Sistemul de irigare din R. Moldova, reanimat cu sprijinul IFAD: O mie de locuri noi de muncă și finanțări pentru 820 de antreprenori de la sate


Fondul Internațional pentru Dezvoltare Agricolă (IFAD) pentru R. Moldova a lansat un nou proiect numit „Îmbunătățirea capacităților pentru transformarea zonei rurale”.
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), Viorel Gherciu, a declarat, în cadrul unei întrecederi cu Samir Bejaoui, directorul de țară al IFAD pentru Republica Moldova, că acest proiect va permite inițierea de activități privind sporirea rezilienței climatice a afacerilor agricole, promovarea tehnologiilor noi, realizarea transferului de cunoștințe, implementarea inovațiilor etc.
La fel, ministrul a declarat că, în cadrul proiectului vizat, vor fi create 1 000 de locuri noi de muncă, vor fi acordate finanțări unui număr de 820 de antreprenori rurali și vor fi finanțate 20 de proiecte de infrastructură pentru irigare, 15 proiecte de drumuri de acces spre zonele de producere a grupurilor de producători.
„Din anul 2000 și până în prezent, Guvernul republicii noastre a semnat opt acorduri de finanțare cu IFAD în valoare de peste 142 de milioane de dolari SUA, din care circa 23 de milioane de dolari SUA au fost granturi nerambursabile. Grație suportului oferit, am reușit să îmbunătățim condițiile de viață ale cetățenilor din mediul rural, să sporim accesul la piețe de desfacere, să creăm noi locuri de muncă, să ajutăm producătorii agricoli să se adapteze la schimbările climatice, să stimulăm creșterea activităților agricole strategice și de afaceri în localitățile din țară. În prezent, prin intermediul Proiectul de Reziliență Rurală (IFAD VII) inițiat în 2017, avem ca obiective să îmbunătățim nivelul de viață a populației rurale și să reducem sărăcia. Pentru noi este important să putem contribui la creșterea veniturilor populației sărace de la sate și să facilităm dezvoltarea business-ului agricol”, a declarat Viorel Gherciu.
De asemenea, cei doi oficiali au abordat progresul înregistrat la crearea Fondului de Garantare a Creditelor în Agricultură și atragerea surselor investiționale de la OPEC pentru un proiect nou de reabilitare a sistemelor de irigare centralizate în R. Moldova.
„Referitor la progresul înregistrat de MAIA în crearea Fondului de Garantare a Creditelor în Agricultură, menționez că în proiectul Strategiei Naționale de Dezvoltare Agricolă și Rurală (2022-2027), unde sunt prezentate noile politici ale ministerului, au fost incluse prevederi ce reflectă suportul acordat sectorului agricol prin intermediul mecanismelor de garantare a creditelor agricole”, a mai afirmat ministrul Gherciu, citat de un comunicat de presă al MAIA.











































































