„S-a RĂZGÂNDIT”. Doi foști subalterni ai lui Plahotniuc și-au UNIT forțele pentru a „scoate R. Moldova din criză”


Fostul președinte al Parlamentului și președinte interimar al R. Moldova, Marian Lupu, revine în politică. Acesta va prelua conducerea Partidului „Mișcarea Respect Moldova”, a anunțat astăzi actualul lider al formațiunii, Eugeniu Nichiforciuc.
„Salut aderarea domnului Marian Lupu la Partidul „Mișcarea Respect Moldova” și sunt încrezător că, împreună, vom consolida echipa în jurul acelorași valori, alături de profesioniști dedicați și determinați să construiască un viitor prosper pentru republica noastră. Avem potențial uman capabil să contribuie la dezvoltarea R. Moldova, prin respect față de lege și cetățeni”, a scris Nichiforciuc pe rețelele de socializare.
Fostul apropiat al lui Vlad Plahotniuc anunță că cedează conducerea formațiunii lui Marian Lupu, un alt colaborator fidel al oligarhului fugar.
„Anunț că duminică, 23 martie, va avea loc Consiliul Politic Național al Partidului „Mișcarea Respect Moldova”, la care vor fi stabilite data congresului formațiunii și atribuțiile membrilor echipei. Obiectivul nostru comun este scoaterea R. Moldova din criză și construirea unui viitor mai bun pentru toți”, a punctat Nichiforciuc.
Amintim că Marian Lupu a fost ministru al Economiei în anii 2003-2005, în perioada guvernării lui Vladimir Voronin. Din 2005 până în 2019 a fost deputat și a deținut și funcția de președinte al Parlamentului. Între anii 2010-2012, a fost președinte interimar al R. Moldova.
În 2009 Lupu a fost scos din Partidul Comuniștilor din R. Moldova, iar până în 2016 a deținut funcția de președinte al Partidului Democrat din Moldova. În perioada 2017-2018, a fost copreședinte al Adunării Parlamentare a Parteneriatului Estic (EURONEST). Din 2012 până în 2017, a deținut funcția de vicepreședinte al Internaționalei Socialiste. Iar între anii 2015-2018 a fost membru-asociat al Prezidiului și al Consiliului Partidului Socialiștilor Europeni (PES). Din 7 februarie 2019 și până pe 21 martie 2024 a fost președinte al Curții de Conturi.
Marian Lupu se identifică ca moldovean și s-a pronunțat pentru păstrarea în Constituție a apelativului de „limbă moldovenească” ca limbă de stat a R. Moldova. În anul 2014 a declarat, în cadrul unei emisiuni TV, că limba de stat a R. Moldova e moldoveneasca, iar rusa trebuie să fie obligatorie în școli. Totodată, Lupu spunea că noțiunea de „limbă română” e propagată excesiv. În 2010, în cadrul emisiunii, Marian Lupu a declarat: „Din punct de vedere științific, vorbesc limba română, din punct de vedere politic - limba moldovenească!”. Peste doi ani, în cadrul aceleași emisiuni, Lupu a spus: „M-am răzgândit. Științific nu mai este limba română, cum spuneam anterior, ci limba moldovenească”. El a mai continuat: „Acele teze sunt susținute de oamenii de știință, iar tot ce vine din științele sociale are puternice elemente subiective. Se știe că istoria nu este fizică și este scrisă de învingători. Iar dacă tezele sunt subiective înseamnă ca sunt promovate în interese politice. Știința nu are nimic cu dreptul la autoindentificare etnică”.













































































