00:14:14 13.08.2022
Stiri

Un sfert dintre moldoveni sunt angajați la „NEGRU” și ar fi lipsiți astfel de dreptul la pensie, servicii medicale sau concediu. ȘASE măsuri prin care MMPS vrea să-i aducă în câmpul LEGAL: „E timpul să lucrăm astăzi așa cum vrem să trăim mâine”

Actualitate 07.07.2022 11:28 Vizualizări1310 Autor: Ziarul National
Un sfert dintre moldoveni sunt angajați la „NEGRU” și ar fi lipsiți astfel de dreptul la pensie, servicii medicale sau concediu. ȘASE măsuri prin care MMPS vrea să-i aducă în câmpul LEGAL: „E timpul să lucrăm astăzi așa cum vrem să trăim mâine”


Un sfert dintre toți angajații din R. Moldova lucrează neoficial, la „negru”, și ar fi lipsiți astfel de dreptul la pensie, concediu de maternitate, servicii medicale, indemnizații în caz de accident de muncă sau concediu de odihnă. Dacă angajatorii ar declara și ar plăti taxele sociale, atunci pensia minimă ar fi astăzi de 3 500 de lei. Totodată, din acești bani ar putea fi renovate anual peste 100 de școli și grădinițe și s-ar putea construi 80 de km de drumuri noi. Acestea sunt tezele principale ale campaniei naționale „Trecem pe Alb”, lansată astăzi de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, care își propune să informeze publicul despre beneficiile renunțării la munca nedeclarată și la practica dăunătoare a salariilor în plic.

Potrivit inițiatorilor campaniei „Trecem pe Alb”, salariul în plic este o problemă pentru fiecare cetățean care acceptă o astfel de remunerare pentru munca sa. Banii primiți în plic par la prima vedere o soluție bună, pentru că, evitând plata impozitelor, cetățenii cred că aduc mai mulți bani în bugetul familiei. Această practică, însă, înseamnă o condamnare la un viitor nesigur, cu multe riscuri și urmări grave, care nu vor putea fi rezolvate sau evitate.

„În cadrul acestei campanii, vom informa publicul despre beneficiile muncii legale, inclusiv subvențiile puse la dispoziție angajatorilor. Facem asta pentru a ajuta angajații și angajatorii să intre în legalitate. Statul de multe ori a decepționat cetățeanul, care plătea taxe, dar primea pensii mici, indemnizații mici și nu avea o viziune clară pentru viitor. Furtul miliardului a afectat și mai mult încrederea cetățeanului nu doar în bugetul de stat, dar și în propriul viitor în acest stat. O bună parte dintre angajați și angajatori au continuat să lucreze în umbră, fără a avea siguranța că statul le va răsplăti munca și investiția lor”, a menționat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spătari, în cadrul unei conferințe de presă.

Prin lansarea acestei campanii, este deschisă o nouă pagină în relația cetățean – stat, afirmă Spătari. „O relație în care cetățeanul și statul vor deveni parteneri în construcția unui viitor prosper. Datele ne arată că un sfert dintre toți angajații din R. Moldova lucrează neoficial. Astăzi, fiecare a treia mamă nu poate sta în concediu de maternitate plătit și fiecare al treilea tânăr care lucrează în construcții, servicii sau vânzări nu este asigurat împotriva accidentelor de muncă și riscă să nu aibă o pensie. Oamenii care muncesc la negru sunt lipsiți de protecție socială și economică. Acesta e costul neîncrederii. Dacă astăzi angajatorii ar declara și ar plăti taxele sociale, atunci pensia minimă ar fi de 3 500 de lei.

În acest an, statul compensează peste cinci miliarde de lei pentru pensii și alte asigurări sociale, acoperind din bugetul de stat deficitul fondului social. Reducând acest deficit, am putea renova anual peste 100 de grădinițe și școli, am putea construi 80 km de drumuri noi, am putea ajuta tinerii să se regăsească acasă. Astfel, trebuie să informăm oamenii despre importanța muncii la alb, dar informarea nu e suficientă, dacă autoritățile nu implementează niște acțiuni concrete pentru a încuraja angajatorii și angajații să se conformeze”, a punctat sursa citată.

În acest sens, Marcel Spătari a anunțat șase pași pe care i-a inițiat MMPS pentru a încuraja munca „în alb”.

„În primul rând e vorba de subvenții pentru munca legală. Dezvoltăm un mecanism prin care încurajăm companiile care angajează legal, care vor crește salariile angajaților. Ne propunem să implementăm un sistem automatizat de subvenționare a creșterilor salariale.

2. Vom susține tranziția la munca formală în agricultură. Se va simplifica regimul de declarare a muncii zilierilor, vor fi introduse vouchere pentru asigurarea socială a lucrătorilor din agricultură.

3. Controale mai eficiente și sancțiuni directe. Inspectoratul de Stat al Muncii și Serviciul Fiscal de Stat vor face controale inopinate și vor recupera contribuțiile neplătite la bugetul asigurărilor sociale de stat.

4. Digitalizarea registrelor salariaților. Toți angajații din R. Moldova vor fi înregistrați electronic în Registrul național al angajaților.

5. Acces legal și echitabil la muncă. Vom promova politici sensibile de gen, inclusiv prin combaterea hărțuirii la locul de muncă. Vom crea condiții pentru angajații cu copii mici și vom dezvolta și subvenționa mini-creșe de tip familial.

6. Salariul minim cât mai apropiat de costul vieții. Vom continua să promovăm un salariu minim, care să acopere coșul minim de consum. De asemenea, vom unifica salariul minim în sectorul public și cel privat.

Multe acțiuni deja sunt în derulare. Putem asigura salarii și pensii mai bune, drumuri, grădinițe și spitale, servicii de calitate doar prin încredere. Noi ne-am angajat să facem aceste reforme, dar vom reuși doar împreună. E timpul să lucrăm astăzi așa cum vrem să trăim bine mâine”, a conchis ministrul Muncii și Protecției Sociale.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
12.08.2022 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Guvernul Nataliei Ga...

08.08.2022 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Dacă Putin îi ucide ...

05.08.2022 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Himera URSS și front...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că fostul președinte Igor Dodon trebuie investigat penal pentru TRĂDARE de PATRIE și CORUPȚIE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md