00:18:18 29.09.2020
 
Stiri

VIDEO // Amenzile stabilite de autorități pentru încălcarea regulilor anti-COVID, EXAGERATE: Decizia Curții Constituționale

Actualitate 30.06.2020 14:52 Vizualizări3082 Autor: Ziarul National
VIDEO // Amenzile stabilite de autorități pentru încălcarea regulilor anti-COVID, EXAGERATE: Decizia Curții Constituționale


Curtea Constituțională a declarat astăzi neconstituțională limita amenzii minime aplicată persoanelor fizice din R. Moldova care încalcă măsurile de profilaxie și combatere a bolilor epidemice.

Autoritățile au stabilit, la începutul pandemiei de COVID-19, amenzi între 450 și 500 de unități convenționale (adică între 22 500 și 25 000 de lei) pentru persoanele fizice și între 1 000 și 1 5000 (între 50 000 și 75 000 de lei) pentru cele juridice.

Magistrații Curții Constituționale au decis astăzi, după examinarea sesizărilor la subiect depuse de către deputații Octavian Țîcu, Vasile Năstase, dar și de judecătorul Serghei Papuha de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, că limita amenzii minime stabilite pentru persoanele fizice trebuie să fie în conformitate cu prevederile Codului Contravențional - de o unitate convențională (50 de lei), pentru a putea oferi posibilitatea judecătorilor să individualizeze pedepsele, în funcție de modul în care acțiunile unei persoane au pus în pericol sănătatea publică.

„Curtea a reținut că nu doar sancțiunea fixă stabilită de către legislator, dar și diferența relativ redusă dintre limita minimă și cea maximă a unei scanțiuni pot afecta dreptul la un proces echitabil prin restrângerea competenței instanței de judecată de a exercita un control de jurisdicție deplină în privința individualizării sancțiunii. Legislatorul nu poate reglementa o sancțiune, astfel încât să lipsească instanța de judecată de posibilitatea de a o individualiza în mod efectiv. În cazul persoanei fizice, diferența amenzii dintre limita minimă de 450 de unități convenționale și cea maximă de 500 de unități convenționale nu-i acordă instanței de judecată posibilitatea aprecierii proporționalității sancțiunii aplicate prin raportare la fapta contravențională și la circumstanțele cazului, astfel încât să existe un echilibru între scopul legii și mijloacele utilizate”, a declarat președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, într-o conferință de presă susținută astăzi, după ședința Înaltei Curți.

CITIȚI și Veste BUNĂ pentru MIILE de cetățeni ai R. Moldova care au fost amendați până acum pentru încălcarea regulilor epidemiologice impuse din cauza pandemiei de COVID-19: După decizia CC, pot contesta în instanță AMENZILE primite

În ceea ce privește amenzile stabilite pentru agenții economici, Înalta Curte a statuat că diferența de 500 de unități convenționale dintre limita minimă și cea maximă este una judicioasă.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


I. Chicu 30.06.2020 15:20

Țâcu președinte!!!!!!!!!!!!!!!

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
28.09.2020 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Președinte pe vremea...

27.09.2020 10:02 Ziarul National Alecu Reniță // Factura pentru întârz...

25.09.2020 09:04 Ziarul National Nicolae Negru // Dodon, în campanie e...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile prezidențiale, programate să aibă loc pe 1 noiembrie 2020, trebuie amânate din cauza pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md