14:43:58 19.05.2024
Stiri

Spicherul Igor Grosu salută decizia de a crea la Chișinău un HUB de securitate internă al Uniunii Europene: „Vom avea acces la informație prețioasă” ​

Actualitate 20.07.2022 13:28 Vizualizări3006 Autor: Ziarul National
Spicherul Igor Grosu salută decizia de a crea la Chișinău un HUB de securitate internă al Uniunii Europene: „Vom avea acces la informație prețioasă”  ​


Deschiderea la Chișinău a HUB-ului de securitate internă al Uniunii Europene reprezintă „o primă realizare după obținerea de către R. Moldova a statutului de candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană”, a apreciat astăzi președintele Parlamentului, Igor Grosu.

Spicherul Igor Grosu a subliniat, în cadrul unei ședințe organizate la Parlament, necesitatea funcționării unui asemenea HUB la Chișinău, mai ales în contextul consecințelor provocate de invazia Federației Ruse asupra Ucrainei.

„Asta înseamnă că vom avea acces la informație prețioasă, pentru a putea rezolva rapid și eficient problemele, fără a lăsa lucrurile să degradeze”, a spus președintele Parlamentului.

CITIȚI și Spațiul de SECURITATE european va cuprinde și R. Moldova! Ana Revenco: „Toată Europa va fi la Chișinău, să creăm SCUTUL de apărare pentru cetățenii țărilor noastre”

Ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco, a declarat la eveniment că HUB-ul de securitate, care va începe să funcționeze în scurt timp, este un mecanism operațional ce va găzdui întâlniri periodice între reprezentanții statelor membre ale Uniunii Europene, agențiile europene și autoritățile din Republica Moldova, pentru a sprijini cooperarea în domeniul securității interne și gestionării frontierelor.

„Obiectivele principale ale HUB-ului sunt consolidarea capacităților de aplicare a legii, gestionarea frontierelor, prin eficientizarea schimbului de informații, efectuarea analizelor comune și cooperarea internațională în diverse domenii, precum traficul de arme, de droguri, de persoane, infracțiunile cibernetice, inclusiv terorismul și extremismul”, a menționat ministra Ana Revenco.

Aceeași sursă a precizat că, de la începutul războiului din Ucraina, a crescut de mai multe ori numărul de treceri ilegale a frontierei, de trafic de arme și muniții, dar și de droguri.

„Odată cu lansarea Hub-ului aici, la Chișinău, noi vom avea mai mulă tehnologie, acces mult mai calitativ la datele în regim real, or acesta este acum luxul pe care noi, cu regret, nu ni-l putem permite, deoarece nu facem parte, deocamdată, din mecanismele și platformele europene. Acest Hub vine să rezolve cel puțin parțial această problemă. Vom avea și un schimb de date mult mai intens și mai calitativ, vom avea acces la fonduri alocate pentru activitățile Hub-ului, or activitățile Hub-ului va însemna o mai bună securitate pentru cetățenii noști și pentru spațiul european”, a spus Ana Revenco.

Amintim că un document care prevede crearea în R. Moldova a HUB-ului UE pentru securitatea internă și managementul frontierelor a fost semnat la Consiliul Justiție și Afaceri Interne al Uniunii Europene, care a avut loc, la începutul lunii iulie curent, la Praga, Cehia.


Stiri relevante
19.05.2024 10:33 435 Matrioșka din cutia chinezească
Top stiri
19.05.2024 10:33 423 Matrioșka din cutia chinezească

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

10.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Contopirea „Zilei Vi...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md