21:25:11 22.03.2023
Stiri

Comunistul Voronin, supărat pe votul din Parlament care face dreptate limbii române în R. Moldova: NU va mai participa la sedințele în plen până la decizia Curții Constituționale privind soarta legii

Actualitate 17.03.2023 11:49 Vizualizări1458 Autor: Ziarul National
Comunistul Voronin, supărat pe votul din Parlament care face dreptate limbii române în R. Moldova: NU va mai participa la sedințele în plen până la decizia Curții Constituționale privind soarta legii


Comunistul Vladimir Voronin a semnat o declarație prin care își anunță „protestul politic” în legătură cu adoptarea de către Parlament, în lectură finală, a proiectului de lege potrivit căruia limba română va lua locul „limbii moldovenești”, „limbii oficiale”, „limbii de stat” și „limbii materne” în toată legislația din R. Moldova, inclusiv în Constituție.

Prin declarația citită astăzi, la ședința Parlamentului, de către colega sa de fracțiune Inga Sibova, Voronin anunță că nu va mai participa la ședințele Parlamentului până la decizia Curții Constituționale vizavi de contestația depusă de Blocul comuniștilor și socialiștilor la Înalta Curte.

Vladimir Voronin susține că majoritatea parlamentară a Partidului Acțiune și Solidaritate ar fi „încălcat Constituția”, atunci când a aprobat proiectul de lege care implementează Hotărârea din 2013 a Curții Constituționale privind interpretarea articolului 13 alin. (1) din Constituție, în corelare cu Preambulul Constituției și cu Declarația de Independență a Republicii Moldova. Înalta Curte a stabilit că textul Declarației de Independență a Republicii Moldova prevalează asupra Constituției aprobate mai târziu și stabilea că limba oficială a R. Moldova este „moldoveneasca”.

CITIȚI și Aplauze în Parlament! Limba ROMÂNĂ va înlocui sintagmele „limba moldovenească”, „limba oficială”, „limba de stat” și „limba maternă” din legislația R. Moldova: Comunistul Voronin a solicitat scoaterea subiectului de pe ordinea de zi a Parlamentului

Deputata Inga Sibova a mai anunțat că, în semn de protest, și fracțiunea Blocului comuniștilor și socialiștilor boicotează ședința de astăzi a Parlamentului, în cadrul căreia președinta Maia Sandu ține un discurs.

În replică, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat că decizia de ieri din Parlament care face dreptate limbii române în R. Moldova este „întârziată, dar curajoasă și corectă”. Oficialul a propus deputaților să țină un moment de reculegere în memoria tuturor celor care au luptat pentru limba română în stânga Prutului, au ținut „făclia aprinsă”, iar „nouă ne-a revenit sarcina s-o ducem la bun sfârșit”.

De asemenea, Igor Grosu i-a îndemnat pe deputații din opoziție, „cozile de topor”, să meargă la Ambasada României să depună cerere de renunțare la cetățenia română de care profită.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Veteranii 1992 17.03.2023 14:13

Locul acestui bolșevic criminal și marasmatic de facto nu este între oameni, ci într-o celulă a închisorii pentru viața care i-a mai rămas.

Miticu Mitica 17.03.2023 14:34

Invit pe toti cei care si-au gasit un fagas in limba si nationalitatea inexistente moldovenesti sa isi traiasca in continuare visul pe taramul Transnistriei , laboratorul de limbi si culturi hibride de eprubeta a Kremlinului. La schimb sa ne traverseze Nistrul inapoi toti aceia care simt si vorbesc româneste. Invit pe acei moldoveni ce simt si traiesc inca in URSS sa inapoieze pasaportul românesc cu nationalitate si limba româna pentru care au jurat in limba româna !!! AMIN

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.03.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Cine să facă reUnirea?

20.03.2023 09:06 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin, Maia Sandu și...

17.03.2023 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // Scuturând rămășițele...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că decizia Parlamentului de a modifica sintagma „limba moldovenească” cu cea de „limba română” în legislația națională, în conformitate cu decizia Curții Constituționale din anul 2013, este corectă?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md