15:07:21 06.02.2023
Stiri

VIDEO // Procurorii au SCUTURAT buzunarele funcționarilor de AIPA. Beneficiarii de subvenții erau OBLIGAȚI să ofere oficialilor instituții 10% din fondurile oferite. Șase persoane au fost REȚINUTE, iar 24 recunoscute în calitate de bănuiți

Actualitate 24.01.2023 15:30 Vizualizări1426 Autor: Vitalie Hadei
VIDEO // Procurorii au SCUTURAT buzunarele funcționarilor de AIPA. Beneficiarii de subvenții erau OBLIGAȚI să ofere oficialilor instituții 10% din fondurile oferite. Șase persoane au fost REȚINUTE, iar 24 recunoscute în calitate de bănuiți


Zeci de funcționari ai Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) sunt vizați în 26 de cauze penale privind abuzul de putere, corupere pasivă și activă, trafic de influență și spălare de bani. Aceștia sunt bănuiți că percepeau comisioane în mărime de 10 la sută din fondurile oferite beneficiarilor de subvenții de la stat. Doar într-un sigur episod investigat de procurori, prejudiciul provocat de unii funcționari AIPA se ridică la 3,5 milioane de lei, a declarat astăzi directorul Centrului Național Anticorupție (CNA), Iulian Rusu, în cadrul unui briefing de presă.

„Astăzi au fost efectuate 68 de percheziții, pentru a clarifica faptele pe 26 de cauze penale pornite pe abuz de putere, corupere pasivă și activă, trafic de influență și spălare de bani. Activitățile vizează mai multe episoade care au avut loc în ultimele luni și țin de gestionarea de către AIPA a fondurilor din mai multe proiecte pe care le implementează. Am depistat o schemă prin care 10 la sută din fondurile oferite contrar prevederilor legale erau transferate către funcționari din cadrul AIPA. Aceste sume ajungeau până la 150 de mii de lei per contract de subvenționare”, a precizat Rusu.

Potrivit directorului CNA, doar într-un singur caz a fost stabilit un prejudiciu de 3,5 milioane de lei.

„Ca să înțelegeți mai bine despre ce e vorba, pot să vă săpun că, în 2022, Oficiul Teritorial Bălți al AIPA a gestionat fonduri de 133 de milioane de lei. Într-un alt oficiu teritorial am documentat episoade prin care au fost oferite foloase necuvenite în sumă de 100 de mii de lei, care reprezintă 10% dintr-un contract de subvenționare. Acest episod a avut loc la sudul republicii. De asemenea, în cadrul măsurilor speciale de investigații au fost identificați actori implicați în această schemă. În primul rând, e vorba de funcționari AIPA, dar și diverși reprezentanți ai societăților comerciale, precum și ai asociațiilor obștești. Printre beneficiari se numără și primari. Aceștia acționau în calitate de beneficiari efectivi ai unor întreprinderi, deși firmele sunt înregistrate pe numele unor persoane interpuse”, a dezvăluit Iulian Rusu.

Cele mai multe încălcări au fost depistate la Programul de subvenționare „LIDER”, prin care este oferit suport în teritoriu în baza unui model al Uniunii Europene.

„Vom clarifica dacă au fost afectate și fonduri oferite de UE. De asemenea, mai e vorba de proiectul privind acordarea plăților per cap de animal și proiectul privind acordarea subvențiilor pentru îmbunătățirea nivelului de trai și de muncă în mediul rural”, a punctat șeful CNA.

În urma perchezițiilor au fost ridicate peste 350 de mii de lei, 10 mii de euro și 2 000 de dolari.

Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a declarat că cele 68 de percheziții au fost efectuate la Glodeni, Sângerei, Bălți, Comrat, Chișinău, Râșcani, Fălești și Drochia.

„În rezultat, au fost reținute șase persoane. Alte șase persoane sunt cercetate în stare libertate, iar 24 de persoane urmează să fie recunoscute și audiate în calitate de bănuiți”, a conchis Dragalin.


Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
06.02.2023 11:28 Ziarul National Analiză de la București, despre șanse...

06.02.2023 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ce-i de făcut?

03.02.2023 09:08 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fiindcă Putin se tem...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că actuala guvernare a R. Moldova trebuie să schimbe Guvernul în anul 2023?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md