Uniunea Europeană se pregătește să impună restricții privind importul de cereale din Ucraina


După ce mai multe țări din Europa de Est au început să suspende unilateral importul de cereale ucrainene, punând presiune pe Bruxelles, Uniunea Europeană se pregătește să impună la nivelul UE restricții privind importul de cereale din Ucraina, scrie Reuters, care citează un reprezentant al Comisiei Europene.
Uniunea Europeană pregătește compensații de 100 de milioane de euro pentru fermierii din țările care se învecinează cu Ucraina și intenționează să introducă restricții la importurile de cereale ucrainene, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, conform Reuters.
Comisia Europeană, care supraveghează politica comercială a celor 27 de state membre UE, va lua ceea ce a descris drept „măsuri preventive” pentru anumite categorii de cereale și semințe oleaginoase - în special grâu, porumb, semințe de floarea soarelui și semințe de rapiță.
Conform regulamentului UE, Uniunea Europeană poate limita importul de produse în întreg blocul comunitar sau într-o parte a blocului, permițând în același timp tranzitul.
Comisarul european pentru comerț Valdis Dombrovskis, urmează să discute miercuri despre măsurile în criza cerealelor ieftine din Ucraina cu miniștrii din țările afectate - Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia -, precum și cu omologii ucraineni.
Uniunea Europeană a suspendat în mai 2022, pentru un an, taxele vamale pentru toate produsele importate din Ucraina şi se organizase pentru a-i permite acesteia să-şi exporte stocurile de cereale după închiderea căilor maritime prin Marea Neagră, provocată de invazia rusă. În locul unui simplu tranzit însă, statele europene vecine au constatat că pe teritoriul lor se acumulează porumb, grâu şi floarea soarelui din Ucraina din cauza unor probleme logistice, ceea ce a făcut să scadă preţurile la produsele locale, notează AFP.
Prim-miniștrii a cinci țări din estul Europei - Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia - i-au scris luna trecută președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, spunând că creșterea transporturilor a fost fără precedent și că ar putea fi necesară reintroducerea tarifelor, cu excepția cazului în care afluxul ar putea fi oprit prin alte mijloace.
Măsurile luate de Polonia, Ungaria, Slovacia și Bulgaria, în criza cerealelor
Presiunea a crescut asupra Bruxelles-ului pentru a găsi o soluție la nivelul Uniunii Europene, după ce Varșovia și Budapesta au anunțat în weekend interzicerea importurilor de cereale din Ucraina, în timp ce alte țări din Europa de Est - între care România - iau în considerare și ele astfel de măsuri, a scris Reuters. Marți, Polonia a anunțat că a ajuns la un acord privind reluarea tranzitului cerealelor ucrainene pe teritoriul său începând de vineri. Importurile rămân însă oprite.
Citiţi continuarea articolului pe Hotnews









































































