19:59:46 25.04.2024
Stiri

Un acționar de la „Moldovagaz” a DEZVĂLUIT că datoria Transnistria pentru GAZE se apropie de 8 MILIARDE de dolari, bani care vor fi întorși de cetățenii R. Moldova: „Regimului separatist a fost finanțat astăzi cu încă 11 milioane de dolari”

Actualitate 30.09.2021 16:03 Vizualizări7267 Autor: Ziarul National
Un acționar de la „Moldovagaz” a DEZVĂLUIT că datoria Transnistria pentru GAZE se apropie de 8 MILIARDE de dolari, bani care vor fi întorși de cetățenii R. Moldova: „Regimului separatist a fost finanțat astăzi cu încă 11 milioane de dolari” Captură


Datoria Transnistriei la gazele naturale rusești s-ar apropia de 8 miliarde de dolari, iar regimul separatist de la Tiraspol nu ar purta nicio responsabilitate pentru acestea. Mai mult, astăzi a fost majorat cu 40 de milioane de metri cubi volumul gazelor livrate în Transnistria, iar această decizie a fost luată cu acordul reprezentantului Guvernului la „Moldovagaz”.

„Votul de astăzi înseamnă finanțarea regimului separatist de la Tiraspol cu încă 11 milioane de dolari. Banii vor trebui întorși de cetățenii R. Moldova”, a declarat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, unul dintre acționarii minoritari al SA „Moldovagaz”, Alexandr Petkov.

„Astăzi, 30 septembrie, expiră contractul între „Moldovagaz” și „Gazprom” privind aprovizionarea cu gaze naturale a R. Moldova. Primind invitația de a participa la Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor SA „Moldovagaz”, eram sigur că se va discuta despre prelungirea înțelegerii. De aceea m-am adresat în scris către Agenția Proprietății Publice (APP), care deține pachetul de stat la „Moldovagaz” - 35,33% din acțiuni, precum și ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), Andrei Spînu. Am insistat ca reprezentatul statului la Adunarea Generală să se abțină de la votarea acestui contract sau, dacă votează, atunci să o facă doar dacă vom avea garanția de la cineva, poate chiar și acționari, privind achitarea gazelor livrate către Transnistria. Întreaga datorie pe care o avem se apropie de 8 miliarde de dolari. Aproape în totalitate această datorie acumulată de „Moldovagaz” este pentru gazele livrate în Transnistria și neachitate de conducerea de acolo. Gazele tot timpul au fost livrate acolo în baza contractului aprobat, atenție, de reprezentantul Guvernului R. Moldova. Așa a fost din 2007 încoace. Toate datoriile s-au acumulat după ce reprezentantul Guvernului a semnat contractul de furnizare a gazelor. Toate guvernările au fost în această schemă, pe care eu o consider mafiotă”, a menționat Petkov.

Potrivit sursei citate, actuala guvernare nu trebuie să calce pe aceeași greblă, deoarece va trebui să întoarcă rușilor 8 miliarde de dolari.

„M-am adresat actualei guvernări, deoarece trebuie de schimbat lucrurile. Plățile pentru gazele furnizate în Transnistria puteau și pot fi garantate chiar și de „Gazprom”, care gestionează peste 63% din acțiunile „Moldovagaz”, împreună cu grupul de acționari din Transnistria. Plățile pot fi garantate de Uzina Metalurgică din Râbnița, care lucrează și vinde metale. Plățile pot fi garantate de Centrala de la Kuciurgan, care produce energie electrică din gazele livrate. Noi cumpărăm această energie și plătim bani. Dacă nu plătești, în 15 zile se taie curentul.

Tot ce decidea „Gazprom”, guvernanții din R. Moldova executau. Aici a fost această cârdășie criminală, în opinia mea. Astfel, Guvernul R. Moldova, atunci când se pune la vot așa ceva, are acțiunile de aur sau chiar de platină. Până acum, reprezentanții Guvernului votau în interesul „Gazpromului” și al Transnistriei. Niciodată ei nu s-au ridicat să spună că trebuie de discutat, deoarece calculele arată altceva. Datorită unor astfel de acțiuni, noi avem pentru ultimii doi ani, 2019-2020, datorii de peste 700 de milioane de dolari acumulate de Transnistria. Mai mult, avem și refuzul de a plăti pentru aceste gaze. Oamenii pur și simplu nu vor să achite. Gazul rămâne acolo, dar nu e niciun fel de achitare. În pofida acestui fapt, reprezentantul Guvernului de la Chișinău tot ridica mâna, iar valoarea datoriilor crește an de an”, a acuzat Petkov.

Cel care vine și aprobă tot ce propun cei de la „Gazprom” și „Moldovagaz” este un simplu funcționar. Ultimul dintre aceștia ar fi devenit milionat, potrivit lui Petkov.

