14:16:25 18.12.2018
 
Stiri

Și indemnizația, și salariul: Părinții care beneficiază de indemnizații pentru creșterea copilului și se angajează în câmpul muncii vor primi ambele retribuții din iulie 2019

Social 14.11.2018 19:00 Vizualizări1140 Autor: Ziarul National
Și indemnizația, și salariul: Părinții care beneficiază de indemnizații pentru creșterea copilului și se angajează în câmpul muncii vor primi ambele retribuții din iulie 2019

Plata indemnizației lunare pentru creșterea copilului până la 3 ani, în cazul în care mama sau tatăl copilului, beneficiari de indemnizație, se angajează ori își reia activitatea de muncă sau se eliberează înainte de expirarea concediului pentru îngrijirea copilului nu va fi suspendată până la expirarea acestui concediu, beneficiarul primind în același timp și indemnizația, și salariul, începând cu 1 iulie 2019.

Potrivit unui proiect aprobat astăzi de Guvern, începând cu 1 ianuarie 2020, dreptul la indemnizația lunară pentru creșterea copilului va fi realizat opțional fie de la data acordării concediului pentru îngrijirea copilului și până la data împlinirii vârstei de 3 ani a acestuia, cu menținerea schemei actuale de acordare și plată a indemnizației de creștere a copilului - în mărime de30 % din baza de calcul stabilită pentru fiecare an, fie de la data acordării concediului pentru îngrijirea copilului și până la data împlinirii vârstei de 2 ani a acestuia, în cuantum de 60% pentru primul an și în cuantum de de 30% pentru anul al doilea, din baza de calcul stabilită pentru fiecare an.

La alegerea ultimei opțiuni, pentru perioada după împlinirea vârstei de 2 ani până la împlinirea vârstei de 3 ani nu se va acorda indemnizația lunară pentru creșterea copilului.

De asemenea, proiectul de lege propune ca indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de tuberculoza, de SIDA, maladie oncologică să fie stabilite, indiferent de durata stagiului de cotizare, reieșind din caracterul social al altor maladii.

Stabilirea, calcularea și achitarea indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă va fi realizată decătre Casa Națională de Asigurări Sociale.

Merită și prietenii tăi să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.12.2018 09:19 Ziarul National Și tu, Lukașenko?

10.12.2018 09:31 Nicolae Negru PLDM, un pas umilitor, dar corect

07.12.2018 09:24 Nicolae Negru O coaliție cu PD este inevitabilă

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Majoritatea sondajelor de opinie arată că doar patru partide ar putea accede în Parlament la alegerile din februarie 2019, iar următoarea guvernare ar putea fi de coaliție. Ce alianțe postelectorale ar fi benefice pentru viitorul R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md