Televiziunea „MIR” cu centrul de comandă la Moscova NU va mai retransmite propaganda rusă pe teritoriul R. Moldova, „mâncând” milioane din bugetul public: „Compania „MIR” face parte din instrumentarul războiului hibrid rus împotriva R. Moldova”


Acordurile privind crearea și activitatea Teleradiocompaniei Interstatale „MIR”, pentru care R. Moldova plătea anual din bugetul public câte 2,6 milioane de lei, au fost denunțate astăzi printr-o decizie aprobată de Parlament.
Secretarul general al Guvernului, Artur Mija, a declarat de la tribuna Parlamentului că decizia are drept scop protejarea spațiului audiovizual național, asigurarea securității informaționale, având în vedere pericolul la adresa securității naționale, cauzat de agresiunea Federației Ruse asupra Ucrainei.
„În perioada anilor 2000 – 2022, din bugetul de stat către reprezentanța din Moldova a companiei „MIR” au fost achitate mijloace financiare în valoare de 40,3 milioane de lei. (...) Am decis să nu mai dăm bani din bugetul public, colectați din impozitele cetățenilor, pentru o companie care se ocupă cu propaganda unui stat agresor”, a declarat Artur Mija.
Secretarul general al Guvernului a adăugat că acești bani vor fi îndreptați către postul public de televiziune, pentru a-i spori capacitățile în vederea retransmiterii acestuia peste hotare.
Cei mai aprigi susținători ai companiei „MIR” au fost câțiva deputați din fracțiunea Blocului comuniștilor și socialiștilor – Vasile Bolea, Grigore Novac, Vlad Batrîncea, Adela Răileanu, Inga Sibova, Diana Caraman sau Bogdat Țîrdea. Batrîncea, de exemplu, a arătat că, potrivit statutului acestei companii, R. Moldova este fondator și, prin urmare, „obligată” să contribuie financiar la activitatea acesteia și la elaborarea politicii editoriale. Totodată, lipsa subiectelor despre războiul declanșat de Federația Rusă în Ucraina ar fi determinată de faptul că statutul „MIR” interzice „subiectele militariste”. La rândul ei, Adela Răileanu a arătat că „MIR” retransmitea festivalurile „Mărțișor” și „Maria Bieșu”.
Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Dan Perciun, a citit câteva titluri ale materialelor realizate de „MIR”, inclusiv cel care anunța „sfârșitul dolarului” și faptul că toate țările s-ar vrea în „alianță cu Federația Rusă”.
„Astea nu-s reportaje politice? Nu este promovarea intereselor Federației Ruse? Trebuie să existe niște limite în servilismul vostru față de ruși. Rușine! Documentați-vă. Nu mă refer la toți, sunt și suficienți dintre Dvs. care măcar au bunul-simț să tacă, dar sunt niște individe care cu fiecare ocazie, dacă pot pupa cizma rusească, o fac și mai iau un ban de la Șor”, a răbufnit Dan Perciun.
Aceeași sursă a arătat că șeful acestei companii a fost decorat recent de liderul rus Vladimir Putin, ceea ce înseamnă că, într-un stat cu cenzură absolută, cum este Federația Rusă, nu poate exista o politică editorială imparțială.
„Noi, ca de obicei, constatăm caracterul profund antinațional și ipocrit al multor colegi de-ai noștri și statutul lor de mancurți desăvârșiți, care de fiecare dată își bat capul de interesele Federației Ruse și sunt o rușine pentru noțiunea de patriotism față de această republică și care continuă să apere un stat agresor. Pentru că, dacă ar fi făcut un minim efort și ar fi căutat cine este redactorul acestei televiziuni, ar fi constatat că așa-numitul Batîrșin a fost decorat în februarie 2023 de către Putin cu ordinul „За заслуги перед oтечеством” (servicii în slujba patriei – n.r.), la un an de la invazia în Ucraina. Și dacă voi considerați că un asemenea redactor poate asigura o politică imparțială, dacă voi considerați că televiziunea care are majoritatea staff-ului pe teritoriul unui stat unde este cenzură absolută pe asemenea subiecte poate avea o politică editorială imparțială, sunteți ori proști, ori ipocriți, ori efectiv niște trădători. Cei care intervin astăzi aici cu aceste încercări de a justifica menținerea acestei televiziuni sunt o rușine absolută, pentru că sunt niște valori, este alb și negru. Mai aveți să vă bateți atâta joc de cetățenii R. Moldova și de ceea ce înseamnă acest stat?”, s-a revoltat Perciun.
Colegul său de fracțiune, Oazu Nantoi, a punctat că această companie este un instrument al războiului hibrid dus de Federația Rusă împotriva R. Moldova.
„Dezbaterile de azi din Parlament explică de ce colegii noștri din opoziție au părăsit sala în ziua de 2 martie, când Parlamentul R. Moldova a adoptat o declarație cu privire la condamnarea agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei. Totodată, în acea declarație noi am constatat că federația Rusă desfășoară un război hibrid împotriva R. Moldova și compania „MIR” face parte din instrumentarul războiului hibrid, în opinia mea personală. Colegialitatea în „MIR” e ca și în CSI, unde parcă toți sunt egali, dar domină Federația Rusă”, a punctat Nantoi, adăugând că regimul lui Vladimir Putin este unul „fascist”.
Compania „MIR” este o structură media a Comunității Statelor Independente (CSI) și fondatoarea posturilor de televiziune „Mir TV” și „Mir 24”, care nu deține licență de emisie eliberată de Consiliul Audiovizualului și, respectiv, nu este furnizor de servicii media aflat sub jurisdicția Republicii Moldova. În prezent, retransmiterea acestor posturi tv este suspendată pe perioada stării de urgență, după emiterea unei dispoziții în acest sens de Comisia pentru Situații Excepționale. Potrivit documentului, pe perioada țării de urgență, în Republica Moldova este interzisă difuzarea sau retransmisia programelor produse în statele care nu au ratificat Convenția Europeană privind televiziunea transfrontalieră, cu anumite excepții.











































































