UE: Noua condamnare a lui Navalnîi – „încercare de a înăbuși vocea politică independentă în Rusia”


Oficialii UE considera motivat politic verdictul Curții raionului Leninski din Kirov (Rusia), care din nou l-a găsit pe liderul opoziției, Alexei Navalnîi, vinovat de deturnare de fonduri în dosarul Kirovles și l-a condamnat la cinci ani de închisoare cu suspendare. La Bruxelles, decizia instanței este considerata o încercare de a „înăbuși o altă voce politică independentă în Rusia”.
„Anul trecut, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis că domnul Navalnîi a fost lipsit de dreptul său legitim de apărare în instanță în același dosar. Această din urmă decizie, care îl îndepărtează pe Navalnîi de pe scena politica, reduce pluralismul politic în Rusia și ridică întrebări serioase cu privire la procesele democratice din Rusia”, se arată într-un comunicat al Serviciului extern al UE.
Alexei Navalnîi însuși a spus după pronunțarea verdictului că el intenționează în continuare să participe la alegerile prezidențiale din Rusia.
„Chiar acum sunt implicat în campania electorală. Ceea ce vedem este o un fel de telegramă, care a venit de la Kremlin, telegrama în care eu și echipa mea, și acei oameni ale căror puncte de vedere le exprim, suntem prea periculoși pentru a fi admiși în campania electorală”, a spus liderul opoziției.
„Noi nu suntem recunoastem verdictul. În conformitate cu Constituția, am drept deplin de a participa la alegeri...”, a adăugat el, citat de paginaderusia.ro.
Navalnîi și-a anunțat intenția de a participa la alegerile prezidentiale pe 13 decembrie.
Navalnîi a fost acuzat că a organizat în 2009 deturnarea a circa 400 000 de euro în detrimentul unei societăți publice de exploatare forestieră pe când era consultant al guvernatorului liberal al regiunii Kirov, la 900 de km est de Moscova.
Opozantul, care afirmă că acest proces a fost fabricat pentru a-l elimina de pe scena politică, a fost condamnat la o pedeapsă identică și în primul proces, denunțat ca „arbitrar” și „de natură politică” în februarie 2016 de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).











































































