23:16:01 12.08.2022
Stiri

Un deputat de la PAS explică ce presupune REFORMA universitară: „Ne asumăm reformele DURE, indiferent de costurile politice. Nu putem tolera să avem studii universitare de proastă calitate și diplome care nu-i ajută pe studenți”

Actualitate 30.06.2022 13:46 Vizualizări2529 Autor: Ziarul National
Un deputat de la PAS explică ce presupune REFORMA universitară: „Ne asumăm reformele DURE, indiferent de costurile politice. Nu putem tolera să avem studii universitare de proastă calitate și diplome care nu-i ajută pe studenți”


Reforma învățământului superior din R. Moldova, în urma căreia patru universități mari vor absorbi zeci de instituții de învățământ superior și de cercetare, este imperios necesară, deoarece nu mai pot fi tolerate studiile de proastă calitate și diplome care nu-i ajută în niciun fel pe studenți, consideră deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Radu Marian. Acesta recunoaște că PAS ar putea să plătească costuri politice importante, dar își asumă plenar această reformă în urma căreia din 17 universități vor rămâne 11 în R. Moldova.

„Profesorii și studenții de la instituțiile vizate își vor continua studiile cu același program și fără nicio întrerupere, dar sub o altă conducere și cu mult mai multe posibilități. Profesorii vor primi salarii mai mari, iar studenții vor beneficia de condiții mai bune. Amintesc că la prima etapă a reformei vor fi alocate 700 de milioane de lei. Asta e bine? Da!”, a scris Radu Marian într-o postare pe Facebook.

Citește și: Un fost ministru al Agriculturii nu este de acord ca Universitatea Agrară să fie absorbită de Universitatea Tehnică: „Nu cred că trebuie să explic cât de importantă este agricultura pentru republica noastră”

Potrivit sursei citate, odată ce institutele de cercetare trec în gestiunea universităților, așa cum se întâmplă în țările mai dezvoltate, studenții, dar și profesorii vor avea acces mai ușor la fonduri pentru cercetare.

„Asta e bine? Da. De asemenea, se îmbunătățește coordonarea proceselor și se concentrează facultăți (de ex. facultatea de agricultură) sub mai puține universități. Va exista mai puțină birocrație, mai puțini șefi, mai puține ștampile, contabili, mai puțin bani cheltuiți aiurea pe chestii administrative și pe contracte dubioase. În schimb, vor fi alocați mai mulți bani pentru ceea ce contează – studenți, profesori, cercetare. Asta e bine? Da”, a punctat Marian.

Deputatul a încercat să explice cum e să comasezi Universitatea Agrară cu Universitatea Tehnică.

„Au apărut nemulțumiri gen, „cum să unești Universitatea Agrară cu Universitatea Tehnică? Sunt domenii diferite”. În primul rând, hai să vedem care e definiția universității în DEX, care zice așa - „Universitate - instituția de învățământ superior cu mai multe facultăți și secții, care pregătește specialiști în științele tehnice economice, umanistice și ale naturii”. O universitate nu trebuie să fie neapărat cu profil îngust, ci trebuie să fie o instituție capabilă să ofere salarii mari profesorilor și studii bune studenților. În al doilea rând, este clar pentru toată lumea că avem nevoie de mult mai mult accent pe tehnologie în agricultura noastră locală. Eu văd acest lucru complementar și benefic. Și asta e bine.

Statul reorganizează universitățile finanțate din banii publici, cele private nu sunt afectate. Unele instituții mass-media au înțeles greșit, nu rămân doar patru universități. Rămân și cele private, evident că rămâne Universitatea de Medicină și Farmacie în subordinea Ministerului Sănătății și Academia de Arte sub Ministerul Culturii. Rămân patru universități în subordinea Ministerului Educației”.

În același context, Radu Marian menționează că sistemul de educației actual nu mai corespunde cerințelor zilei.

„Trebuie să înțelegem cu toții că nu putem moderniza educația păstrând lucrurile exact la fel! Nu mai putem tolera să avem studii universitare de proastă calitate și diplome care nu-i ajută pe studenți. Calitatea e mai importantă decât cantitatea! Îndemn pe toți cei care susțin reforma să explice de ce ei cred că asta e important. Noi am zis de mai multe ori, ne asumăm reformele dure, indiferent e costurile politice. Eu sunt sigur că va fi în beneficiul tuturor această schimbare – și a studenților, a profesorilor, cercetătorilor, economiei, agriculturii, științei, țării”, a conchis acesta.

De menționat că partidele parlamentare de opoziție au criticat dur reforma universitară inițiată de Ministerul Educației și Cercetării. Blocul „Comuniștilor și Socialiștilor”, dar și Partidul „ȘOR” consideră că Maia Sandu „a închis școlile din republică, iar acum se apucă de închis universitățile”.

Amintim că Ministerul Educației și Cercetării a prezentat în această săptămână conceptul de reorganizare a învățământului superior din R. Moldova, cu scopul de a crea avea universități mari, consolidate și competitive, cu infrastructură dezvoltată, modernă, în concordanță cu tendințele la nivel mondial.

„La ora actuală, avem prea puțini studenți și prea multe universități. La nivel mondial, se tinde spre concentrarea resurselor, nu spre dispersarea acestora”, a declarat ministrul Anatolie Topală.

Intervenții concrete:

1. Universitatea de Stat din Moldova se reorganizează prin absorbția următoarelor instituții publice:

Academia de Administrare Publică

Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport

Institutul de Matematică și Informatică „Vladimir Andrunachievici”

Institutul de Fizică Aplicată

Institutul de Chimie

Institutul de Ecologie și Geografie

Institutul de Geologie și Seismologie

Institutul de Zoologie

Institutul de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice

Institutul de Fiziologie și Sanocreatologie

Institutul de Filologie Română „Bogdan Petriceicu Hașdeu”

Institutul de Istorie

Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor

Gradina Botanică Națională (Institut) „Alexandru Ciubotaru”

Biblioteca Științifică (Institut) „Andrei Lupan”.


2. Universitatea Tehnică a Moldovei se reorganizează prin absorbția următoarelor instituții publice:

Universitatea Agrară de Stat din Moldova

Institutul de Inginerie Electronică și Nanotehnologii „D. Ghițu”

Institutul de Energetică

Institutul de Microbiologie și Biotehnologie.


3. Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău se reorganizează prin absorbția următoarelor instituții publice:

Universitatea de Stat din Tiraspol

Universitatea de Stat „Grigorii Țamblac” din Taraclia

Institutul de Științe ale Educației

Institutul de Formare Continuă.


4. Academia de Studii Economice din Moldova se reorganizează prin absorbția Institutului Național de Cercetări Economice.

5. Se transmite exercitarea funcției de fondator al Academiei de Muzică, Teatru, Arte Plastice și a Institutului Patrimoniului Cultural de la Ministerul Educației și Cercetării la Ministerul Culturii.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
12.08.2022 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Guvernul Nataliei Ga...

08.08.2022 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Dacă Putin îi ucide ...

05.08.2022 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Himera URSS și front...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că fostul președinte Igor Dodon trebuie investigat penal pentru TRĂDARE de PATRIE și CORUPȚIE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md