„Reprezentantul statului, în ultimii doi ani și ceva, s-a făcut milionar oficial. A primit indemnizații de la „Moldovagaz” în valoare de 3,1 milioane de lei. Asta oficial. Aceste indemnizații au fost de 5-7 ori mai mari decât salariul pe care l-a primit acel cinovnic de la Ministerul Economiei și Infrastructurii. Nu era vorba de ministru sau viceministru, era un simplu șef de direcție, care se duce acolo și gestionează din numele nostru ce crede dânsul de cuviință. El venea la ședințe cu o hârtie numită indicații de vot. Era de acord cu tot și nu formula nicio obiecție. Doar pentru că venea la ședințe a devenit milionar. Indicațiile veneau de la APP. Documentul e semnat de directorul APP, Ghenadie Tîpordei, avocatul lui Dodon apropo. O autoritate publică dă ordin unei alte autorități publice. Aceste indicații erau permanent în limba rusă. Nu înțelegeam cum un șef de la un Guvern îi dă unui alt șef de la Guvern documente în limba rusă. Toate indicațiile respective se scriu la „Modovagaz”, fiind coordonate cu „Gazprom”. Ei nici nu vor să cheltuiască bani pentru traducere. Actele sunt în limba rusă, iar șefii de la guvern trebuie doar să semneze”.

În același timp, Petkov afirmă că, atunci când se spune că datoria de aproape 8 miliarde nu are nicio tangență cu R. Moldova, se trișează. „Legea insolvabilității spune clar că cel care a semnat răspunde cu activele sale, adică Guvernul R. Moldova. Ca să înțelegeți despre ce e vorba: tot volumul activelor „Moldovagaz” este deja de zeci de ori mai mic decât gazele consumate și neplătite de Transnistria. Toate guvernările, dar și guvernarea de astăzi ar trebui să răspundă, dacă vine creditorul. Deciziile luate până acum trebuie pedepsite conform Codului Penal. Până acum nimeni nu a răspuns, oamenii vin și pleacă”.

Acționarul minoritar a mai subliniat că astăzi au fost aprobate două acorduri adiționale, care au modificat puțin formula de calculare a prețurilor la gaze. „Această formulă despre care vorbește mult managementul „Moldovagaz” a fost la fel votată fără a fi discutată cu acționarii. Nimeni nu a avut acces la această formulă. Aceasta nu a fost discutată la adunările acționarilor. Ea a fost aprobată de „Moldovagaz” cu participarea nemijlocită a „Gazpromului” și reprezentantului Guvernului. Am auzit de la domnul Ștefan Creangă, directorul ANRE, că R. Moldova procură deja gaze cu 450-550 de dolari pentru mia de metri cubi. De unde s-a format acest preț, acționarii nu știu. Trebuie de răspuns cum a fost aprobată această formulă. Cine a promovat-o? Contractul existent nu se referea la o astfel de măsură ce ține de prețurile de la bursă. Se referea la prețul de export, care este fixat la „Gazprom Export” pentru țările din străinătate.

Aici mai este un lucru foarte interesant. Șefa Consiliului de Administrare al „Moldovagaz”, adică șefa lui Vadim Ceban, este Elena Burmistrova. Tot ea este și șefa de la „Gazprom Export”. Vă dați seama ce conflict de interese e la mijloc? Omul responsabil de stabilirea prețurilor la export îl are în subordine pe șeful „Moldovagaz”. Prețurile se discută între ei, iar ulterior se dau indicații reprezentantului Guvernului, care acționează în interesul celor doi funcționărași de la „Gazprom”. Ceban doar nominal e numit de Ministerul Economiei. El este afiliat „Gazprom”. Începând de astăzi, se modifică niște clauze ale contractului, iar instituțiile statului tac. Astăzi a fost majorat volumul gazelor livrate în Transnistria cu 40 de milioane de metri cubi. Dacă ne referim la prețul de 270 de dolari pentru mia de metri cubi, noi vedem că acest volum suplimentar costă aproape 11 milioane de dolari. Iată votul de astăzi a reprezentantului Guvernului a costat 11 milioane de dolari. Acești bani sunt pentru finanțarea regimului separatist transnistrean. Regimul separatist e finanțat pe seama cetățenilor R. Moldova”, a acuzat fostul deputat comunist.

Alexandr Petkov a prezentat un document de la fisc, care arată că S.A „Tiraspol Trangaz”, care își asumă datoria acumulată de Transnistria, nici nu este plătitoare de TVA, deși e vorba de aproape 8 miliarde de dolari.

„Societatea respectivă e condusă de Piotr Stankov. Această firmă figurează că nu are restanțe la buget. E un document oficial al Fisc. Această societate ne e datoare cu 8 miliarde de dolari, care sunt puși pe spatele fiecărui consumator. Ceban și Stankov se întâlnesc de două ori pe lună și facturează volumul gazelor livrate în Transnistria. Doar semnătura lui Stankov ar fi un fel de hârtie în baza căreia „Moldovbagaz” ar putea să obțină bani pentru gazele livrate în Transnistria. Dar noi vedem că în fiecare an „Gazpromul” acționează R. Moldova în arbitrajul Camerei de comerț și industrie, în care recuperează de două ori pe an câte 350 de milioane de dolari în calitate de datorie. Astfel noi ne apropiem deja de cifra de 8 miliarde de dolari. Ceban și Stankov sunt persoane afiliate la „Gazprom” - unul cu numărul 659, altul cu 684. Asta din ultima listă a persoanelor afiliate „Gazprom”. Două persoane se înțeleg în privința volumului de gaze livrate. A treia persoană e doamna Burmistrova… Acțiunile acestor persoane sunt acoperite de reprezentantul statului la „Molodovagaz”.

