Nu vrea acasă. Oligarhul Plahotniuc NU vrea să fie extrădat în R. Moldova


Oligarhul Vlad Plahotniuc, reținut săptămâna trecută de organele de drept din Grecia, nu ș-ia manifestat dorința de a fi extrădat în R. Moldova. Precizările au fost făcute astăzi de Procuratura Generală, după ce în spațiul public s-a vehiculat despre un pretins acord al lui Vladimir Plahotniuc pentru extrădarea în R. Moldova.
„Curtea de Apel din Atena, instanța competentă în examinarea procedurii de extrădare, a informat Procuratura Generală că numitul (Vlad Plahotniuc) nu și-a exprimat consimțământul pentru extrădare în R. Moldova”, subliniază instituția.
Procuratura Generală a solicitat organelor de drept din Grecia, prin intermediul unui demers transmis pe 24 iulie, ca Vlad Plahotniuc să fie extrădat în R. Moldova.
Amintim că Vladimir Plahotniuc și Constantin Țuțu au fost reținuți la 22 iulie în Grecia, pe aeroportul din Atena, în timp ce se pregăteau să plece la Dubai, în urma unei notificări Interpol. La vila în care locuiau în Grecia, în urma perchezițiilor, poliția a găsit mai multe documente de identitate false emise de diverse țări, inclusiv de România. Poliția elenă a solicitat clarificări României, iar Ministerul de Interne de la București a confirmat că cinci dintre documente ar putea fi falsificate, prezentând „suprascriere mecanică pentru a denatura identitatea titularului”. Singurul document autentic dintre cele prezentate este un pașaport emis înainte de impunerea restricțiilor asupra oligarhului moldovean.
Plahotniuc și Țuțu au fost aduși vineri, 25 iulie, în cătușe la instanța din Atena, unde urma să aibă loc o audiere pentru deținere de acte false. Cei doi au fost escortați de un număr mare de ofițeri înarmați din cadrul Unității Speciale de Combatere a Terorismului și de polițiști din Direcția pentru Combaterea Criminalității Organizate din Republica Elenă.
Atât Republica Moldova, cât și Rusia au adresat cereri de extrădare autorităților elene.
Vladimir Plahotniuc a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, pe fondul pierderii puterii de către democrați. Câteva luni mai târziu, a fost emis un mandat de arestare pe numele său pentru spălare de bani, în contextul implicării sale în schema bancară denumită „Frauda bancară” din 2013-2015, când din țară s-a scos peste 1 miliard de dolari.









































































