20:15:25 22.03.2023
Stiri

VIDEO // Tehnologia 6G nouă va revoluționa lumea. Oamenii ar putea fi folosiți ca antene

Actualitate 30.01.2023 16:58 Vizualizări2713 Autor: Ziarul National
VIDEO // Tehnologia 6G nouă va revoluționa lumea. Oamenii ar putea fi folosiți ca antene


Tehnologia 6G ar putea însemna viitorul telecomunicațiilor din lume, iar aceasta s-ar baza pe Visible Light Communication (VLC), în care cercetătorii ar folosi oamenii pe post de antene. Cercetătorii de la Universitatea Amherst din Massachusetts, Statele Unite, cred că folosirea oamenilor ca parte a sistemului de antene oferă cea mai eficientă modalitate de a colecta energie reziduală.

Oamenii de știință au început deja să investigheze Visible Light Communication (comunicații prin lumină vizibilă), practic o versiune wireless a fibrei optice, care folosește fulgere de lumină pentru a transmite informații, potrivit Popular Mechanics.

La nivel mondial în 2021, tehnologia 5G era de-abia la început, ea fiind disponibilă în peste 1.336 de orașe din întreaga lume, din 61 de țări, conform unui studiu întocmit de Viavi Solutions. Însă, aceasta se dezvoltă accelerat pe tot globul, creșterea din 2021 fiind de 350% față de anul precedent.

Rețelele 5G funcționează în frecvențele situate între 30 și 300 Gigahertz, care sunt de 10 până la 100 de ori mai mari decât rețeaua anterioară 4G. Având în vedere istoria marșului nesfârșit al tehnologiei, este inevitabil ca 5G să fie înlocuită cu o nouă rețea în viitor. Pur și simplu nu este complet clar ce va fi o tehnologie 6G.

Între timp, în noul studiu publicat recent, experții de la Universitatea Amherst Massachusetts au descoperit că oamenii pot juca un rol crucial în eficientizarea VLC prin utilizarea corpului lor ca purtător pentru cuprul spiralat pentru a capta energia reziduală din VLC. Autorul principal al studiului Jie Xiong, profesor la UMass Amherst de științe informaționale și informatice, a explicat:

„VLC este un fenomen destul de simplu și interesant. În loc să folosească semnale radio pentru a trimite informații fără fir, folosește lumina de la LED-uri care se pot aprinde și stinge, de până la un milion de ori pe secundă”.

Becurile cu LED-uri pot transmite apoi date și „orice lucru cu o cameră, cum ar fi smartphone-urile, tabletele și laptopurile noastre ar putea fi receptoare”, spune Xiong.

Dezavantajul VLC vine de la o rată mare de „scurgere” de energie cu emiterea de semnale de unde radio pe un canal lateral. Cercetătorii cred că, dacă pot colecta energia de radiofrecvență (RF) irosită, o pot folosi la bun sfârșit prin alimentarea dispozitivelor electronice mici.

După ce au experimentat cu fire, bobine și alte structuri, oamenii de știință au realizat că, corpul uman oferă cel mai bun mediu - de până la 10 ori mai bun decât orice alt set testat - pentru amplificarea capacității unei bobine de cupru de a colecta energie RF scursă.

Apoi au construit o brățară – un gadget ieftin care este menit să fie purtat pe antebraț, dar care se poate adapta într-un inel, centură sau colier – pentru a recolta energia pierdută.

Cuplarea bobinelor de cupru cu sistemele VLC folosește oamenii ca antene pentru a alimenta tehnologia pe care o folosesc. „În cele din urmă”, spune Xiong, „dorim să putem recolta energie reziduală din tot felul de surse pentru a alimenta o tehnologie 6G viitoare”.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.03.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Cine să facă reUnirea?

20.03.2023 09:06 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin, Maia Sandu și...

17.03.2023 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // Scuturând rămășițele...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că decizia Parlamentului de a modifica sintagma „limba moldovenească” cu cea de „limba română” în legislația națională, în conformitate cu decizia Curții Constituționale din anul 2013, este corectă?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md