01:03:09 05.12.2021
Stiri

Parlamentul a RECTIFICAT Legea bugetului de stat pentru a putea plăti datoria de 1,3 miliarde de lei către „Gazprom”: Bani pentru consumul curent de gaze din contul creanțelor „Energocom” către „Moldovagaz”

Actualitate 25.11.2021 12:13 Vizualizări779 Autor: Ziarul National
Parlamentul a RECTIFICAT Legea bugetului de stat pentru a putea plăti datoria de 1,3 miliarde de lei către „Gazprom”: Bani pentru consumul curent de gaze din contul creanțelor „Energocom” către „Moldovagaz”


Parlamentul a rectificat astăzi, cu 60 de voturi pentru, Legea bugetului de stat pentru anul 2021, care prevede majorarea capitalului social al Societății pe Acțiuni „Energocom” cu 1,7 miliarde de lei.

Acest pas permite „Energocom” să stingă din datoriile pe care le are față de SA „Moldovagaz”, iar ultima va putea, astfel, să achite „Gazprom”-ului 1,3 miliarde de lei pentru consumul de gaze naturale în lunile octombrie și noiembrie curent, astfel încât gigantul rus să nu sisteze livrarea de gaze pentru R. Moldova începând cu ziua de vineri, 26 noiembrie.

Deputatul socialist Petru Burduja s-a interesat de ce actuala guvernare nu a luat decizia respectivă pe timpul stării de urgență: „Cineva se teme? Ce are „Energocom” cu gazele?”.

„Unde dacă nu în Parlament este locul cel mai transparent, unde lucrurile pot fi discutate? Așa rezolvăm două probleme - plătim datoria la gaze și stingem o parte din datoriile „Energocom” către „Moldovagaz”, i-a răspuns spicherul Igor Grosu.

CITIȚI și „Gazprom” anunță că a mai oferit două zile autorităților de la Chișinău să plătească datoria și ne arată din DEGET că, pe viitor, vor sista livrarea gazelor: „E o excepție, am făcut un gest de bunăvoință…”

Ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi, a declarat, la tribuna Parlamentului, că banii pentru a stinge datoria la gaze nu pot fi alocați direct companiei „Moldovagaz”, care „îi poate trata cum dorește”.

„Această modificare urmărește două scopuri. Primul este îndeplinirea condițiilor impuse de compania rusă „Gazprom” față de „Moldovagaz” în vederea evitării deconectării de la sursa de aprovizionare a Republicii Moldova cu gaze naturale și susținerii capacității de achitare a consumului. Totodată, modificarea se face pentru îmbunătățirea situației de la „Termoelectrica” care, de asemenea, face parte din complexul energetic și contribuie semnificativ la menținerea securității energetice a republicii”, a explicat Dumitru Budianschi.

Menționăm că, după rectificarea operată astăzi de Parlament, veniturile bugetului de stat au fost majorate cu 767,8 milioane de lei până la 45 862,4 miliarde de lei, iar cheltuielile - cu 421,7 milioane de lei până la 57 654,3 miliarde de lei.

Deficitul bugetar s-a diminuat cu 346,1 milioane de lei și constituie 11,792 de miliarde de lei sau 5,1% din PIB.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Sonia 25.11.2021 12:25

Я не смог воздержаться от комментариев. Хорошо написано! Мой сайт Порно категории

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.12.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Aisbergul lui Șor

29.11.2021 13:58 Ziarul National Ioan Aurel Pop, președintele Academie...

29.11.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre r...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce notă îi puneți Guvernului condus de premierul Natalia Gavrilița pentru activitatea din primele 100 de zile de activitate?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md