06:17:16 17.04.2024
Stiri

Justiție // CSJ l-a RESTABILIT în funcție pe fostul șef al Poliției Criminale, Ruslan Saachian

Social 24.01.2014 16:48 Vizualizări8808 Autor: Stela Mihailovici
Justiție // CSJ l-a RESTABILIT în funcție pe fostul șef al Poliției Criminale, Ruslan Saachian adevarul.md


Fostul șef al Poliției Criminale, Ruslan Saachian, va avea o funcție de conducere în cadrul Serviciului Investigații Infracțiuni Grave din cadrul Direcției de Poliție Chișinău. Acum două zile, Curtea Supremă de Justiție a respins recursul Ministerului Afacerilor Interne și a menținut în vigoare decizia Judecătoriei Centru, din luna mai 2013, prin care MAI a fost obligat să-l repună în funcție pe Saachian. Decizia este irevocabilă.

În plus, Ministerul Afacerilor Interne a fost obligat să achite în beneficiul lui Saachian peste șase mii de lei, dintre care trei mii de lei cu titlu de prejudiciu moral.

Contactat de Ziarul NAȚIONAL, Saachian a precizat că a fost repus în funcție mai demult, dar în cadrul Serviciului Investigații Infracțiuni Grave, aceeași Poliție Criminală, redenumită după reformarea Ministerului de Interne.

Amintim că Saachian a fost suspendat din funcție în luna ianuarie a anului trecut. Acesta, împreună cu fostul vicecomisar al Comisariatului General de Poliție, Alexei Laza, erau parte a unei anchete interne deschise la MAI pe marginea accidentului de circulație produs de maiorul de poliție Andrei Axenti. Polițistul, fiind în timpul orelor de serviciu, a consumat băuturi alcoolice și a urcat la volan, ulterior tamponând patru pietoni.

Pentru a acumula probe în anchetă, pe 23 ianuarie 2013, la Comisariatul General de Poliţie Chișinău au avut loc percheziții. Colaboratorii Brigăzii cu Destinație Specială „Fulger” au descins în birourile lui Alexei Laza şi Ruslan Saachian, ridicând sute de CD-uri cu interceptări telefonice ale diferitelor persoane, printre care politicieni și oameni de afaceri.

Anterior, Vladimir Maiduc, șeful Direcției investigații și securitate internă a MAI, a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL că în urma verificărilor făcute de MAI la comisariat, șeful Poliției Criminale Ruslan Saachian a fost eliberat din funcție, comisarul adjunct pentru lucru operativ Alexei Laza a fost sancționat și suspendat din funcție până la finalizarea anchetei, iar fostul comisar al capitalei, actual șef al Direcției Poliție Municipală, Sergiu Cociorvă, a fost sancționat, dar își continuă activitatea.

„Noi am sesizat Procuratura Generală și Procuratura Anticorupție vizavi de șirul de încălcări depistate în urma acelor verificări și au fost pornite câteva dosare penale. Am mai trimis la procuratură un șir de încălcări comise de Ruslan Saachian, dar procurorii nu se grăbesc să inițieze un dosar penal”, declara atunci Maiduc.

Recent, au ieșit la iveală și alte informații deconspirate de polițistul Ion Perju, care a fost cercetat penal pentru omorul lui Valeriu Boboc în noaptea de 7 aprilie 2009. Perju a declarat în fața magistraților că Saachian a ocupat un rol important în cadrul evenimentelor din 2009 și că ar fi primit indicații de la acesta să se infiltreze în mulțime în timpul protestelor ca să adune informații.

Totodată, Saachian i-ar fi ordonat lui Perju să monitorizeze activitatea Partidului Liberal Democrat din Moldova, să stea de pază în preajma sediului partidului, să facă poze persoanelor care intrau în clădire, să verifice în baza de date automobilele care se apropiau de sediul PLDM și să urmărească unde se deplasează și cu cine se întâlnesc membrii partidului. Saachian nu a comentat acuzațiile care i-au fost aduse de Perju.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md