16:57:15 22.05.2025
Stiri

Trump dezvăluie liderilor europeni că Putin nu renunță la conflictul din Ucraina: detalii despre negocierile de la Vatican și poziția SUA

Actualitate 22.05.2025 11:40 Vizualizări616
Trump dezvăluie liderilor europeni că Putin nu renunță la conflictul din Ucraina: detalii despre negocierile de la Vatican și poziția SUA

Președintele Donald Trump le-a transmis, luni, liderilor europeni, că președintele rus Vladimir Putin nu este pregătit să încheie războiul din Ucraina, deoarece este convins că poate câștiga, conform unor surse citate de The Wall Street Journal (WSJ). Această afirmație nu a fost o noutate pentru europeni, care sunt de multă vreme conștienți că Putin nu intenționează să depună armele, dar a fost pentru prima dată când au auzit-o direct de la Trump. De asemenea, aceasta contrazice declarațiile publice frecvente ale lui Trump, care susținea că Putin dorește sincer pacea, notează sursa americană.

Casa Albă nu a dorit să comenteze și a direcționat atenția către postarea de luni a lui Trump pe rețelele de socializare în legătură cu conversația avută cu Putin. „Tonul și spiritul conversației au fost excelente. Dacă nu ar fi fost, aș fi spus-o acum”, a declarat Trump. Deși el pare că a acceptat ideea că Putin nu este pregătit pentru pace, nu a fost motivat să urmeze sfatul liderilor europeni și al președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, de a intensifica presiunea asupra Rusiei, menționează WSJ.

Trump a avut o discuție anterioară cu liderii europeni duminică, cu o zi înainte de apelul de două ore cu Putin. Atunci, el a indicat posibilitatea impunerii de sancțiuni în cazul în care Putin refuză încetarea focului. Cu toate acestea, luni, el și-a schimbat poziția și nu a mai susținut această măsură. În schimb, Trump a exprimat dorința de a continua discuțiile la nivel inferior între Rusia și Ucraina la Vatican.

La conversația de luni au participat Zelenski, președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Friedrich Merz, prim-ministrul italian Giorgia Meloni și președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen. Această întâlnire a marcat apogeul unui efort diplomatic european început cu aproximativ 10 zile în urmă, al cărui scop a fost să-l convingă pe Trump să exercite presiune asupra lui Putin.

LUI TRUMP NU ÎI PLACE TERMENUL „NECONDIȚIONAT”

Chiar dacă acest demers nu a dus la sancțiuni suplimentare, europenii au văzut în acest rezultat unele avantaje. Procesul a ajutat la clarificarea poziției lui Putin pentru toți, inclusiv pentru Trump, că nu intenționează să oprească războiul. Acest lucru i-a determinat pe europeni să realizeze că sprijinul Ucrainei depinde acum mult de ei. De asemenea, europenii nu cred că administrația Trump ar întrerupe exporturile de arme americane atâta timp cât Europa sau Ucraina achită pentru ele.

Duminică, Trump a subliniat într-un apel cu liderii europeani - inclusiv Macron, Merz, Meloni și premierul britanic Keir Starmer - că intenționează să trimită pe secretarul de stat Marco Rubio și pe trimisul special Keith Kellogg la discuțiile de la Vatican. Totuși, luni, Trump părea să nu mai fie angajat în privința unui rol al SUA, conform unei surse informate.

Unii dintre europenii participanți la discuția de luni au insistat asupra cerinței ca rezultatul oricăror negocieri la Vatican să fie o încetare necondiționată a focului. În ciuda acestei cereri, Trump a ezitat și a afirmat că nu îi place termenul „necondiționat”. El a precizat că nu a folosit niciodată acest cuvânt, deși îl utilizase anterior într-o solicitare generală de încetare a focului.

ÎN STILUL TRUMP

În timpul discuției de duminică, Trump a semnalat posibilitatea ca SUA să se alăture Europei în sancționarea exporturilor de energie și a tranzacțiilor bancare din Rusia. Senatorul Lindsey Graham, un aliat al lui Trump, a declarat că există 81 de co-sponsori pentru; un proiect de lege care ar înăspri sancțiunile împotriva Moscovei.

Convorbirea telefonică de duminică a reflectat stilul obișnuit al lui Trump, combinând laude și critici la adresa liderilor europeni. El l-a lăudat pe Merz pentru engleza frumoasă, atribuindu-i un accent german încântător. Totuși, în alt moment, Trump a criticat politicile europene de migrație, susținând că acestea "aduc țările lor în pragul colapsului". Macron, cu o legătură mai strânsă cu Trump, i-a cerut să înceteze. „Nu poți insulta țările noastre, Donald”, i-a spus el.

Cu toate acestea, tonul general al discuțiilor a fost pozitiv, conform celor familiarizați cu apelul. Unii lideri europeni erau de părere că Trump ar putea susține noi sancțiuni în lipsa unui acord de încetare a focului cu Putin. Însă aceste așteptări au fost zădărnicite ulterior.

Negocierile de la Vatican sunt planificate să înceapă la jumătatea lunii iunie.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.05.2025 13:06 ZiarulNational Mihai Gribincea // Moscova rescrie is...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

Sondaj
Ce scenariu pare mai realist?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte