16:54:07 29.11.2023
Stiri

Rusia mai PIERDE un aliat important. Armenia a aderat la Curtea Penală Internațională - Putin va fi ARESTAT, dacă va călca pe pâmânt armean

Actualitate 03.10.2023 14:58 Vizualizări596 Autor: Ziarul National
Rusia mai PIERDE un aliat important. Armenia a aderat la Curtea Penală Internațională - Putin va fi ARESTAT, dacă va călca pe pâmânt armean Newsweek


Parlamentul armean a ratificat marți Statutul de la Roma al Curții Penale Internaționale, un proiect considerat „extrem de ostil" de către Rusia, un aliat vechi al Armeniei, dar cu care relațiile s-au tensionat considerabil în ultima vreme, transmite Reuters.


Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin, suspectat de crime de război pentru deportarea ilegală a sute sau mai mulți copii din Ucraina. Aderarea la CPI înseamnă că Armenia va fi obligată să îl aresteze pe Putin dacă acesta va pune vreodată piciorul în această țară.

Eghiche Kirakosian, un oficial armean însărcinat cu afaceri de justiție internațională, a declarat că aderarea la CPI „creează garanții suplimentare pentru Armenia" în fața Azerbaidjanului, care tocmai a obținut o victorie militară fulminantă, punând capăt separatismului armenilor din Nagorno-Karabah.

Ratificarea acestui statut ar garanta că o eventuală invazie a Armeniei „ar intra sub jurisdicția CPI", ceea ce ar avea un „efect disuasiv", le-a spus el parlamentarilor armeni.

„Sperăm, bineînțeles, că aceste decizii nu vor avea un impact negativ asupra relațiilor noastre bilaterale", a adăugat purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov.

Relațiile dintre Armenia și Rusia traversează o perioadă turbulentă, Erevanul acuzând Moscova că a abandonat-o în fața Azerbaidjanului, o țară mult mai bine înarmată și mai bogată - lucru negat de Kremlin. Regiunea separatistă Nagorno Karabah, cucerită în doar 24 de ore de trupele azere, a fost părăsită de aproape toți armenii de acolo.

În ultimele luni, premierul armean Nikol Pașinian s-a apropiat de Occident în speranța de a primi ajutor, organizând chiar exerciții militare cu Statele Unite. În urmă cu zece zile, Pașinian a criticat aproape pe față Rusia, spunând că alianțele făcute de Armenia s-au dovedit ineficiente.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.11.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Românii regățeni și r...

27.11.2023 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despre neoproletcultism

24.11.2023 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Au obosit?

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Vă afectează faptul că în R. Moldova a fost declarată stare de urgență, de la declanșarea de către Federația Rusă a războiului din Ucraina, iar deciziile urgente sunt luate de Comisia pentru Situații Excepționale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md