15:10:12 29.03.2024
Stiri

Țările G7 și UE pregătesc o nouă lovitură pentru Putin

Actualitate 01.12.2022 17:10 Vizualizări1893 Autor: Ziarul National
Țările G7 și UE pregătesc o nouă lovitură pentru Putin


După mai multe pachete de sancțiuni economice ale țărilor G7 și UE împotriva Rusiei odată cu declanșarea războiului de către Putin în Ucraina, acum cele două organizații pregătesc o nouă măsură care să lovească bugetul Moscovei. Statele plănuiesc să stabilească un plafon al prețului petrolului rusesc, însă experții spun că acesta ar putea avea anumite riscuri, putându-se întoarce ca un bumerang contra Europei.

Când Secretarul Trezoreriei SUA a propus limitarea prețului petrolului rusesc de export pentru a reduce veniturile Moscovei, prețurile petrolului au crescut în mod paradoxal pe piețele internaționale, potrivit Oil Price, transmite ziare.com.

Motivul a fost că plafonul de preț, menit să reducă mijloacele Rusiei de a finanța războiul lui Vladimir Putin din Ucraina, a fost văzut ca o mișcare riscantă care ar putea determina Rusia să răspundă prin suspendarea exporturilor de petrol.

Într-adevăr, reacția Rusiei a fost destul de previzibilă: Moscova a spus că va înceta exportul de petrol către țările care aplică plafonul de preț care a fost adoptat de toți membrii G7, inclusiv Japonia, căruia i s-a acordat deja o reducere.

Acum, șase luni mai târziu, în timp ce Uniunea Europeană dezbate nivelul plafonului prețului petrolului, scepticismul cu privire la eficacitatea acestuia a crescut. Principalul factor care determină acest scepticism este nivelul prețului discutat, care este între 65 și 70 de dolari pe baril.

Potrivit autorilor ideii la G7, acest nivel al prețurilor ar oferi Rusiei un stimulent pentru a continua să exporte țiței, chiar și cu un plafon, în încercarea de a evita o penurie. Din nou, asta în ciuda declarației Rusiei că nu va exporta petrol către țările care impun un plafon, indiferent de nivelul acestuia.

Cu toate acestea, nu toată lumea este de acord cu acest nivel de preț. Acesta este motivul pentru care UE nu a putut fi de acord cu plafonul luni: Polonia și două dintre statele baltice au insistat că prețul petrolului rus asigurat și expediat de companiile occidentale să fie mult mai mic, aproape de costul său de producție, care a fost estimat. la aproximativ 30 de dolari pe baril.

Problema este că, dacă UE nu este de acord asupra plafonului de preț propus de G7, va trebui să-și implementeze propriul embargo asupra tuturor importurilor maritime de țiței rusești în bloc începând de luna viitoare. Iar problema constă în faptul că un embargo ar putea duce la prețuri substanțial mai mari pentru cumpărătorii europeni de petrol.

Cu toate acestea, la nivelul prețului considerat în prezent, plafonul, deși asigură cu siguranță că petrolul rusesc continuă să curgă la nivel internațional, ar putea eșua în al doilea obiectiv declarat: reducerea veniturilor Moscovei pentru a o descuraja să continue războiul în Ucraina.

Într-adevăr, țițeiul Ural al Rusiei se tranzacționa luni la puțin peste 50 de dolari pe baril, în timp ce UE discuta un plafon între 65 și 70 de dolari pe baril, ridicând întrebări de înțeles cu privire la scopul discuțiilor.

Desigur, prețurile petrolului ar putea crește încă după cea mai recentă scădere cauzată de îngrijorarea din ce în ce mai profundă cu privire la cererea din China, care încă se luptă cu pandemia de COVID.

Rusia a amenințat că nu va vinde nimănui care respectă interdicția, ceea ce ar afecta probabil cantități masive din fluxul său major de venituri, dar ar determina și creșterea prețului petrolului la niveluri incomod de înalte, potențial cu mult peste 100 de dolari pe baril și poate de 200 de dolari.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md