentele necesare pentru renovarea, de către România, a podurilor de la Ungheni și Giurgiulești.

CITIȚI și Nu numai Guvernul României vine la Chișinău, ci și o delegație importantă a Senatului de la București: „În 30 de ani de independență a R. Moldova, nu a existat o fereastră mai puternică pentru oportunitatea de a intensifica relațiile moldo-române”

De asemenea, la Chișinău vor veni și legislatori de peste Prut, fiind anunțată o ședință comună a membrilor Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului Republicii Moldova și ai Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări a Senatului Parlamentului României.

Din delegație va face parte și vicepreședintele Senatului, Robert-Marius Cazanciuc, care, alături de președintele Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări, Laura-Iuliana Scântei, vor avea întrevederi cu președintele Parlamentului, Igor Grosu, și cu vicespicherul Mihai Popșoi.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.05.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Vor circula tancuril...

17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md