22:19:40 24.06.2024
Stiri

Rusia a atacat Ucraina la Curtea Internațională de Justiție

Actualitate 18.09.2023 17:57 Vizualizări783 Autor: Ziarul National
Rusia a atacat Ucraina la Curtea Internațională de Justiție


Moscova a atacat Kievul la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) luni, 18 septembrie, după ce ucrainenii au deschis un proces în care îi acuză pe ruşi de folosirea nejustificată a unor acuzaţii de genocid ca motiv pentru invazia declanşată în februarie 2022, transmite AFP.

În faţa CIJ, unul din reprezentanţii Moscovei, Ghenadi Kuzmin, a acuzat Kievul că este „departe de adevăr” când susţine că Rusia a invocat Convenţia ONU privind genocidul ca pretext pentru război.

AFP reaminteşte că preşedintele rus Vladimir Putin a justificat invadarea Ucrainei inclusiv prin acuzaţii de genocid practicat de ucraineni împotriva rusofonilor din estul ţării lor.

În 26 februarie 2022, la două zile după ce forţele ruse au atacat pe teritoriul ucrainean, Kievul a sesizat CIJ, respingând „categoric” ideea genocidului şi susţinând că acest pretext al Moscovei încalcă Convenţia din 1948 a Naţiunilor Unite privind genocidul.

Kuzmin a argumentat că simplele declaraţii despre genocid nu pot fi reţinute conform dreptului internaţional, inclusiv Convenţiei menţionate, şi a afirmat că guvernul ucrainean este „rusofob şi neonazist”. El este primul diplomat rus care se adresează instanţei respective în acest dosar, transmite ziare.com.

„În ceea ce priveşte preocupările exprimate faţă de ameninţarea de genocid, aşa cum am indicat, acestea nu ar trebui să surprindă, având în vedere politicile regimului de la Kiev, ferm ancorate în istorie, doctrinele şi practicile naziste”, a declarat reprezentantul Moscovei în faţa magistraţilor CIJ, la numai câţiva metri de înalţii oficiali ucraineni prezenţi.

Concluzia lui Kuzmin a fost că poziţia juridică a Ucrainei „nu poate fi susţinută şi contravine jurisprudenţei bine stabilite” a CIJ.

Procesul se referă la legitimitatea unui ordin de încetare a războiului venit din partea Curţii - cea mai înaltă instanţă a ONU. În martie anul trecut, CIJ s-a situat de partea Ucrainei, cerând Rusiei să „suspende imediat” operaţiunile militare de pe teritoriul ucrainean.

Rusia susţine că CIJ nu are jurisdicţie, deoarece dosarul ucrainean nu se încadrează în Convenţia privind genocidul. De altfel, Moscova nici nu şi-a trimis până acum reprezentanţi la audieri, pe motiv că nu a avut suficient timp pentru a-şi pregăti poziţia.

Ucraina urmează să răspundă marţi la argumentele prezentate luni de Rusia. Peste 30 de alte state, aliate din Occident ale Ucrainei, vor putea interveni. Audierile se vor încheia în 27 septembrie, după care judecătorii se vor pronunţa asupra competenţei CIJ. Ei ar putea lua decizia după o perioadă mai lungă, chiar de câteva luni.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.06.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Scepticii și cobitorii

21.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cu Europa sau cu Asi...

18.06.2024 15:59 Ziarul National Nicolae Enciu // „Au început trecerea...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md