18:59:26 04.04.2020
 
Stiri

Sfaturi UTILE pentru părinți, atunci când merg să cumpere rechizite școlare: Un ghiozdan NU trebuie să cântărească mai mult de 1 kg

Social 22.08.2019 12:19 Vizualizări1105 Autor: Ziarul National
Sfaturi UTILE pentru părinți, atunci când merg să cumpere rechizite școlare: Un ghiozdan NU trebuie să cântărească mai mult de 1 kg Adevarul
Poză simbol


Rechizitele școlare trebuie să fie sigure și de calitate, pentru a putea fi exploatate cât mai mult.

Pentru a ajuta părinții, care își pregătesc de școală copiii în această perioadă, Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței a făcut publice mai multe recomandări:

1. Alegeți rechizitele adecvate vârstei copilului şi abilităţilor lui. Rechizitele care nu sunt destinate unui copil de o anumită categorie de vârstă pot prezenta riscuri pentru siguranţa lui.

2. Evitați achiziționarea rechizitelor școlare care imită produse alimentare - deşi nu sunt produse alimentare, după formă, miros, culoare, prezentare, ambalaj, etichetă, volum sau dimensiune, pot fi confundate de consumatori, în special de copii, cu produsele alimentare şi, drept consecinţă, obiectele pot fi introduse în gură de către copii, fapt ce poate provoca sufocarea, otrăvirea, iritarea, perforarea sau obturarea tubului digestiv. Produsele considerate imitaţii de produse alimentare trebuie să respecte cerinţele speciale de siguranţă referitor la proprietățile fizice, mecanice și chimice ale jucăriilor.

3. Optați pentru ghiozdane mai ușoare. Conform recomandărilor sanitaro-igienice, un ghiozdan trebuie să cântărească până la 1 kg, iar sarcina totală cu încărcătură nu trebuie să depășească 10% din greutatea corporală a copilului.

4. Recomandabil este să luați copilul cu Dvs. la cumpărături. De ce? Fiindcă anume la vârsta de 6-8 ani are loc formarea modelului definitiv al curburilor fiziologice ale coloanei vertebrale. Regula este ca ghiozdanul să fie potrivit copilului și nu trebuie să treacă mai jos de zona mijlocului și nici mai mult de 3cm în lateralul sau înălțimea umerilor, pentru a nu-i îngradi sub nicio forma vizibilitatea.

5. Materialul din care e confecționat ghiozdanul trebuie să fie rezistent, chiar poate fi și impermeabil. Astfel, ploaia sau zăpada nu va ajunge la rechizite. Calitatea materialului o putem determina și după miros. Un ghiozdan care are un miros înțepător de produse chimice este confecționat din material necalitativ și poate fi toxic.

6. Copilul trebuie să își poată pune și scoate cu ușurință ghiozdanul din spate. Alegeți un sistem cât mai simplu, dar sigur de curele reglabile, să fie ușor de manevrat pentru copil. Un lucru care nu trebuie neglijat sunt și bretelele. Pentru o distribuire mai bună a greutății sarcinei cărate, ele trebuie să fie cât mai late și căptușite cu burete. Nu lăsa-ți copilul să poarte ghiozdanul pe un singur umăr, fie că este vorba despre ghiozdanul cu 2 bretele, purtat numai pe un umăr, fie ghiozdanul cu o singură bretea.

7. Pentru siguranța copilului Dvs., alegeți ghiozdane dotate cu benzi reflectorizante. Toate lacătele trebuie să funcționeze perfect, cusăturile să fie fine și rezistente, pentru a evita traumarea copilului.

8. Întotdeauna cumpărați rechizite de la agenții economici care inspiră încredere și sunt autorizate (dispun de notificare) pentru a desfășura o activitate în comerț. De regulă, în aceste puncte comerciale se acceptă să înlocuiești produsul, în cazul în care descoperiți vreo problemă după achiziţionare.

9. Pentru alte produse decât cele de folosință îndelungată, precum încălțămintea sau îmbrăcămintea, răspunderea vânzătorului este angajată, dacă neconformitatea apare într-un termen de 30 de zile de la data vânzării acestora. Pentru produsele de sezon (încălţăminte, articole vestimentare, produse din blană etc.) procurate până la începerea sezonului respectiv, termenul de garanţie se calculează de la începutul sezonului: pentru perioada de iarnă – de la 1 octombrie, pentru perioada de vară – de la 1 aprilie.

10. Data achiziţionării produsului se stabileşte în baza bonului de casă sau a oricărui alt document care confirmă achiziţionarea produsului, ori în baza altor mijloace de probă (inclusiv depoziţiile martorilor) care pot permite stabilirea datei şi a locului de achiziţionare. Solicitați bonul de casă după ce cumpărați produsul.

11. Hainele pentru copii cu cordoane și șireturi prea lungi prezintă riscuri de rănire și strangulare. Evitați procurarea acestor produse. Reclamați aceste produse neconforme la Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței. Hainele și încălțămintea pentru copii trebuie să fie însoțite de certificat igienic ce dovedește inofensivitatea produsului.

12. Procurați doar produse textile etichetate conform prevederilor legislaţiei naţionale aplicabile, cu indicarea suplimentară a principalelor caracteristici tehnice şi calitative. La indicarea modului de întreţinere pentru produsele textile se utilizează simbolurile prevăzute de standardul naţional SM EN ISO 3758:2014 Materiale textile.

13. Consumatorul nu este în drept să ceară vânzătorului în unitatea de comerţ de unde au fost procurate confecţiile şi articolele din tricot (articole de lenjerie de corp și articole de ciorăpărie), în termen de 14 zile, înlocuirea acestor produse nealimentare de calitate corespunzătoare cu altele similare celor procurate, dacă acesta nu convine ca formă, gabarite, model, mărime, culoare sau dacă nu poate utilizat conform destinaţiei din alte cauze, cu efectuarea, în cazul diferenţei de preţ, a recalculului corespunzător.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
04.04.2020 18:14 Ziarul National Victor Chirilă // Creditul rusesc est...

03.04.2020 09:36 Nicolae Negru Nicolae Negru // Starea de sănătate a...

30.03.2020 10:00 Nicolae Negru Nicolae Negru // Unirea rațională (2)

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți mulțumiți de felul în care acționează autoritățile R. Moldova pentru combaterea extinderii pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md