Sute de primării din R. Moldova urmează să fie DESFIINȚATE, pentru că au un număr prea mic de locuitori


Peste 300 de primării din R. Moldova urmează să fie desființate, deoarece au în gestiune un număr mic de locuitori. Parlamentul a votat astăzi, în lectura a doua, proiectul de lege privind amalgamarea (a aduna la un loc elemente dispersate) voluntară a unităților administrativ-teritoriale.
Potrivit documentului, amalgamarea voluntară presupune comasarea benevolă a două sau a mai multor unități administrativ-teritoriale (UAT) de nivelul întâi (sate/ comune și orașe/ municipii), în baza deciziilor consiliilor locale. Astfel, în condițiile de bază ale amalgamării voluntare se prevede că teritoriul unității administrativ-teritoriale amalgamate trebuie să fie continuu, cu un număr al populației de minimum 3 000 de locuitori, iar distanța de la centrul administrativ al UAT amalgamate până la centrul oricărei dintre unitățile care o formează nu trebuie să depășească 25 de kilometri.
Printre criteriile de selectare a centrului administrativ al UAT amalgamate se numără demografia (UAT cu cel mai mare număr de locuitori), capacitatea fiscală raportată pe locuitor, precum și capacitatea de furnizare a serviciilor publice.
Procesul de amalgamare voluntară va fi inițiat în baza deciziilor consiliilor locale ale unității administrativ-teritoriale de nivelul întâi, adoptate cu votul majorității consilierilor aleși, la propunerea primarului, a 1/3 din numărul consilierilor aleși sau a 10% din numărul cetățenilor cu drept de vot care domiciliază în unitatea respectivă.
Actualmente în R. Moldova există 898 de primării, dintre care peste 300 au în gestiune un număr mai mic de 1 500 de locuitori.









































































