13:37:59 19.05.2024
Stiri

Statele Unite au indicii că Rusia va folosi ARME CHIMICE în Ucraina. Substanțele ar fi pregătite să fie introduse în muniție

Actualitate 24.11.2022 12:14 Vizualizări1243 Autor: Ziarul National
Statele Unite au indicii că Rusia va folosi ARME CHIMICE în Ucraina. Substanțele ar fi pregătite să fie introduse în muniție
Poză simbol


Reprezentanți administrației Biden și ai Pentagonului au estimat că, înainte de a recurge la o arma nucleară, Kremlinul ar putea folosi arme chimice pe fondul înfrîngerilor pe frontul din Ucraina, scrie Politico, citând șase persoane de la Casa Albă, familiarizate cu acest subiect.

Surse din administrație susțin că discuții în legătură cu această eventualitate au fost purtate de oficialități americane, inclusiv de la Pentagon. Statele Unite nu dispun de informații din care să rezulte că un astfel de atac ar fi iminent.

Numeroase oficialități de la Pentagon cred, pe de altă parte, că în timpul iernii, luptele ar putea slăbi în intensitate, și că ambele părți nu vor câștiga mult teren. Dar, dacă rușii vor continua să piardă sau dacă armata lor se prăbușește, Moscova ar putea recurge la soluții extreme, între care arme chimice – inclusiv cele folosite pentru otrăvirea disidentului Alexei Navalnîi și a altor oponenți ai regimului Putin.

Se crede că, dacă un atac cu arme chimice va avea loc, vor fi folosite substanțe greu de detectat și de atribuit Rusiei. Unele pot fi introduse în muniție pentru a afecta un număr mai mare de oameni. Statele Unite dețin informații că Rusia investește în întărirea capacității militare chimice.

Senatorii americani au fost informați toamna aceasta cu privire la arsenalul rus de arme chimice și amenințările la adresa Ucrainei. Dar temerile exprimate recent au la bază ideea că Rusia ar putea recurge la armament neconvențional, dacă simte că pierde războiul.

Această supoziție a făcut ca administrația Biden să crească capabilitățile de detecție. Pentagonul a trimis echipe în țări est-europene pentru a informa în legătură cu procese și proceduri, în cazul unui atac chimic sau unuia biologic.

Statele Unite au oferit Ucrainei echipamente de protecție împotriva armelor chimice și nucleare, în cadrul programului de ajutor de miliarde de dolari. Rusia a fost învinuită pentru folosirea de arme chimice în Siria, unde ajută regimul de la Damasc.

Rusia este însă în defensivă în mai toate regiunile ocupate, iar bombardamentele masive nu par să îi împiedice pe ucraineni să continue lupta pentru eliberarea țării.

Evaluarea determină administrația Biden să îmbunătățească detectarea și pregătirea pentru un potențial atac chimic. Pentagonul a trimis echipe în țările Europei de Est în această toamnă pentru a-și avertiza trupele cu privire la procedurile în cazul unei amenințări chimice sau biologice, potrivit unui oficial al Departamentului Apărării. Între timp, Statele Unite au furnizat Kievului echipamente de apărare chimică, biologică și nucleară.

Washingtonul și-a intensificat eforturile de a urmări utilizarea de către Rusia a agentului neurotoxic Novaciok, după ce comunitatea internațională a legat-o de otrăvirea opozantului rus Aleksei Navalnîi și a lui Serghei Skripal, fost ofițer de informații rus.

Sursa: ziare.com


Stiri relevante
19.05.2024 10:33 390 Matrioșka din cutia chinezească
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

10.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Contopirea „Zilei Vi...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md