17:55:49 19.05.2024
Stiri

Reuters: Cărbune din regiunile ucrainene anexate de Rusia, vândut Turciei, țară membră NATO

Actualitate 19.09.2023 17:29 Vizualizări615 Autor: Ziarul National
Reuters: Cărbune din regiunile ucrainene anexate de Rusia, vândut Turciei, țară membră NATO ARQ


Cărbune în valoare de cel puțin 14,3 milioane de dolari, produs în zonele din Ucraina anexate de Rusia, a fost exportat în acest an în Turcia, țară membră NATO, potrivit datelor vamale rusești analizate de Reuters.

Între februarie și iulie 2023, aproximativ 160.400 de tone de cărbune din regiunile anexate din estul Ucrainei, Donețk și Lugansk, au ajuns în Turcia, arată datele. Trei producători menționați în datele vamale au confirmat pentru Reuters că au trimis cărbune din cele două regiuni în Turcia în perioada respectivă.

Spre deosebire de Statele Unite și de Uniunea Europeană, Turcia nu a restricționat comerțul cu Rusia sau cu zonele din Ucraina controlate de Moscova. Washingtonul a avertizat companiile să nu ajute Rusia să ducă un război împotriva Ucrainei sau să eludeze sancțiunile.

De când Moscova și-a lansat invazia în februarie 2022, Turcia - membră a NATO care sprijină eforturile Kievului de a respinge Rusia - a declarat în repetate rânduri că recunoaște integritatea teritorială a Ucrainei. Ankara a jucat un rol-cheie în medierea unui acord, în prezent expirat, între țările aflate în conflict, care a permis exporturile de cereale ucrainene prin Marea Neagră.

Ministerul Comerțului și Direcția Vamală din Turcia nu au răspuns la solicitările de comentarii cu privire la aceste transporturi.

Datele unui furnizor de informații comerciale, analizate de Reuters, au arătat că, între februarie și iulie, cărbunele de la cel puțin 10 producători a ajuns în Turcia. Turcia a fost în mod confortabil cea mai mare destinație de export a cărbunelui din regiunile anexate, au arătat cifrele, reprezentând 95% din transporturi în perioada respectivă.

Turcia, un mare consumator și importator de cărbune, contrazice tendința globală prin creșterea ponderii cărbunelui în producția de energie electrică. A produs 31,5 milioane de megawați oră (MWh) de electricitate din cărbunele importat în prima jumătate a acestui an, în creștere cu un sfert față de aceeași perioadă din 2022, arată datele oficiale.

Vânzătorii de cărbune sunt înregistrați în Rusia și în teritoriile ucrainene anexate, potrivit bazei de date Spark a agenției de știri Interfax, care cuprinde companiile rusești.

Cumpărătorii au fost companii înregistrate în Hong Kong, Emiratele Arabe Unite și în jurisdicții offshore, inclusiv Belize și Insulele Virgine Britanice, arată datele vamale. Nu au fost listate companii turcești.

Reuters nu a reușit să găsească contacte pentru cumpărători și nici să stabilească cine au fost beneficiarii finali.

În noiembrie, Vitali Hotsenko, șeful de atunci al așa-numitei Republici Populare Donețk (RPD), a declarat că regiunea exporta deja cărbune în Turcia, de unde acesta ajungea pe piețele din Orientul Mijlociu și Africa.

Reuters nu a reușit să găsească vreo informație în datele vamale despre livrările de cărbune produs în RPD către Turcia sau alte țări în 2022.

Autoritățile instalate de Rusia în regiunile Donețk și Lugansk, precum și guvernul ucrainean, nu au comentat exporturile de cărbune.

Ministerul rus al Energiei nu a răspuns la o solicitare de comentarii. Serviciul Federal Vamal al Rusiei a declarat, ca răspuns la întrebările Reuters, că a suspendat publicarea statisticilor de comerț exterior din februarie 2022.

În timp ce datele de comerț nu oferă o imagine completă a modului în care a fost exportat cărbunele, acestea au arătat că o parte a trecut prin orașul portuar Rostov din sudul Rusiei, și o altă parte prin portul Novorossiisk de la Marea Neagră, ambele având conexiuni feroviare cu Donețk și Lugansk. Reuters nu a putut stabili dacă o parte sau întregul cărbune a fost reexportat din Turcia.

Sancțiunile americane impuse la 21 februarie 2022, cu trei zile înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, interzic importurile sau exporturile americane din așa-numitele Republici Populare Donețk și Lugansk (LNR). Două zile mai târziu, Uniunea Europeană a anunțat măsuri care includ o interdicție de import de bunuri din cele două regiuni.

Turcia nu are aceleași restricții. Statele Unite au impus sancțiuni companiilor, inclusiv din Turcia, despre care spun că sprijină Moscova în războiul său împotriva Ucrainei.

„Suntem conștienți de rapoartele privind astfel de schimburi comerciale, dar nu putem comenta constatările dumneavoastră specifice”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american, întrebat despre transporturile către Turcia.

„Detestăm orice încercare a Rusiei de a profita de pe urma furtului resurselor naturale ale Ucrainei. Resursele naturale ale Ucrainei aparțin poporului ucrainean”.

Comisia Europeană a refuzat să comenteze. În aprilie, Reuters a relatat că o companie chineză a cumpărat cupru de la o uzină dintr-o regiune din Ucraina anexată de Rusia.

Continuarea articolului, pe stiri.tvr.ro


Stiri relevante
19.05.2024 10:33 548 Matrioșka din cutia chinezească
Top stiri
19.05.2024 10:33 522 Matrioșka din cutia chinezească

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

10.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Contopirea „Zilei Vi...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md