01:43:12 26.04.2024
Stiri

Un deputat de la „ACUM” s-a săturat de „Hramurile inevitabile, glorioase, SCUMPE și extrem de PROST CONCEPUTE”. „Programul este laudativ și învechit. Este nevoie de multă DECENȚĂ, inovație, gândire de tip nou”

Social 14.10.2019 11:00 Vizualizări1854 Autor: Ziarul National
Un deputat de la „ACUM” s-a săturat de „Hramurile inevitabile, glorioase, SCUMPE și extrem de PROST CONCEPUTE”. „Programul este laudativ și învechit. Este nevoie de multă DECENȚĂ, inovație, gândire de tip nou”


Deputatul Blocului „ACUM”, Igor Munteanu, consideră că Hramul orașului Chișinău costă prea scump și este extrem de prost conceput. Totodată, programul elaborat de autoritățile locale ar fi prea laudativ și învechit. „Este nevoie de multă decență, inovație, gândire de tip nou, spirit managerial”, crede Igor Munteanu, care a dedicat o postare pe Facebook cu prilejul la 583 de la prima atestare a Chișinăului.

„La Chișinău azi e Hram, preoții preoțesc, angajații Primăriei se fac că le pasă de oraș, citadinii se vor înghesui să-și bucure ochii cu ofertele venite din partea comercianților ambulanți. Au bătut astăzi 583 ani de la înființarea acestei localități. La începuturi, Chișinăul era o simplă moșie boierească pe malul unui râu navigabil, cu 10 gospodării de țărani liberi.

Câteva cifre istorice:

În 1641, Chișinăul devine un „metoh” (case și pământuri aflate în proprietatea Mănăstirii Sfânta Vineri din Iași).

Din 1700 până în 1800, Chișinăul e cunoscut ca târg mic, sub mărimea și importanța pârcălăbiei Orhei, Soroca, Lăpușna.

Din 1812, Chișinăul devine capitala guberniei Basarabia, iar prin străduința primarului Carl Schmidt și arhitectul Alexandru Bernardazzi, Chișinăul capătă elementele unui oraș.

După 1918, Chișinău cunoaște o perioadă iluministă sub aspect urbanistic, educațional și economic.

După 1947, Chișinăul se dezvoltă după tiparele urbanismului sovietic: apar noi cartiere, întreprinderi, dispar vestigii istorice. Are loc hibridizarea Chișinăului cu conceptul dezvoltării intensive.

Scurta istorie modernă:

După 1991, Chișinăul se dezvoltă furtunos, dar haotic. Fără Plan Urbanistic General, încolțit de grupuri infracționale ademenite de piața imobiliară și funciară, Chișinăul se sufocă de bazaruri nereglementate, transport excesiv, construcții ilicite și multă corupție. Banii curg gârlă, dar nu în bugetul Primăriei. Primarii aleși între 1991 și 2015 sunt arhipolitizați, iar bătăliile lor personale umbresc modestele realizări urbane. În 2018, Andrei Nastase este scos din funcția de primar câștigată în alegeri pentru că PD nu concepea să existe alegeri în care să piardă.

De Hram și de Haram.

Hramurile orașului sunt la Chișinău... inevitabile, glorioase, dar scumpe și extrem de prost concepute. Programul de sărbători este extrem de laudativ și învechit (old-fashioned). Este nevoie de multă decență, inovație, gândire de tip nou, spirit managerial.

Cel de-al 37 primar care va fi ales la 20 octombrie 2019 va putea rezolva marile probleme ale Chișinăului numai dacă va rupe vechil tipare și va pune miza pe o echipă puternică de manageri. La mulți ani tuturor chișinăuenilor, voi aduceți schimbarea!”, a scris Munteanu pe Facebook.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md