Ce se face la „Moldovagaz” e o crimă împotriva R. Moldova. Chiar dacă unii procurori din cadrul Procuraturii Generale nu au dorit să pornească o cauză penală, aceasta a fost pornită. Acum e tărăgănată intenționat de Procuratura Anticorupție. E vorba de o cauză penală privind acțiunile ilegale ale conducerii SA „Moldovagaz” și ale reprezentantului statului. Sper că actuala guvernare va dori să fie scoase la iveală toate acțiunile ilegale care au avut loc la Moldovagaz”, a declarat Petkov.

Sursa citată a mai spus că, până la finele anului, va mai avea loc o Adunare Generală Extraordinară a Acționarilor SA „Moldovagaz”, în cadrul căreia se va decide asupra prelungirii actualului contract de livrare a gazelor pentru R. Moldova.

Urmează să fie confirmat volumul de gaze livrate în R. Moldova, inclusiv Transnistria, dar și obligația de a le achita. Atunci vom vedea cine va fi responsabil de achitarea volumului de gaze livrat în Transnistria. Până acum, toate gazele livrate în Transnistia se pun pe seama „Moldovagaz”. Societatea merge cu pași mari către insolvabilitate, iar Guvernul va trebui să răspundă cu activele sale în fața creditorilor. Guvernul va trebui să plătească datoria către „Gazprom”. Asta ne așteaptă în cazul în care Guvernul actual nu va schimba comportamentul reprezentaților săi în această societate pe acțiuni. Asta va duce la îndatorarea și mai mare a populației R. Moldova.

Vedem astăzi că toată lumea încearcă să ne mângâie, să ne spună că în Europa gazele costă peste 1 000 de dolari… Azi-mâine vor ieși aceștia de la „Moldovagaz” și vor spune că, spre deosebire de Europa, gazele vor costa 270 de dolari. Nimeni nu o să spună că la începutul anului prețul era de 120 de dolari. Nimeni nu o să spună că diferența între gazul livrat în R. Moldova și tariful aprobat e de două ori mai mare. Prețul era de 120 de dolari, iar consumatorii casnici plăteau facturi la prețul de 260 de dolari. Gazul era cumpărat cu 120 de dolari, iar nouă ne era vândut cu 260 de dolari. Vedeți prețul indicat în factură – 4,29 de lei. Adăugați acolo TVA-ul și iese 4,63 de lei. Împărțiți 4 630 de lei la cursul oficial al dolarului și veți avea 260 - 263 de dolari. Dar ei cumpără gazele cu 110 - 120 de dolari. Acesta e business? Acest business se face cu acordul ANRE, CNPF, Ministerul Finanțelor, CNA, Procuratură. Toți sunt în aceeași barcă. Cum va fi mai departe vom vedea. Mă bucur că actualul Guvern a plecat urechea. Ei aveau de gând astăzi să voteze un nou acord adițional cu noile prețuri. Reprezentanții Guvernului au refuzat să o facă, pentru că în societate au apărut nemulțumiri. Mă bucur că Guvernul Gavrilița a făcut acești pași și aștept pași și mai siguri, și mai adecvați situației. Dacă păstrăm situația criminală de la APP, atunci noi o să ajungem iarna cu prețuri destul de grele. Dar mai degrabă în primăvară. Atunci prețurile ne vor lovi foarte tare”, a conchis Petkov.

De menționat că „Moldovagaz” a remis un comunicat foarte vag despre chestiunile discutate astăzi la Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor SA „Moldovagaz”.

„A fost examinată întrebarea privind confirmarea tranzacțiilor cu conflict de interese și anume a două suplimente la contractul dintre SA „Moldovagaz” și SAP „Gazprom” privind condițiile de furnizare a gazelor naturale în R. Moldova pentru anii 2007-2021. Primul supliment prevede clarificarea formulei de calcul a prețului de achiziție a gazelor naturale în trimestrele II și III a anului 2021, și anume excluderea calculării duble a puterii calorifice efective a gazului. Cel de al doilea supliment prevede ajustarea volumelor contractuale de furnizare a gazelor naturale până în luna septembrie a anului 2021 prin majorarea acestora. Acest fapt a fost determinat de depășirea volumelor contractate de furnizare în lunile februarie-aprilie a acestui an pe fundalul vremii reci, stabilite în perioada menționată, precum și insuficienței resurselor de gaze naturale pentru luna septembrie”, se arată în comunicatul de presă al „Moldovagaz.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md