11:58:00 25.04.2024
Stiri

Social-democratul Andi Cristea a găsit LACUNE în proiectul de lege promovat de PD, PSRM și GPE. Ce spune de eventuala BLOCARE a asistenței de 100 de milioane de euro

Politică 15.05.2017 13:00 Vizualizări2870 Autor: Ziarul National
Social-democratul Andi Cristea a găsit LACUNE în proiectul de lege promovat de PD, PSRM și GPE. Ce spune de eventuala BLOCARE a asistenței de 100 de milioane de euro publika.md


„Schimbarea sistemului electoral este o inițiativă care se vehiculează de mult timp în R. Moldova, fiind susținută pe parcurs de mai multe partide politice, inclusiv din actuala opoziție. Cred în schimb că formula la care s-a ajuns în acest moment, dincolo de ștampilarea ca inițiativă a socialiștilor, ar fi putut fi primită mult mai bine, dacă ar fi existat un dialog cu partenerii europeni-cheie, înainte de votul în prima lectură în cadrul Parlamentului de la Chișinău”, a declarat europarlamentarul social-democrat Andi Cristea, care este și președintele Delegației la Comitetul parlamentar de asociere UE-Moldova.

Potrivit sursei citate de europalibera.org, amânarea asistenței macrofinanciare, promovata de PPE și ALDE, vine cu un preț politic pe care niciunul dintre partidele de la Chișinău, fie de la putere, fie din opoziție, nu îl va putea gestiona intern și extern.

„În discuția despre asistența macrofinanciară a UE pentru R. Moldova, sunt câteva lucruri a fi reținute – primul lucru e că propunerea inițială a Comisiei Europene conține o serie întreagă de condiționalități necesare pentru ca banii contribuabililor europeni să ajungă unde trebuie și anume în proiecte destinate cetățeanului, nu în găuri negre. 2. Toate grupurile politice din Parlamentul European, inclusiv socialiștii europeni, au susținut întărirea acestui element de condiționalitate. 3. Înainte de discuția din Parlament, Consiliul a dat unda verde propunerii Comisiei”, a precizat acesta.

În același context, sursa citată subliniază că asistenta macrofinanciara arată sprijinul UE pentru R. Moldova, și acești bani constituie o pârghie de presiune constructivă pentru implementarea reformelor de către guvern. „Amânarea sau chiar lipsirea de asistenta financiara europeana sunt idei-vectori ai Federației Ruse. Demersul PPE și ALDE trebuie privit inclusiv, nu doar exclusiv, într-o cheie politică – PPE plătește practic o poliță pentru destructurarea în 2015/2016 a principalului lor partid partener, și mă refer la PLDM, iar ALDE privește cu îngrijorare evoluțiile recente legate de situația PL”, a subliniat Cristea.

Europarlamentarul este de părere că sistemul mixt, promovat de PD, PSR și Grupul „Popularilor Europeni”, nu este, în fond, rău, doar că era nevoie de dialog.

„Sistemul electoral mixt, în principiu, nu este în esență o inițiativă rea. Însă, este nevoie de consultarea partenerilor relevanți ai R. Moldova pentru a se ajunge la o formă echitabilă. Eu sunt îngrijorat, de exemplu, de ideea celor 25 de parlamentari aleși din Transnistria. E un teritoriu pe care de facto nu îl controlezi, e controlat de știm noi cine. Aduci în Parlamentul de la Chișinău minoritatea de blocaj perfectă. Cred că unii își freacă mâinile de bucurie doar gândindu-se la o asemenea posibilitate. Decizia aparține autorităților de la Chișinău, însă e corect să menționăm distincția dintre legalitate și legitimitate, și mai ales dintre libertatea de a acționa și responsabilitatea majoră pe care ți-o asumi dacă ignori opinia avizată a partenerilor europeni, a Comisiei de la Veneția”.

Europarlamentarul european a mai adăugat că, în cazul în care Comisia de la Veneția va da aviz negativ proiectului de lege, atunci autoritățile de la Chișinău ar trebui „să fie deschise către dialog cu partenerii externi”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md