Reuniune crucială la Bruxelles: Moldova își pregătește pașii pentru integrarea în UE până în 2030


Integrarea europeană reprezintă o prioritate națională, iar în prezent există o oportunitate deosebită și o deschidere completă din partea partenerilor UE pentru a asigura integrarea Republicii Moldova până în anul 2030 și transformarea acesteia într-un stat membru al Uniunii Europene. Această declarație a fost făcută de secretarul general adjunct la Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Cristina Jandîc, în cadrul unui interviu acordat pentru IPN.
Cristina Jandîc a subliniat faptul că autoritățile publice centrale, inclusiv Ministerul Muncii și Protecției Sociale, se află în plin proces de pregătire pentru reuniunea de screening bilateral pe capitolul 19 — Politică socială și ocuparea forței de muncă. Aceasta va avea loc la Bruxelles. „Vom prezenta colegilor noștri din UE realizările efectuate până în prezent și sarcinile care mai rămân de îndeplinit. În urma acestor reuniuni de screening, se vor evalua progresele noastre de către Uniunea Europeană, iar această evaluare ne va îndruma pentru a ne face „temele pentru acasă” cât mai bine, astfel încât până în 2030 să fim pregătiți pentru aderareˮ, a spus secretarul general adjunct.
Cristina Jandîc a menționat că se depun eforturi consistente pentru transpunerea legislației UE, fiind un exercițiu complex care presupune atât analiza legislației europene, cât și înțelegerea realităților din Republica Moldova și adaptarea acestora. Totuși, cea mai mare dificultate, conform oficialului, constă în asigurarea implementării eficiente a regulamentelor și directivelor UE transmise.
„Provocarea principală este să consolidăm capacitatea autorităților publice centrale, a agențiilor subordonate și a funcționarilor publici și să înțeleagă legea europeană pentru a o implementa eficientˮ, a afirmat Cristina Jandîc.
Secretarul general adjunct a subliniat că responsabilitatea pentru implementare revine fiecărui cetățean. Există o comunicare activă cu societatea civilă din diferite domenii, precum protecția copilului sau protecția persoanelor cu dizabilități. De asemenea, se dialoghează cu sindicatele și patronatele pentru a asigura un proces de transpunere a legislației cât mai extins și real consultat, a adăugat Cristina Jandîc.









































































