02:16:51 22.01.2018
Stiri

Trei angajați de la Institutul Mamei și Copilului, DEMIȘI, după ce o tânără a avortat în veceul instituției. Alți doi, sancționați cu mustrare aspră

Social 09.01.2018 13:30 Vizualizări2735 Autor: Ziarul National
Trei angajați de la Institutul Mamei și Copilului, DEMIȘI, după ce o tânără a avortat în veceul instituției. Alți doi, sancționați cu mustrare aspră
Sergiu Gladun, directorul IMC

Șeful Secției ginecologie de la Institutul Mamei și Copilului (IMC), sora principală a secției și asistenta medicală care era de gardă în momentul în care o tânără a avortat, în decembrie 2017, în veceul instituției au fost demiși din funcție.

Medicul de gardă din noapte de 13 spre 14 decembrie și directorul Centrului Perinatal din cadrul aceleiași instituții au fost sancționați cu mustrare aspră, după o anchetă internă a Institutului Mamei și Copilului în acest caz.

„S-au constatat un șir de încălcări grave și abateri de la normele deontologiei și eticii medicale, precum și încălcări grave de regulament”, a declarat directorul IMC, Sergiu Gladun, astăzi, într-o conferință de presă.

Secretarul general de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), Boris Gâlcă, a anunțat în aceeași conferință că directorul IMC, Sergiu Gladun, a fost avertizat, iar directorul medical al instituției a fost sancționat cu mustrare aspră.

„Este un caz regretabil, care ne-a dat o palmă puternică întregului sistem medical din R. Moldova”, a spus Gâlcă, adăugând că oamenii în halate albe ar trebui să aibă empatie față de pacienții aflați în suferință.

Dr. Iurie Dondiuc, șeful comisiei de la minister care a anchetat acest caz, a declarat că tânăra de 19 ani a ajuns la IMC, după ce s-a constatat că fătul pe care îl purta în burtă avea anomanii în dezvoltare, inclusiv la inimă și creier, iar femeia a acceptat ca sarcina să-i fie întreruptă.


Potrivit lui Dondiuc, în asemenea cazuri se administrează două medicamente, dar există și un preparat combinat, „Metadon”, pe care medicul i-a solicitat pacientei să-l cumpere din farmacie.

„Spre regret, pacientei i s-a solicitat să procure medicamente, deși instituția era asigurată cu preparatele necesare. (...) Este o încălcare și acest lucru nu trebuia să se întâmple”, a spus Iurie Dondiuc.

Aceeași comisie de la minister a stabilit lacune în informarea, consilierea, supraveghere și susținerea pacientei, dar și insulte, brutalizare a tinerei: „Medicul de gardă trebuia s-o viziteze în salon de mai multe ori, să-i administreze analgezice pentru diminuarea durerilor”.

Cât despre avortarea în veceul instituției, aceeași sursă afirmă că „poate nu a fost o monitorizare atentă” a pacientei. Totuși, Dondiuc a ținut să precizeze că acest proces de întrerupere a sarcinii poate dura până la 48 de ore și, în acest timp, femeia are diferite senzații, inclusiv cea privind satisfacerea necesităților fiziologice.

„Pacienta probabil a încurcat senzațiile, i-a fost incomod să-și satisfacă nevoile în salon, unde mai era o pacientă, a mers la WC și atunci a coincis cu expulzia fătului”, a spus șeful comisiei de la MSMPS.

Menționăm că tânăra care a povestit pe Facebook experiența groaznică pe care a trăit-o la IMC a scris astăzi o plângere oficială, iar cazul este cercetat de procurori.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!

ssssssssssssss 09.01.2018 16:59

Cred ca cea mai buna pedeapsa e sa treaca si ei prin cea trecut biata femeie.

Comentarii
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că Parlamentul va reuși, în 2018, să modifice art. 13 din Constituție, astfel încât limba ROMÂNĂ să devină oficială în R. Moldova?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2017. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md