01:13:22 21.04.2024
Stiri

VIDEO // Fiecare familie din R. Moldova care se încălzește cu lemne va putea achiziționa câte maximum trei metri steri la prețuri similare cu cele din anul trecut: Guvernul va subvenționa pierderile „Moldsilva” cu 64 de milioane de lei

Actualitate 04.08.2022 13:14 Vizualizări11068 Autor: Ziarul National
VIDEO // Fiecare familie din R. Moldova care se încălzește cu lemne va putea achiziționa câte maximum trei metri steri la prețuri similare cu cele din anul trecut: Guvernul va subvenționa pierderile „Moldsilva” cu 64 de milioane de lei


Fiecare familie din R. Moldova care își încălzește locuința cu lemne va putea beneficia de câte trei metri steri la prețuri similare celor din anul trecut.

Astfel, lemnul tare va putea fi achiziționat în acest an cu prețuri între 550 și 875 de lei, iar cel moale - între 350 și 475 de lei.

Potrivit secretarului general al Guvernului, Dumitru Udrea, Guvernul va subvenționa pierderile Agenției „Moldsilva” cu 64 de milioane de lei, iar de lemne la prețuri mici vor putea beneficia doar gospodăriile casnice și instituțiile publice, în mod special școlile și grădinițele.

„Pentru ca prețul lemnului să nu crească, Guvernul a subvenționat Agenția „Moldsilva” cu peste 64 de milioane de lei. Întreprinderile silvice vor vinde lemn doar gospodăriilor casnice și instituțiilor publice, în special celor din învățământ. Agenții economici nu vor putea cumpăra de la „Moldsilva” lemne de foc pentru comercializare. În prima tranșă de vânzări, planificată pentru octombrie – noiembrie 2022, fiecare gospodărie casnică ce face parte dintr-un grup social-vulnerabil sau reprezintă o familie care se încălzește doar cu lemne va putea cumpăra la un preț plafonat până la trei metri steri”, a declarat astăzi Dumitru Udrea, care a prezentat la Guvern Planul de acțiuni al autorităților pentru aprovizionarea gospodăriilor casnice cu lemne de foc în sezonul rece 2022 - 2023.

În cea de-a doua tranșă, din perioada decembrie 2022 – ianuarie 2023, Agenția „Moldsolva” va acorda masa lemnoasă în funcție de condițiile climaterice și stocurile disponibile.

Dumitru Udrea a precizat că livrările de lemn de la întreprinderile silvice către casele oamenilor trebuie să aibă loc doar în timpul zilei, iar transportatorii trebuie să dispună de facturi fiscale pe numele proprietarilor de gospodării casnice care au procurat lemnul, cu indicarea volumului transportat. Totodată, vor crește și sancțiunile pentru tăierile ilicite.

Anual, consumatorii din R. Moldova folosesc în sezonul rece circa un milion de metri steri de masa lemnoasă. Agenția „Moldsilva” va acoperi în acest an circa 800 de mii de metri steri din volumul necesar.

Menționăm că, în total, 658 de mii de gospodării casnice din R. Moldova utilizează sobele tradiționale pe lemne ca sursă principală de încălzire a locuinței.

„Iarna care vine va fi una grea. R. Moldova este afectată puternic de războiul pornit de Rusia în Ucraina, criza energetică și comportamentul imprevizibil al „Gazprom”. La fel ca toată Europa, este vulnerabilă în ceea ce privește aprovizionarea cu resurse energetice. Guvernul pregătește mai multe măsuri care au drept scop sprijinirea consumatorilor casnici în timpul sezonului rece, în funcție de resursele energetice folosite și gradul de vulnerabilitate”, a mai spus secretarul general al Executivului, Dumitru Udrea.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md