00:37:14 26.06.2024
Stiri

Spațiul de SECURITATE european va cuprinde și R. Moldova! Ana Revenco: „Toată Europa va fi la Chișinău, să creăm SCUTUL de apărare pentru cetățenii țărilor noastre”

Actualitate 11.07.2022 13:36 Vizualizări9314 Autor: Ziarul National
Spațiul de SECURITATE european va cuprinde și R. Moldova! Ana Revenco: „Toată Europa va fi la Chișinău, să creăm SCUTUL de apărare pentru cetățenii țărilor noastre”


Spațiul de securitate european a fost extins și în R. Moldova, după ce astăzi a fost semnat acordul de înființate a Hub-ului UE pentru securitate internă și managementul frontierelor al R. Moldova, care va funcționa la Chișinău. Acordul a fost semnat la Praga, Cehia de Comisarul European pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson și ministrul Afacerilor Interne, Ana Revenco, care participă la ședința Consiliului miniștrilor de Interne din cadrul Uniunii Europene (JAI).

Acest nou organism, menit să ajusteze arhitectura de securitate europeană pentru situații de criză, precum cea generată de războiul din Ucraina, este înființat după doar două luni de când ministrul Ana Revenco și echipa sa i-au propus comisarului Ylva Johansson înființarea unei structuri la Chișinău, pentru fortificarea securității spațiului european, care să cuprindă și R. Moldova.

„Astăzi facem primul pas concret în UE. În doar două luni am reușit să punem ancore de securitate dincolo de spațiul UE. Un pas mic pentru noi, specialiștii din domeniul afacerilor interne, dar un pas mare pentru liniștea și pacea cetățenilor întregii Europe, printre care se numără și cetățenii R. Moldova. Practic, împreună fortificăm centura de securitate a Europei la graniță cu războiu. Va fi mai bine pentru noi, dar vom avea și responsabilități mai mari. Acum, R. Moldova va închide centura de securitate a spațiului european și devine furnizor de securitate regional și european”, a menționat ministra de Interne.

Potrivit Anei Revenco, vocea R. Moldova a fost auzită de la tribuna forului european.

„Le-am spus miniștrilor Afacerilor Interne ai statelor membre UE cât de importanta este R. Moldova în arhitectura de securitate a continentului european și câtă nevoie este să vină alături de noi, să păzim centura de securitate europeană de amenințările războiului. Vocea noastră a fost auzită. Am simțit acest lucru. Toată Europa va fi la Chișinău, să creăm scutul de apărare pentru cetățenii țărilor noastre”, a punctat Ana Revenco pe pagina sa de Facebook.

„De la invazia ilegală a Ucrainei de către forțele lui Putin din 24 februarie, am lucrat intens pentru a sprijini Ucraina. De asemenea, am lucrat pentru a ne proteja securitatea comună. R. Moldova este un partener de neprețuit în acest sens. HUB-ul de sprijin al UE pentru securitatea internă și managementul frontierelor în R. Moldova este un pas mare pentru securitatea noastră comună”, a declarat comisarul Johansson.

În scurt timp, de la Chișinău vor lucra reprezentanți din structurile de securitate a tuturor statelor UE și ai agențiilor europene din domeniul afacerilor interne. Domeniile prioritare de activitate ale Hub-ului vor fi îndreptate spre diminuarea riscurilor și amenințărilor, care au fost identificate în comun de UE și R. Moldova, printre care traficul de droguri, arme și ființe umane, migrația ilegală, traficul cu substanțe radioactive, precum și crimele cibernetice.

Obiectivele pricipale ale Hub-ului de la Chișinău sunt consolidarea capacităților în aplicarea legii și gestionarea frontierelor, în special prin eficientizarea schimbului de informații, analize și cooperare operațională internațională.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.06.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Scepticii și cobitorii

21.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cu Europa sau cu Asi...

18.06.2024 15:59 Ziarul National Nicolae Enciu // „Au început trecerea...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md