08:52:52 08.12.2021
Stiri

Situație CRITICĂ: Peste 14 zile am putea avea 2 000 de persoane infectate cu COVID - 19. Ion Chicu: „Dacă ajungem la 3 000 – 4 000 de infectați, NU vom putea acorda ajutor tuturor. Dacă vom continua să fim iresponsabili, vom MURI mulți”

Social 26.03.2020 22:02 Vizualizări5755 Autor: Ziarul National
Situație CRITICĂ: Peste 14 zile am putea avea 2 000 de persoane infectate cu COVID - 19. Ion Chicu: „Dacă ajungem la 3 000 – 4 000 de infectați, NU vom putea acorda ajutor tuturor. Dacă vom continua să fim iresponsabili, vom MURI mulți” Captură


Premierul Ion Chicu reiterează faptul că numărul persoanelor infectate cu COVID – 19 este în creștere în R. Moldova, iar cel al cetățenilor testați pozitiv la noul coronavirus ar putea ajunge rapid la 2 000 de persoane în următoarele două săptămâni. Pentru a opri acest trend, Comisia pentru Situații Excepționale a luat decizia să ofere liber tuturor bugetarilor în următoarele nouă zile, cu condiția ca aceste persoane să stea acasă și să nu plece la rude prin satele R. Moldova.

„Deja avem 177 de persoane infectate, iar dinamica este în creștere. Dacă acest ritm se va păstra, atunci către 10 aprilie putem atinge cifra de 2 000 de persoane infectate. Dacă ajungem la acest număr, iar probabilitatea este mare, atunci punem la grea încercare sistemul nostru medical. Deja am văzut evoluția din mai multe țări, care în ultimii 30 de ani au investit mult în sistemul medical. Evident că nici sistemul nostru nu va rezista. Astfel, vă rog să respectați toate regulile stabilite, chiar dacă nu ne plac nimănui”, a declarat în această seară premierul Chicu, după ședința Comisiei pentru Situații Excepționale.

Oficialul menționează că pericolul pentru R. Moldova, care nu a investit în dezvoltarea sistemului medical, este mai mare ca niciodată. „Vă spun cu toată responsabilitatea că pericolul este major pentru viața tuturor. De modul cum ne mobilizăm acum depinde numărul celor infectați și decedați pe parcursul a două-trei săptămâni. Dacă vom continua să fim iresponsabili, atunci vom muri mulți. Sistemul nostru are disponibile la ora actuală până la 4 000 de paturi. Dar putem avea un număr mai mare de cazuri confirmate”, a estimat Chicu.

Sursa citată a spus că deja au fost date indicații să fie pregătite unele hoteluri sau săli de sport, unde să fie spitalizate persoanele infectate: „Am rugat colegii să pregătească spații alternative, inclusiv hoteluri sau alte săli. Vor fi spații improvizate, așa cum vedem seară de seară la televizor. Trebuie să fim conștienți că aceste spații nu vor beneficia de un nivel mare de asistență medicală... Depășirea numărului de 4 000 de infectați va însemna imposibilitatea de a acorda suport tuturor”.

Pentru a inversa acest trend pesimist, Comisia Pentru Situații Excepționale a decis să nu mai permită ieșirea cetățenilor pe timp de noapte din casele lor. De asemenea, cei care vor fi observați pe străzi pe timpul zilei vor fi documentați. Persoanele care ies din casă vor trebui să aibă, în mod obligatoriu, un act de identitate asupra lor.

Totodată, începând cu 27 martie, se interzic grupuri mai mari de trei persoane pe străzi, cu excepția celor dintr-o singură familie. O altă măsură prevede că toți bugetarii vor avea o vacanță până pe 3 aprilie, cu excepția lucrătorilor medicali, organelor de asigurare a ordinii publice și securității statului: „Zilele acestea de odihnă ale bugetarilor vor fi recuperate după ridicarea stării de urgență. Toți urmează să stea acasă, dar nu să plece la rude la țară sau în altă parte. Astfel, masura de prevenire a răspândirii infecției nu va avea niciun efect”.

Premierul Chicu a adăugat că reprezentanții Comisiei pentru Situații Excepționale au mai decis să permită o derogare de la legea privind finanțarea partidelor de la bugetul de stat. Astfel, partidele care vor dori să ofere bani pentru combaterea COVID – 19 o vor putea face. „Până acum nu era posibil acest lucru, chiar dacă unele partide și-au exprimat intenția de a dona bani. Astfel, venim cu solicitarea către partide de a ajuta la combaterea acestei pandemii”, a conchis Ion Chicu.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Top stiri

vasile 26.03.2020 23:08

O raceala ce trece prin corpul unui...nesimtitul si lepadatura ce latra cu agitatii.

Gh. Știrbu 27.03.2020 00:27

Acest individ fără 7 ani de acasă ne îndeamnă să fim responsabili, altfel vom muri. Trebuie să înțelegem că el nu va muri pentru că e responsabil. În realitare, dacă guvernarea actuală nu va majora urgent salariile celor care luptă nemijlocit cu epidemia, adică a personalului medical de gardă, totul se va duce dracului. Slavă Domnului ca am avut o ministră, pe Doamna NEMIRECO, și ea a dovedit să majoreze cât a putut remunerarea personalului medical de gardă, altfel azi, eram fără ei și am fi avut zeci de morți.

Andrei 27.03.2020 13:32

Dacă moartea ar veni doar asupra celor iresponsabili, primii ar muri Dodon și Chicu. Exemple ar fi maim multe. unul ar fi că au făcut o comisie de urgență fără niciun medic.

Tiberiu 27.03.2020 22:35

O primă reușită în luta cu virusul ar fi demiterea acestui prim-ministru ”tehnocrat” și lipsit de judecată. Iar al doilea pas ar fi numitrea în funcția de Prim-ministru pe Doamna M. Sandu ca urgent să scoată din izolare Republica Moldova și să aducă bani, iar Ministru al ocrotirii sănătății - pe Doamna Nemirenco cu un consiliu din medici și polițiști în jurul ei.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
06.12.2021 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Un pas inedit, corec...

03.12.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Aisbergul lui Șor

29.11.2021 13:58 Ziarul National Ioan Aurel Pop, președintele Academie...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Considerați judicioase acțiunile CEC și ale justiției în cazul alegerilor locale noi de la Bălți: excluderea din cursă a candidatului Partidului „Șor”, Marina Tauber, și organizarea turului doi de scrutin pe 19 decembrie cu următorii doi candidați?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md