09:29:25 29.03.2024
Stiri

SUA, după acordul „fără limite” semnat de Putin şi Xi: „Nu este o alianţă reală, ci o căsătorie din interes”

Actualitate 22.03.2023 14:24 Vizualizări1146 Autor: Ziarul National
SUA, după acordul „fără limite” semnat de Putin şi Xi: „Nu este o alianţă reală, ci o căsătorie din interes”


Vizita președintelui chinez în Rusia s-a încheiat, iar Casa Albă consideră că „prietenia fără limite” dintre Putin şi Xi este una de conjunctură, o încercare de a răspunde la creșterea puterii americane. „Nu este o alianţă reală, ci o căsătorie din interes”. Vladimir Putin și Xi Jinping au semnat marţi un acord economic iar liderul de la Kremlin a vorbit despre planurile de a crea o conductă de gaz din Siberia până în China.

Preşedintele Chinei, Xi Jinping, a părăsit miercuri Rusia după o vizită de stat în care a avut întâlniri care au durat ore bune cu omologul său rus Vladimir Putin, căruia i-a prezentat planul său de pace pentru a pune capăt războiului din Ucraina şi cu care a încheiat acorduri politice şi economice importante.

Într-o declaraţie comună Xi şi Putin susţin că parteneriatul lor este în "interesele fundamentale" ale ambelor ţări, adăugând că „Rusia are nevoie de o Chină prosperă şi stabilă, iar China are nevoie de o Rusie puternică şi de succes”.

Putin a vorbit marţi despre planurile pentru o conductă de gaz din Siberia până în China, spunând că acordul a fost aproape finalizat. „Tocmai am discutat despre un proiect bun, noua conductă Puterea Siberie 2 prin Mongolia. Practic toți parametrii acelui acord au fost finalizați", i-a spus Putin lui Xi la începutul întâlnirii de ieri, potrivit Financial Times.

Aprofundarea relaţiei dintre China şi Rusia se datorează în mare parte interesului lor reciproc de a sfida influenţa globală a SUA, a declarat, marţi, John Kirby, coordonatorul de comunicare strategică al Consiliului Naţional de Securitate, pentru CNN. „Acolo unde se intersectează este respingerea Statelor Unite şi a influenţei noastre în întreaga lume", a declarat Kirby.

„Acolo unde se intersectează este respingerea acestui lucru pe care îl numim ordinea internaţională bazată pe reguli. Ştiu că sună cam ciudat, dar este practic statul de drept şi principiile fundamentale ale Cartei ONU pe care naţiunile din întreaga lume ar trebui să le respecte. Iar ei se împotrivesc acestui lucru", a adăugat coordonatorul de comunicare strategică al Consiliului Naţional de Securitate.

Comentariile lui Kirby vin în contextul în care liderul chinez Xi Jinping şi preşedintele rus Vladimir Putin au stabilit legături mai strânse la Moscova, într-o demonstraţie de unitate care a sporit îngrijorările occidentale că Beijingul va oferi acoperire pentru războiul Rusiei din Ucraina. "Ei şi-ar dori să schimbe regulile jocului", a spus Kirby.

„Şi unul în celălalt văd o faţadă utilă. Ei văd un prieten util. Dar asta este ceea ce fac. Practic, ei încearcă să se folosească unul pe celălalt aici pentru a contesta conducerea SUA şi Occidentul - în special în Europa - dar şi în alte părţi ale lumii", a adăugat Kirby.

Într-o altă intervenţie la postul TV Fox News John Kirby a spus că nu putem considera în mod rezonabil că Beijingul este imparţial în ce priveşte Ucraina, cea mai directă critică de până acum la adresa planului chinez de mediere în conflict. Beijingul "nu a condamnat" invazia rusă, "nu a încetat să cumpere petrol rusesc", a mai declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului de securitate naţională al Casei Albe.

El a mai acuzat Beijingul că "răspândeşte propaganda rusă" în legătură cu faptul că războiul din Ucraina ar fi rezultatul agresiunii occidentale, în timp ce Vladimir Putin şi Xi Jinping au lăudat marţi intrarea într-o "nouă eră" a relaţiei lor "speciale".

Purtătorul de cuvânt a estimat că cele două ţări nu sunt legate printr-o "alianţă" reală, ci printr-o "căsătorie din interes". China şi Rusia "vor să schimbe regulile" care guvernează ordinea internaţională, a mai declarat John Kirby.

El a asigurat că Statele Unite doresc, totuşi, să menţină canale de comunicare cu China şi a indicat că preşedintele american Joe Biden intenţionează în continuare să se întâlnească cu Xi Jinping, fără alte detalii. John Kirby a mai subliniat că, din ce ştie, China nu a oferit până în prezent ajutor militar Rusiei. Administraţia americană crede că Beijingul are în vedere un astfel de ajutor, ceea ce China dezminte.

Preşedintele chinez a estimat că relaţiile dintre Beijing şi Moscova intră într-o „nouă eră”, după ce a semnat o declaraţie cu omologul său rus privind „aprofundarea parteneriatului strategic" dintre Rusia şi China.

Liderul de la Kremlin, care a întins covorul roşu pentru Xi Jinping pentru această vizită de stat, a salutat „natura specială a relaţiilor ruso-chineze”. În ceea ce priveşte relaţia dintre Washington şi Beijing, deja foarte tensionată, aceasta s-a deteriorat şi mai mult de când Statele Unite au distrus în februarie un balon chinez care, în opinia lor, a efectuat o misiune de spionaj asupra teritoriului american, ceea ce China a negat.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md