Judecătorii NU sunt de acord cu proiectul legii salarizării în sistemul bugetar, pentru că la sfârșit de an vor avea cu O MIE de lei în minus: „Să fie menținută legea noastră specială”
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) nu este de acrod ca judecătorii să fie incluși în noua lege a salarizării din sistemul bugetar, anunțată de Guvern, pe motiv că salariul unui magistrat va fi mai mic, la sfârșitul unui an, cu circa 1 600 - 1 700 de lei.
Membrii CSM au avizat astăzi negativ proiectul și au decis să solicite menținerea legii speciale actuale de salarizare a procurorilor și judecătorilor din R. Moldova, care sunt printre cei mai bine plătiți bugetari ai statului în prezent.
„Opinia noastră este să fie menținută legea noastră specială. Cred că și procurorii sunt de acord cu noi”, a declarat magistrata Nina Cernat la ședința de astăzi a CSM, adăugând că noua lege ar prevedea o „diminuare considerabilă atât a salariilor judecătorilor, cât și a celor pentru personalul tehnic”.
Potrivit Ninei Cernat, salariul de referință pentru un judecător se propune a fi de 2 200 de lei pentru anul 2019, iar un magistrat cu o vechime în muncă mai mică de 16 ani ar urma să aibă salariu de bază lunar de puțin peste 5 000 de lei, iar unul cu peste 16 ani vechime în muncă - 5 156 de lei. Totodată, noua lege prevede tăierea premiilor și a ajutoarelor sociale.
„Dacă te uiți așa, salariile se majorează, dar în comparație cu ce este acum, cu premiile și toate celelalte, salariile scad de fapt”, a fost de acord și președintele CSM, Victor Micu.
Șeful CSM a declarat că a trimis anterior solicitări la Guvern pentru a majora salariile asistenților și grefierilor din judecătorii: „Acum iese că acestea sunt funcții neatractive”.
Magistrații nu sunt mulțumiți nici de indexarea salariilor propusă de Guvern, afirmând că „pensia este calculată din salariul de bază, nu din indexări”.
Menționăm că magistrata Nina Cernat a avut pe parcursul anului 2017 un salariu lunar în valoare de 28 289 de lei și pensie de 12 393 de lei pe lună.
Totodată, președintele CSM, Victor Micu, a încasat în anul 2017 câte 34 482 de lei numai din salariu.
Guvernul intenționează să aprobe o nouă lege în sectorul bugetar care să prevadă majorări ale salariilor bugetarilor de la 20 până la 90%, cele mai mari creșteri fiind pentru educatori, ajutori de educatori și lucrătorii din domeniul culturii.
Cercetătorii din Republica Moldova și România, 90 de milioane de lei pentru proiecte comune: „Diplomația științifică, noile tehnologii nu au granițe, cu atât mai mult când vorbim aceeași limbă și care avem o mare parte de istorie comună”
Un expert în securitate ironizează pe seama logicii lui Putin, care anticipează o escaladare a războiului, dacă Rusia va fi atacată cu rachete occidentale: Ucrainenii atacă din 2022, cu rachete britanice, regiunile ocupate, declarate „pământ rusesc”
România și alte state care au relații bilaterale cu R. Moldova ar putea apăra statul nostru, dacă ar fi amenințat militar, spune Mircea Geoană: „R. Moldova nu este amenințată de niciun risc de natură militară în acest moment”