00:51:03 19.06.2019
 
Stiri

Târgul „Covorul DORULUI” a ajuns la a cincea ediție: Va fi organizat duminică în incinta a trei muzee din Chișinău concomitent. Paradă a Portului Popular, cu invitați de peste Prut

Social 13.12.2018 15:19 Vizualizări1007 Autor: Ziarul National
Târgul „Covorul DORULUI” a ajuns la a cincea ediție: Va fi organizat duminică în incinta a trei muzee din Chișinău concomitent. Paradă a Portului Popular, cu invitați de peste Prut

Cea de a cincea ediție a Târgului Național al Covorului cu genericul „Covorul Dorului” va avea loc duminică, 16 decembrie, între orele 14:00 – 18:00, în incinta a trei muzee din centrul Chișinăului concomintent.

Este vorba de Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, Muzeul Național de Istorie a Moldovei și Muzeul Național de Artă al Moldovei.

Începând cu ora 14.00, la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală va avea loc inaugurarea oficială a evenimentului, precum și vernisarea expoziției „Imaginea lumii țesută în lână”, care va conține covoare din patrimoniul Muzeului, precum și 12 ponevi (țesătură groasă de lână, bumbac ș.a. din care se fac macaturi, covoare, etc.) din colecția Muzeului Țării Crișurilor din Oradea (România).

Prima parte a evenimentului va conține un vast program muzical, cu numeroase reprezentări ale obiceiurilor legate de țesutul covoarelor, dar și numeroase ateliere de creație și activități interactive. În curtea Muzeului va fi amenajată o gospodărie țărănească, iar vizitatorii vor avea ocazia să guste din bucatele tradiționale.

De la 15:30, Muzeul Național de Istorie a Moldovei va deveni un loc de conexiune între diferite etnii conlocuitoare pe teritoriul Republicii Moldova, în hol fiind prezentate cele mai frumoase tradiții de iarnă ale bulgarilor, ucrainenilor, găgăuzilor. În același timp, vor avea loc ateliere organizate de către țesătoarele consacrate din republica noastră.

Expozițiile și atelierele vor fi acompaniate cu un spectacol care va prezenta piese muzicale preluate din folclorul minorităților conlocuitoare pe teritoriul Republicii Moldova. Totodată, vizitatorii vor putea admira expoziția „Magia covorului vechi”, în cadrul căreia sunt expuse covoare datate cu sf. sec. XVIII - înc. sec. XX din colecția Muzeului, o parte dintre acestea fiind expuse în premieră. În curte va fi amenajat un Iarmaroc al meșterilor populari, de unde veți putea procura cadouri celor dragi.

De la ora 17:00, la Muzeul Național de Artă al Moldovei va avea loc vernisajul expoziției „Tradiție și modernitate”, care va prezenta opere de pictură semnate de Mihai Grecu, Elena Bontea, Vladimir Palamarciuc, precum și piese de tapiserie realizate de Elena Rotaru, Silvia Vrânceanu, Andrei Negură, Maria Saca-Răcilă și alții.

Liantul care va asigura conexiunea dintre diferitele locații și compartimente va fi Parada Portului Popular de Iarnă. Invitații speciali ai Târgului Național al Covorului sunt Formația Flori de măr din Râșca, Suceava, Grupul folcloric Glasul Odăieșilor, județul Galați, Alaiul Cerbul din Heleșteni, Iași.

Evenimentul este organizat în contextul înscrierii de către Republica Moldova la 1 decembrie 2016 a dosarului de candidat Tehnici tradiţionale de realizare a scoarţelor în lista reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanităţii.

Scopul edițiilor Târgului Național al Covorului este valorificarea covorului autentic românesc și ale etniilor din republică, cunoașterea motivelor și simbolurilor de bază ale covoarelor, precum și familiarizarea cu tradițiile și obiceiurile de iarnă ale locuitorilor Republicii Moldova. Colindatul de ceată bărbătească, element înscris în patrimoniul universal în anul 2013, va fi momentul-cheie al programului artistic.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.06.2019 16:00 Ziarul National Victor Chirilă // Despre victorie, cu...

17.06.2019 09:23 Nicolae Negru Fantoma lui Plahotniuc

14.06.2019 09:20 Nicolae Negru Frau Maia Sandu, ieșind din burta PSRM

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de acord cu alegerea Zinaidei Greceanîi, lidera PSRM, în funcția de președintă a Parlamentului?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md