Socialistul Țîrdea nu este de acord denunțarea acordului încheiat pe platforma CSI care ține dezarmată R. Moldova. Ministerul Apărării: Parlamentul de la Chișinău l-a ratificat din start cu rezerve


Opoziția prorusă din Parlament își face griji pentru legăturile R. Moldova cu Comunitatea Statelor Independente (CSI), structură controlată de Federația Rusă.
În ședința de astăzi a Parlamentului, socialistul Bogdat Țîrdea a solicitat scoaterea de pe ordinea de zi a subiectelor care se referă la denunțarea unor acorduri încheiate de R. Moldova pe platforma CSI - cu privire la forțele strategice, forțele armate și trupele de frontieră, chestiuni de dezarmare, la statutul Institutului Unificat de Cercetări Nucleare.
Țîrdea s-a referit în mod special la Acordul privind crearea Comisiei consultative comune în problemele dezarmării, încheiat la Bișkek, la 9 octombrie 1992, menționând că documentul prevede mecanisme a căror respingere ar crea „un pericol de militarizare a Republicii Moldova”.
Ministerul Apărării, care a propus denunțarea acestui document, a arătat că Acordul respectiv nu mai este oportun, întrucât Parlamentul R. Moldova l-a ratificat din start cu anumite rezerve.
Totodată, Țîrdea a criticat și intenția de a denunța Acordul privind statutul Institutului Unificat de Cercetări Nucleare, pentru că la cercetări participă și angajați de la Universitatea de Stat și sau Universitatea Tehnică a Moldovei.
Anterior, Ministerul Educației și Cercetării a arătat, cu referire la acest subiect, că interesul instituțiilor de cercetare pentru efectuarea lucrărilor la acest institut s-a diminuat. De exemplu, în anul 2023, institutele de cercetare și universitățile au delegat trei cercetători. În schimb, cotizația de membru pe care o achitat-o R. Moldova în 2023 a fost de 185 500 de dolari sau 3 379 160 de lei.











































































