08:24:59 02.10.2023
Stiri

Un ex-ministru al Justiției FACE LUMINĂ în cazul eliberării lui Vlad Filat. „Dar ce s-ar fi întâmplat dacă MJ ar fi știut despre demers? S-ar fi implicat personal? S-ar fi opus liberării? Ar fi dat indicații? Iar vrem CAPTURARE?”

Social 04.12.2019 09:55 Vizualizări4743 Autor: Ziarul National
Un ex-ministru al Justiției FACE LUMINĂ în cazul eliberării lui Vlad Filat. „Dar ce s-ar fi întâmplat dacă MJ ar fi știut despre demers? S-ar fi implicat personal? S-ar fi opus liberării? Ar fi dat indicații? Iar vrem CAPTURARE?”


Ex-ministrul Justiției, Ion Păduraru, consideră că fostul premier Vlad Filat a fost eliberat din pușcărie în conformitate cu legislația în vigoare și „nu trebuie de făcut multă zarvă”, de implicat politicul în această procedură juridică.

„Am impresia că tare puțini au idee despre ce prevede legea privind eliberarea condiționată, dar se grăbesc să-și dea cu părerea. Ministrul n-a știut! Fosta ministră nu știe nimic, dar presupune! Nimeni n-a informat conducerea țării. Mai ales este promovată ideea că demersul șefului penitenciarului ridică multe întrebări! Dar ce s-ar fi întâmplat dacă ministrul Justiției ar fi știut despre demers? S-ar fi implicat personal? S-ar fi opus eliberării? Ar fi dat indicații? Cui? Șefului penitenciarului? Judecătorului? Dar ce are ministrul cu demersurile de acest gen?”, întreabă Păduraru.

Citește și: DOC // Încheierea instanței prin care Vlad Filat a fost eliberat: Va putea ocupa funcții publice și își va recupera „Ordinul Republicii”

Tot Păduraru răspunde la întrebările respective: „Nimeni nu-i obligat să-l informeze (pe ministrul Justiției)! Ministrul Justiției nu are atribuții în acest domeniu, chiar dacă e vorba de Vlad Filat. Ar fi loc doar pentru abuz, trafic de influență etc. Nici președintele țării nu are atribuții la supravegherea executării pedepselor de către condamnați. Poate doar grația individual pe unii condamnați. Desigur, la nivel politic, cazul Filat este sensibil, dar nu cred că este pusă în pericol securitatea națională”.

Acesta mai face trimitere și la Hotărârea Parlamentului despre statul capturat. „Aceasta încă nu a fost arhivată. Iar vrem capturare? Fiecare instituție are atribuțiile sale stabilite prin legi de care trebuie să se conducă! Nu de indicații sau interese”.

Ion Păduraru explică și ce prevede legea cu privire la eliberarea înainte de termen.

„Sensul legii (art. 266 alin. (1) din CE) constă în aceea că administrația penitenciarului nu trebuie să facă abuz, dacă condițiile pentru eliberarea condiționată a unui condamnat sunt întrunite. Da, ei pot scrie demersul, dar pot refuza. Însă pot refuza doar dacă sunt prezente circumstanțe de fapt și de drept, dar nu politice. Iar asta nu e tot. În cazul unui eventual refuz din partea administrației penitenciarului de a depune un demers privind eliberarea condiționată în instanța competentă de judecată, condamnatul este în drept să se adreseze direct în instanța de judecată cu o cerere în acest scop. Instanța va judeca cazul și poate refuza eliberarea condiționată doar dacă sunt prezente motive de fapt și de drept care împiedică această procedură. Nimeni, conform competenței date prin lege, nu a invocat motive de fapt pertinente ce ar fi împiedicat eliberarea, iar condițiile legale pentru eliberare au fost întrunite. De ce atâta zarvă?”, conchide fostul ministru.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.09.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mărul transnistrean ...

27.09.2023 08:52 Cazimir Țino Cazimir Țino // UNIREA – IDEAL NAȚIONAL

25.09.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alegerile locale, mi...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de acord ca R. Moldova să părăsească structurile Comunității Statelor Independente (CSI)?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md